用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

其實宜家10個小朋友7個都話係資優,真係好懷疑有無咁多 ,宜家D test已經過時,時下D小朋友個腦袋不知進化左幾多,個個父母都花錢比小朋友學野,我個女都係資優,個test重好高分,但我唔覺佢有咩優過人,同佢班同學無分別,我去見小學都無同學校講佢係資優,一黎費事煩,二黎無咁須要

我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣米害左個小朋友

我個女我都係順其自然,因為始終重細,係米真係咁叻真係要路遙知馬力,起碼現在唔覺佢有咩好過人(人地外國個D資優好勁架ma,幾歲寫書,幾歲已經識大學D野或自己學識講幾國語言,响我心目中lee d就真係資優).
所以一路佢見學校我無抱任何其望,因為覺得佢好多方面弱過其他小朋友好多,但好彩有幾間收.

原帖由 阿西 於 08-12-8 10:48 發表

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。 ...

放鬆D啦,如果佢真係叻但今round考唔到心儀學校的話,米小二憑個小朋友的實力(成績表)去插班law,我當初都係咁諗

放鬆D啦

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:28 發表
我會考慮這點
多謝提點

我之前其實預左間間都唔收我個女,所以諗定對策,因為我對個女D成績好有信心,所以預備小二去叩門插班,或者你又試下向這方向諗咁就無咁緊張 ,或者佢會派到好學校呢.

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:42 發表
冇1間肯收, 真係好難放鬆mouth:" />

原帖由 曲曲 於 08-12-15 12:03 發表
樓主,
唔好意思
請問你有2個小孩嗎?
我在另一topic見到你說單親
得你同bb2個(bb得15個月)
‹ 上一主題|下一主題