用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴要注意!!!
go

想買琴要注意!!! [複製鏈接]

我朋友之前想買kawai琴,個教琴老師好熱心話介紹比佢去邊到買好,重幫佢約哂時間去睇,有一間佢自己搵到問老師好唔好,佢話ok咁佢去睇,個賣琴猛問佢係米邊個介紹佢黎佢話唔係(因為係佢自己上網搵),最後平左幾千蚊比佢,但佢comfirm前打左比個琴老師,個老師叫佢比個琴行聽,聽完後,個琴行問返佢你又話無人介紹你?佢話係呀,係佢自己搵到你地架,點解咁問?原來好多時D agent同琴老師會同佢地拆數,佢地介紹人上去買琴,咁琴行會比返錢佢地,間間都係咁,就算新世界個間專買kawai個間都係咁,所以如果話比琴行知有人介紹反而我地雖然有折扣,但相對折扣會小左(因為佢地要比commision個介紹人 ),所以唔好相信D介紹人,你可以問佢地意見,但千萬唔好話佢地知你想响邊到買,分分鐘無得平幾千.
而佢個琴老師一聽到佢話上邊到買就立即打電話去琴行(個琴老師唔識間琴行)話介紹人上去叫琴行識做,因為琴行好多時樂意比commission這些agent同老師,因為靠佢地比生意,佢地有本簿mark低哂D老師資料,琴行重話佢知曾經有個人帶個朋友上去買琴,之前同琴行講左佢同人上黎買琴叫琴行唔駛理佢地,佢會sell個friend買琴,個人獅子開大口,佢個friend最後比多一萬蚊買個琴都唔知,琴行比返成萬commission o個個人.
所以買琴想平多D千萬唔好比琴老師或agent知你去邊到買,佢地無處不在

0    0    0    0

唔駛多謝 ,多D人知米好law,等自己可以小心D,知道佢地做埋agent個份,咁自己就自然買琴時會小心D,好似地產agent咁,你知佢收commission你都唔會信哂佢啦
係老師同琴行私下的所謂"行規" ,我相信如果D人唔收commission的話琴行無任歡迎,所以唔好講到好似琴行迫人收咁

原帖由 金毛B媽 於 08-12-19 11:00 發表
BBR

多謝你寶貴的意見呀, 我阿仔都剛剛學緊琴, 我都真的不知道老師有 commission 收的, 知道後, 真的不敢相信呢個係 "行規 " mouth:" />mouth:" />

BBR

多謝你寶貴的意見呀, 我阿仔都剛剛學緊琴, 我都真的不知道老師有 commission 收的, 知道後, 真的不敢相信呢個係 "行規 "
教育王國以外之相冊連結已被刪除

u are right

原帖由 mr_kong 於 08-12-15 23:14 發表
唔好話買部琴有佣分啦!有D無良的老師連幫學生買書都"食價"。(因為如果老師join左導師會,買東西會有折)
真係冇乜人性。:;pppp:

所以各位家長要帶眼識人,個世界真係有好多"黃皮樹了哥"

楚客莫言山勢險,世人心更險於山。 ...

講得好,教琴唔應該包括幫手買琴比意見要收佣金,講到個學生買琴後佢地跟得咁足,緊係啦,收左佣金,唔跟足都良心過意唔去啦,唔好講到咁偉大 ,除非你一毫子都唔收.家長信個老師至問佢意見,點知背後有佣金這回事,我唔信個個家長都知這"行規",我响學琴個到問D朋友佢地無一個知,有D重話唔怪之得一話買琴個老師咁緊張要佢去邊到買.

原帖由 BBR 於 08-12-12 20:56 發表
我講左好多次件事唔係發生响我身上,係發生係我朋友身上,講真琴老師一定覺得佢地收commission係有道理,但在於我地家長就一定覺得有問題. 我响律師樓做過,亦都介紹過好多BK媽咪打去律師樓問野,你想幫忙可以pm我,我比電 ...

