用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
樓主: weiwai
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

請問Raymondi的全名是什麼
在那裡呢

原帖由 balabala 於 08-12-7 00:29 發表
Try Ramondi, they have a special cetre trailor made for 資優生
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

唔該晒

原帖由 俊賢 於 08-12-7 00:51 發表
好似真道都收好多資優生, 有無試過?

http://www.logosacademy.edu.hk/

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

唔該晒

原帖由 Smalljokerbb 於 08-12-7 00:33 發表
除了優才& sfa.... 你可以試吓 "祟真"..... 她有特別課程培訓資優生.

我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣米害左個小朋友

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:41 發表
我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣 ...

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。

我個女我都係順其自然,因為始終重細,係米真係咁叻真係要路遙知馬力,起碼現在唔覺佢有咩好過人(人地外國個D資優好勁架ma,幾歲寫書,幾歲已經識大學D野或自己學識講幾國語言,响我心目中lee d就真係資優).
所以一路佢見學校我無抱任何其望,因為覺得佢好多方面弱過其他小朋友好多,但好彩有幾間收.

原帖由 阿西 於 08-12-8 10:48 發表

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。 ...

小兒是資優,但冇私/直收, in左4間私/直,冇1間有second interview
是資優??????????????????????????

Don't worry, if really a 資優, many school waiting for you....資優mama...

放鬆D啦,如果佢真係叻但今round考唔到心儀學校的話,米小二憑個小朋友的實力(成績表)去插班law,我當初都係咁諗

回覆 # 的文章

呢類 TEST, 太多太濫 , 真的不需太過上心 , 比小朋友太大壓力 .

資優生, 太濫了, 個個都去做test, 唔夠分做多兩次咪夠, 其實資優生也有優缺, 或是忘記優點, 努力培育缺點!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

請你小心你既說話,尊重下自己

原帖由 freshman 於 08-12-8 11:32 發表
樓主嘅小朋友跟本就不是資優, 只是樓主一廂情願以為自已有個資優兒

原帖由 ericby 於 08-12-8 11:11 發表
小兒是資優,但冇私/直收, in左4間私/直,冇1間有second interview
是資優??????????????????????????

Don't worry, if really a 資優, many school waiting for you....資優mama...

我開呢個topic係尋找意見,耐何竟然有唔少附挑釁的回覆
大家也可見,我一直都沒有直接回佢地,目的係唔想起爭拗。耐何挑釁的回覆越來越過份!

請各位自重,想鬧交的請移玉步,去別處吧

我會考慮這點
多謝提點

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:41 發表
我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣 ...

放鬆D啦

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:28 發表
我會考慮這點
多謝提點

冇1間肯收, 真係好難放鬆

原帖由 BBR 於 08-12-8 14:37 發表
放鬆D啦

我之前其實預左間間都唔收我個女,所以諗定對策,因為我對個女D成績好有信心,所以預備小二去叩門插班,或者你又試下向這方向諗咁就無咁緊張 ,或者佢會派到好學校呢.

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:42 發表
冇1間肯收, 真係好難放鬆mouth:" />

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:42 發表
冇1間肯收, 真係好難放鬆mouth:" />

遇到呢個問題既, 吾只你一個架。不如你趁依家好好部署一下啦, 重有機會架, 加油呀!

‹ 上一主題|下一主題