用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問拿綜緩可唔可以申請直資中學, 唔需交學費....... ...
go

請問拿綜緩可唔可以申請直資中學, 唔需交學費....... [複製鏈接]

我知道係有書補津貼, 咁如申請直資, 又收, 咁學費
是可都有得免呢 ?
   0    0    0    0
好開心加入這個大家庭............

但萬一申請唔批, 我點算?
個仔參觀完福建中學好中意,
但中一學費要 980, 之後每年都加,
學校係幾新, 環境都唔錯, 校風都ok,
係咪先考試呢? (不過都唔一定收)
好似係 band 1的

嗶.........估唔到咁多人留言比我. 好多謝你地. 我係單親(離了婚), 我得一個仔, 你地說得冇錯, 係會好辛苦, 遊學團我一定比唔起, 之後還要幫佢搵補習班, 真的太重負擔了.唉.......
佢今次呈分試: 中 68, 英 90, 數 84, 常 76
真係估唔到佢中文咁低分. 官塘可以選邊d中學, 又唔想太遠, 驚佢返學放學路程唔知有冇事, 所以想搵d近d好中學. 謝謝

我現在未做緊正職, 一向都有工作, 因我同爸媽一齊住的, 不過搵好少錢.

好多謝以上2位sister, 你地講得好啱.
我係申請低收入那種. 我離婚都好多年了,
你估真係咁易呃到綜綬. 我的收入係會扣
返係裡面. 我唔怕辛苦, 只有望個仔聽話, 唔好學壞, 冇爸爸教係差d, 放假只係對住2個老人家, 佢都好悶, 我係知道的.

hogwarts, 好多謝你的鼓勵.
個仔係我精神支柱, 我唔會放棄的.

其實係邊到還可以大家繼續交流心得
or 傾下計呢?.........

**講講下好似離了題, 哈哈.

我想我可能都唔會選直資了, 一比就要
比6年, 同津貼免 6 年學費真的差好遠,
用來比學費的錢改為交補習費好了.

原帖由 hogwarts 於 08-12-13 10:48 發表
Hi beauty-wife,

人生总有起落,羅琳寫第一集哈利波特时也是一位在领取綜援的单親媽媽,她不也就此走过来了。

单親也可以帶好孩子,好DSS學校不会漠視学生家長对家境差的同学的歧視,而且學校里,孩子比的是功课及課外活動,好 ...

好多謝你的回覆.
真的煩死我啦...........入到又驚d學費年年加, 加重負擔,
入唔到又驚派去 band 3學校.....

我係報了福建中學, 明天去第2輪面試,
都唔知入唔入到, 如入唔到, 可以輕鬆好多,
起碼唔係錢問題令佢冇得讀, 不過如果收佢,
3月便知了, 到時真的要考慮清楚.
學費有津貼, 不過唔多, 好似得15%,
遊學團多數都冇津貼, 都唔一定年年要去.

有幾多個好似佢個女咁叻, 我個仔一定唔係囉.

原帖由 easybring 於 09-1-16 12:09 發表
我識一個屋村家庭有個囡囡(收入低家庭), 屋村小學6年, 成績真係好好好叻, 考入左好名既直資中學, 6年唔洗學費, 學校有資助埋收費既遊學團費, 一年有一筆定額課外活動費資助(只限學校攪果d). 不過, 佢囡囡真係好叻架. ...
‹ 上一主題|下一主題