唔駛多謝,我都係將知道的說給大家知等大家提防下姐 , 只係唔鍾意某D老師拎"行規"兩個字講到收commission好似天經地義咁.因為這所謂"行規"我地好多人根本就唔知,我亦唔明點解老師攪到自己好似地產經紀咁,明明係教琴,無端端比下意見就話要收commission真係好攪笑,但又要講到唔志在,又話會比返學生 ,既然講到咁口嚮咁不如唔好收 ,唔好收就最好,因為由頭到尾佢地角色係教琴唔係做agent.一個好老師做好佢地本份(教好學生)已經夠,我相信個個媽咪都係咁諗.

原帖由 shelley 於 08-12-13 00:58 發表
好多謝BBR的提點, 我正是岩岩要買鋼琴, 因我一心想買便宜的全新鋼琴, 只是無意間同老師傾開二手鋼琴的問題, 佢就好急問我, 你而家用的是什麼琴, 仲話要介紹俾我, 使得我都好奇怪, 使唔使咁急問我而家用的是什麼琴呢? ...

唔係免費法律資詢,不過好多時有D mami有法律上的問題我可以幫到佢地,因為我响律師樓做左10多年,不過有時有些問題要律師才幫到佢地我就會比電話叫佢地打比去問律師,咁如果你唔係搵佢地做野就當然唔會話比小小意見你都收錢,基本上宜家好多律師樓都係咁,只不過外間有個誤會以為問下野都要收錢. 至於你如果真係要搵佢地做野的話咁當然可以平小小(雖然我係介紹人,但我唔會收commission )
你可以將你想問的事同電話pm我嗎,因為好多我都可以答到你,但我要星期一至覆你,因為這兩天是family day.

原帖由 peacenhope 於 08-12-12 23:29 發表

麻煩可否pm給我有關免費法律資詢的資料?

請問有沒有分是那類的法律資詢?是家事、房產、商業、刑事還是民事糾紛?如他們有提供屋契或改名之類服務,說是你介紹會否收平 d ?

不好意思這麽多的問題,但見你這樣熱心,資料又詳 ...

回覆 # 的文章

好多謝BBR的提點, 我正是岩岩要買鋼琴, 因我一心想買便宜的全新鋼琴, 只是無意間同老師傾開二手鋼琴的問題, 佢就好急問我, 你而家用的是什麼琴, 仲話要介紹俾我, 使得我都好奇怪, 使唔使咁急問我而家用的是什麼琴呢? 因我冇諗到要請老師介紹及要請老師邦手睇琴呢個問題呢, 我知道呢個老師都很忙, 有時同佢傾改時間的問題,都很難, 仲邊有時間同我一起睇琴呢?

原帖由 BBR 於 08-12-12 20:56 發表

我响律師樓做過,亦都介紹過好多BK媽咪打去律師樓問野,你想幫忙可以pm我,我比電話你唔收錢問野,就算唔駛介紹宜家都好多唔駛錢的法律資詢.

麻煩可否pm給我有關免費法律資詢的資料?

請問有沒有分是那類的法律資詢?是家事、房產、商業、刑事還是民事糾紛?如他們有提供屋契或改名之類服務,說是你介紹會否收平 d ?

