用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs 民生
go

SC vs 民生 [複製鏈接]

我個女現在讀緊民生k1, 由於她是05細女, 所以今年再報sc & kv, 我一心想讀kv 但可惜是waiting

現在sc 收左pm class, 如果大家係我, 是否一定會俾阿女repeat 轉校讀sc k1??

好頭痛, 一來sc 學費貴, 二來始終sc 不是一條龍, 但英文好, 名氣大, 如果第日考小學可能會好d;

而民生是一條龍, 學費平, 但英文不太好!!

大家會點選擇呢??
   0    0    0    0

原帖由 lormy 於 08-12-5 00:55 發表

你話民生學費平, 你係指幼稚園定小學? 小學每月要$3000, 我唔知其他私校幾多錢, 比起其他小學算平咩?

如果你打算一條龍上就讀民生啦, 唔駛煩, 如果想第日考間好d 既小學就一定係sc 好. ...

佢指應該係幼稚園, SC無學卷, 學費要3千多.

其實舊年我選擇民生是因為kv, soka 呢d 學校都rejected, 所以我先入民生, 由於我唔係公務員, 所以我都唔考慮俾阿女入民小, 因為六年學費的確好貴  

但今年我一心想個女考kv, 應該冇問題因為是大女, 點知一樣都waiting list, 反而st cat 收左, 所以我都15/16, 因為我見阿女暫時都返得幾開心, 如果下年又再轉校會否不是太好??

原帖由 lormy 於 08-12-5 15:51 發表

既然樓主考慮讀民生一條龍, 就即係唔介意六年小學既學費 (都係3千), 咁幼稚園都係讀三年啫, 錢係問題咩?

Hi Mic2006,

In which month was your daughter born? I am also considering to let my son (who was born in Setp 06) to try SC again next year.  Will he be too old for next year?

我個女是1105, 但都15/16, 因為又要repeat!

但我早2日見到bk 有mami 講, 做大仔大女始終會好d, 因為拿筆會有力d, 手指會發展得好d!

原帖由 wongting 於 08-12-7 00:59 發表
Hi Mic2006,

In which month was your daughter born? I am also considering to let my son (who was born in Setp 06) to try SC again next year.  Will he be too old for next year?

Dear mic2006,

I am facing similar problem and I have pm my phone no. to you.  Please feel free to call me to discuss.

原帖由 mic2006 於 08-12-8 15:30 發表
我個女是1105, 但都15/16, 因為又要repeat!

但我早2日見到bk 有mami 講, 做大仔大女始終會好d, 因為拿筆會有力d, 手指會發展得好d!

Dear mic2006, my daughter is 1005 and now she is studying K1 am session in a normal (not famous) kindergarten which is near to my home(only 10 minutes by school bus).  KV in waiting list and SC pm session English-Cantonese accepted her (nearly 1 hour by school bus.)  Actually, I am also 15/16 because she need to repeat K1 and she is a girl not a boy.  munsang also accepted her K2 am session.  What should I do would be the best for her???

原帖由 mic2006 於 08-12-8 15:30 發表

回覆 # 的文章

我真的和你同case!!

好煩ar!!  其實mansung 不是不好, 只是我覺得英文不夠多, 但中文都ok, 因為她的中文的確是豐富左好多, 因為認得到一些中文字!

我現在都仲未想好, 但我估我入st cat 機會都會大

Same as you.  I gave up mansung as I did not pay the registration fee last Sat.  I will pay the registration fee for SC in the coming Sun 9:15.  How about you????

原帖由 mic2006 於 08-12-10 00:41 發表

好煩ar!!  其實mansung 不是不好, 只是我覺得英文不夠多, 但中文都ok, 因為她的中文的確是豐富左好多, 因為認得到一些中文字!

我現在都仲未想好, 但我估我入st cat 機會都會大 ...

比我就唔會轉SC...你係MUNSANG讀SAVE到既學費可以單對單補英文都得啦.

不過如果你想考好D既私小就要借SC個名...比多D學費架啦.

原帖由 mic2006 於 08-12-10 00:41 發表

我現在都仲未想好, 但我估我入st cat 機會都會大 ...

定會俾阿女repeat 轉校讀sc k1

如果讀得好好地, 為何要repeat? 學好英文可以參加playgroup, 不是入sc等於英文就會好掂吧.  另若小學一心玩大抽獎, 讀唔讀sc都無關係啦.

如果真的想入sc, 會否考慮考插班k2?

係囉, 為何不報 sc 的 K2, 因已在musang 讀緊K1, 已經學到好多野...... (不好意思, 我是0711bb 的媽媽, 只想了解一下)...

我今日睇到其他mami 的post, 我現在有d 想唔入sc, 因為我見有mami 話讀了sc 小朋友都不開心, 因為有比較, 另外我見到阿女返到學校真的幾開心! 我問過班主任, 她覺得阿女都ok, 都不用repeat k1!

同埋sc 的學費比起mansung 貴一倍, 我又真的可以save d 錢請個net teacher 回來教英文!! 得返2日, 我都未決定到!! 我怕做錯決定!

民生好d, 因為一條龍, 第日唔駛煩! 何必要個女無端端 repeat一年呢? 佢可能會因此而自悲tim

其實一般可以用學卷的幼稚園, 都需要按教育局既規管, 理論上係唔會太深, sc係私校, 好難用非牟利幼稚園作比較.

民生同培正屬同一類, 是一絛龍式, 幼稚園根本無必要深以升讀其他小學.

[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母
‹ 上一主題|下一主題