用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

in左4間私/直,冇1間有second interview
剛剛做了IQ test ,是資優,言語方面

想問,邊間小學喜歡收這類小朋友呢

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該
   0    0    0    0
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

thank you Radiomama

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 16:57 發表
IQ Test的成績有好有唔好,視乎幾多分、那方面資優、孩子情緒及品格如何。
在叩門階段,有些學校見到IQ Test result就投降,他們只想收一些品格情緒穩定而學習基礎堅固的學生。
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ ...

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

yes, thank you

原帖由 Yonniewong 於 08-12-6 13:15 發表
我建議你寫信比你in佐既學校(建議揀最心儀個間), update下小朋友既資料比學校.

thank you for your suggestion

原帖由 zitababy 於 08-12-6 18:17 發表
如果成績唔達標 又資優 好難教下

你去優才喇
SFA 要嘅係成績 操死啲父母 如果個仔唔夠醒 or 勤力

請問Raymondi的全名是什麼
在那裡呢

原帖由 balabala 於 08-12-7 00:29 發表
Try Ramondi, they have a special cetre trailor made for 資優生

唔該晒

原帖由 俊賢 於 08-12-7 00:51 發表
好似真道都收好多資優生, 有無試過?

http://www.logosacademy.edu.hk/

唔該晒

原帖由 Smalljokerbb 於 08-12-7 00:33 發表
除了優才& sfa.... 你可以試吓 "祟真"..... 她有特別課程培訓資優生.

請你小心你既說話,尊重下自己

原帖由 freshman 於 08-12-8 11:32 發表
樓主嘅小朋友跟本就不是資優, 只是樓主一廂情願以為自已有個資優兒

原帖由 ericby 於 08-12-8 11:11 發表
小兒是資優,但冇私/直收, in左4間私/直,冇1間有second interview
是資優??????????????????????????

Don't worry, if really a 資優, many school waiting for you....資優mama...

我開呢個topic係尋找意見,耐何竟然有唔少附挑釁的回覆
大家也可見,我一直都沒有直接回佢地,目的係唔想起爭拗。耐何挑釁的回覆越來越過份!

請各位自重,想鬧交的請移玉步,去別處吧

我會考慮這點
多謝提點

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:41 發表
我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣 ...

冇1間肯收, 真係好難放鬆

原帖由 BBR 於 08-12-8 14:37 發表
放鬆D啦

我有話過我仔好巴閉好特別嗎?你睇清楚先發瘋吧
我這TOPIC係詢問意見分享, 唔該你唔好再攪事
請自重

原帖由 freshman 於 08-12-8 15:03 發表
你恐嚇我呀! 我好驚呀

醒少少啦, 無知C9, 點醒你不要發夢以為有個資優兒,
去認悉清礎乜叫做資優先啦, 何況即使你真的有個資優兒, 又有乜出其, 這裡資優兒通街都係, 比你兒子資優嘅小朋友通街都係  :joyo ...

憑空想像,  就當係真?通常精神出現問題的人就會咁樣。明眼人一睇就知你這種無聊人,4處攪事

叫你自重你演譯成恐嚇你
你既理解力真係夠另類

我呢個topic唔歡迎你

原帖由 freshman 於 08-12-8 16:09 發表
明眼人一睇就知你想點啦, 可惜自己又無知, 以為自己有個資優兒, 就 expect 啲學校爭住收你個仔

我都話資優兒通街都係, 如果話係資優, 但又無特出嘅地方, 又表現唔到如何優秀才華, 有個資優虛函有鬼用:joyo ...

thank you for your sharing
原帖由 goodmama2003 於 08-12-8 16:32 發表
現在學校不收不好太難過, "機會總會留給有準備的人, " keep 住努力,永不放棄,同時想辨法提高孩子的學習興趣,這點才是最重要. 我相信總有一日機會會再向我們揮手.那時, 我們己準備好了, 是嗎 ?

以下是我一直喜歡的 ...

我從來冇堅持資優一定要讀私校/直資
我不1定要呀仔入邊類/間學校,我報4間私/直只係其中我能夠做到的,如果派位派得唔好,都有私/直選擇。相信好多父母都有這樣做。但結果係4間都唔收,首輪自行又派唔到位,做父母都會開此擔心吧???

我仔就係唔米特別outstanding,所以冇學校爭住收囉

原帖由 fratelli 於 08-12-8 16:41 發表
同意.......其實唔係好明樓主點解堅持資優一定要讀私校/直資,冇私校/直資收唔係世界末日呀
真係好outstanding o既大把學校爭住收啦mouth:" />mouth:" />mouth:" />

明白的,多謝意見
所以我現正找邊d學校喜歡收這類小朋友

原帖由 Chunyan 於 08-12-8 18:40 發表
Some schools do not like gifted children because they think gifted children is difficult to handle.  I think you do not disclose your kid is gifted.

係..........唯有小2再算

原帖由 mamapapaca 於 08-12-8 17:15 發表
我想妳可能未找出亞囝在那方面比較強, 音樂? 運動? 學術? 如確定後再加以裁培, 待小二時插班比較有把握~~ good luck

哦ic, 多謝提點

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 20:03 發表
樓主,
我個人意見, 分分鐘讀津校好過讀私校/直資喎。
因為政府有筆錢比津校係for特殊需要既學生, 佢地會請d有此種經驗or文憑既老師註校架。
如果讀私校/直資, 校方未必會投放資源落去架。

btw, 崇真(大埔道)每年都 ...

請問,邊間津校在這方面攪得有口啤的

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 20:03 發表
樓主,
我個人意見, 分分鐘讀津校好過讀私校/直資喎。
因為政府有筆錢比津校係for特殊需要既學生, 佢地會請d有此種經驗or文憑既老師註校架。
如果讀私校/直資, 校方未必會投放資源落去架。

btw, 崇真(大埔道)每年都 ...

我1早已經話佢有精神問題架喇
算la, 由得佢係到自言自語吧
我地繼續分享傾偈

原帖由 BBTWIN 於 08-12-9 14:18 發表

我都覺得佢唔抵得人. 本來唔關我事都唔想出聲, 但見佢越寫越過份. 呢個人好有問題,特別係精神問題
‹ 上一主題|下一主題