不好意思這麽多的問題,但見你這樣熱心,資料又詳盡,相信你不會介意。 謝謝。

我講左好多次件事唔係發生响我身上,係發生係我朋友身上,講真琴老師一定覺得佢地收commission係有道理,但在於我地家長就一定覺得有問題. 我响律師樓做過,亦都介紹過好多BK媽咪打去律師樓問野,你想幫忙可以pm我,我比電話你唔收錢問野,就算唔駛介紹宜家都好多唔駛錢的法律資詢.
我唔信個個老師收commission會同個家長講我介紹你買琴不過我會收commission喎 ,根本上就真係存在利益沖突,個次我去買琴時個老闆話比我知真係有琴老師介紹人去買琴私底下要佢地收貴D等個D錢比返個老師.
我唔駛你親身教我任何野,我個老師非常好. 而且我老師根本唔知有這行規,因為佢真係唔志在D commission,係我將個朋友的事講返比佢聽佢至知有咁"行規". 我只係覺得一個好的琴老師只要教得我小朋友學好鋼琴,佢已經係一個好老師,其他額外的事佢幫到就幫,幫唔到就算,如果要收錢至幫的話我會對這個人有所保留,係咁多.
响到講得出這"行規"就遇左好多"正值"的老師出黎講野,我只係想比唔知有這"行規"的mami聽有這行規等佢地知道,知多D無壞姐,如果D老師真係咁好將D commission比返個學生或者一早將收commission的事告知當事人,咁佢地可以唔駛理會這個post,因為我都唔係講緊佢地,亦無須解釋咁多,你地咁正值,學生又一早知道你地"行規"收commission 係為佢地好, 因為我出這個post用意係叫mami小心個D無操守的老師 只係一件好簡單的事,何必攪到咁複雜,我又唔係指名道姓話邊個.
而且我唔信唔收commission就唔係一個好老師,我相信一定有教琴教得好又肯比意見肯同小朋友去揀琴而"豆擰"都唔收的正值老師.
清者自清,操守無問題的老師根本唔會理會我這個post.

原帖由 petunia 於 08-12-12 20:26 發表

估唔到commission會引起咁多討論。呢個行規都咁多年了,只係你個老師無同你講,所以你一開始就唔知道,我都明白你點解覺得唔抵的。

乜問律師俾法律意見唔係都要收錢咩?有d咁好的律師請介紹下。....我生bb想搵個醫生俾個 ...

原帖由 BBR 於 08-12-12 16:08 發表
當你決定買一個model時我唔相信同一個model會個個琴都有唔同(最多係邊到裝),唔同的只係價$,咁又何須老師同你去周圍格價,佢都已經比左意見個model好唔好,自己去睇米得law.另外我老師從來唔sell琴唔收commission唔代表 ...

估唔到commission會引起咁多討論。呢個行規都咁多年了,只係你個老師無同你講,所以你一開始就唔知道,我都明白你點解覺得唔抵的。

乜問律師俾法律意見唔係都要收錢咩?有d咁好的律師請介紹下。....我生bb想搵個醫生俾個意見我都要收錢啦....唔通問佢野無check過就唔收錢咩。

不過,現在又真的有很多方法,得到很多資訊,baby-kingdom都使我免費地學習了不少知識,這又是無可厚非的事實。

學生在學琴的經驗裡,一定要買兩部琴,(好多年前)...一部唔超過6000蚊,一部就係高級數的,比賽考試都好的。買琴只是培育一個學生十幾年的其中一環,最要緊的根本就不在琴的價值上,而是琴老師教得好唔好。

我唔可以親身教你,不過,對於一個玩樂器的人來說,就是同一個model,就算是新琴,的確是有分別的。一個細心的老師,就會跟足要求。我甚至會要求調音那邊要把琴鍵調得實一點,要週音師傅有我在的情況下才調音,目的,都係想個學生用一個最好的質素的琴練習。

我班琴學生在很多比賽內得到獎,(係好多年前,依家唔教了),個個都考聖三一,亦都是由我介紹買好品質的琴,但咁多年家長都無任何問題。

我估....樓主你的問題,應該係向你的介紹人,又或者係你個琴老師問。而唔係針對commission呢件事。

問律師意見都唔駛收錢,教琴(賣琴比意見)好過做律師
唔知個幾個好有名的鋼琴家介紹人去買琴時有冇收commission ?

原帖由 janfion 於 08-12-12 15:50 發表
我都覺得教琴老師不應該收commission,只是小小意見便要多付幾仟元?仲要說到是行規?咁有時我們在網上都提供了很多幫到人的意見,我們的「意見」又有無人給我們commission?

至於話個老師幫個學生揀琴,要如何回報?咁下下講錢, ...

當你決定買一個model時我唔相信同一個model會個個琴都有唔同(最多係邊到裝),唔同的只係價$,咁又何須老師同你去周圍格價,佢都已經比左意見個model好唔好,自己去睇米得law.另外我老師從來唔sell琴唔收commission唔代表佢唔係好老師,我好同意我老師講佢係教琴唔係幫你賣琴.為左小小錢令自己操守同資格比人懷疑何必呢?我買琴時佢比左好多意見我,但止於意見,無話指定你要去邊到買,連我响邊到買佢都係事後至知,我亦好相信佢的專業操守同資格.

