用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? ...
樓主: wilsonchanwh
go

根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? [複製鏈接]

吓, 揸筆就=谷??  我個女未返N班已經好鐘意填色啦喎, 畫板啦喎, 講明先我無谷過佢, 只係買咗想睇吓佢有無興趣玩油顏色架乍.

就咁聽你講, 你唔expect個小朋友係k1要做任何野的話, 你應該揀d活動教學o個類, hkps我唔知, 但kv肯定唔係你杯茶囉.

原帖由 雙子媽媽 於 08-12-11 11:42 發表
come on baby. 揸筆唔=谷架. 油顏色都要揸筆啦, 係咪? 況且都係連線姐, 呢個係pre-writing exercise, 等小朋友預習/正確地學識揸筆, 為k2開始真係寫字作準備.

至於kv 同HKPS邊間小朋友會開心d, 都係好睇個人. 我個 ...

其實平時小朋友既表現就可以知佢係一個資質好定唔好既人, 如果好就可以比佢試下d深d既野, 如果唔係咁好就無謂勉強, 普普通通就算, 唔好一味盲中中人入你入, 到頭來大人同細路都好辛苦.

未論到我女揀幼稚園前, 我都覺得點解有d人有學卷唔用, 夾硬要比佢九龍塘d貴學校讀, 但後來發現佢都ok, 幾岩讀kv, 加上有學卷既課程係被政府規範咗, 好多媽咪都話銜接小學課程比較辛苦, 咁就開始諗既然覺得佢可以, 我係咪應該幫佢揀d深小小呢, 因我都好相信佢地咁細個根本唔識判斷深或淺, 你教佢寫乜佢都係照寫姐......結果我都真係幫佢揀咗kv, 我亦都諗埋萬一佢讀得辛苦/唔開心最多咪轉返出黎姐, 由kv轉去第2間我諗唔難囉, 學校又無規定一讀就要3年.

點解你想仔入唔想女入既, 佢地係d咩性格呀, 可否分享一下呀?

原帖由 happyfamilybaby 於 08-12-11 16:08 發表
好同意.

好似我咁, 有兩個小朋友, 囝囝我好想佢入到kv, 但如果係囡囡, 我直情考都不會給佢考kv.

只有父母最清楚自己的小朋友的能力 & 需要, 希望每住媽媽都搵到適合自己小朋友的幼稚園.

...
‹ 上一主題|下一主題