我都覺得教琴老師不應該收commission,只是小小意見便要多付幾仟元?仲要說到是行規?咁有時我們在網上都提供了很多幫到人的意見,我們的「意見」又有無人給我們commission?

至於話個老師幫個學生揀琴,要如何回報?咁下下講錢,又有點令人失望,咁要收幾多才算合理?

其實又唔係個個老師係咁,不過好彩你講出黎大家分享,如果唔係真係唔知老師同琴行之間有咁樣的行規 ,但正如你所講,你踢穿左人就遇左比好多人話 我諗大部分係琴老師 ,我都覺得琴老師唔應該收佣金,佢地係教琴唔係賣琴,我亦唔相信個老師收左佣金後會比返個學生,好多老師話唔志在,咁唔志在又點解要收呢?一個好老師只要教好小朋友就已經足夠,我唔會覺得佢唔幫我買琴或唔比意見就唔係好老師,因為我請老師返黎係教琴,唔係比意見我買琴. 講真一句如果我個琴老師比左意見後比我知道佢原來偷偷收左佣金,我會對個老師誠信大打折扣,就算佢幾叻都係假.而且佢收得佣金就真係有利益沖突,所以最好唔好啦.
但係我相信只係有好小部分老師係咁樣(操守有問題).
好讚成之前個琴老師的講法 "我自己唔鍾意同家長sell 琴,費事搞到好似做賣琴一樣,見到D comission開心到笑,令到自己專業掃地,何苦?"

原帖由 BBR 於 08-12-12 11:36 發表
當然人人做法唔一樣,有好好的老師亦有好壞的老師,有D老師會比意見個學生買咩琴好(但止於比意見,又其是買新琴,佢地只會話你知邊幾間好,邊個model好,因為新琴間間一樣,跟本唔駛老師去睇)亦唔會話你要同琴行講邊個介紹 ...

"因為新琴間間一樣,跟本唔駛老師去睇"  This is not true.  If your teacher tells you that, it's simply because she has no connection with the dealer or she doesn't have the ability to pick out the best one amongst a few of the same brand, same model.

"但我問佢駛唔駛話佢介紹佢話唔駛,因為佢唔志在個小小commission,唔想好似sales咁,而且有利益沖突,因為佢係教琴唔係賣琴"
But what if the commission goes back to the student?  Quite a lot of teachers are willing to go through the trouble and rebate the student the commission.  Not all teachers are sales.  I wouldn't like to see my students paying extra while I have the ability of getting a rebate for them.
If your teacher 唔志在個小小commission that means she has the connection of getting it, then why not get it for you?

EsmondMaMa = Esmond'sMom

當然人人做法唔一樣,有好好的老師亦有好壞的老師,有D老師會比意見個學生買咩琴好(但止於比意見,又其是買新琴,佢地只會話你知邊幾間好,邊個model好,因為新琴間間一樣,跟本唔駛老師去睇)亦唔會話你要同琴行講邊個介紹你去買琴,因為唔想有利益沖突(好似我個老師都係咁,佢話左比我聽邊幾隻好,或者邊到買好,但我問佢駛唔駛話佢介紹佢話唔駛,因為佢唔志在個小小commission,唔想好似sales咁,而且有利益沖突,因為佢係教琴唔係賣琴).學生問意見咁做老師當然唔會拒絕比意見,但當中有無利益沖突就真係值得商榷,既然老師講到自己咁好咁唔志在咁又何必收個"小小"commission,何必唔做好人做到底?我只係唔明白個個老師既然講到咁唔志在D"小小"commission咁又何必收呢?

If the teacher can help her own students to get a quality-assured paino at the price that she couldn't get outside, then why not offer help?  Besides, a piano teacher with stable students won't be getting new students too often, and some already have a piano at home.  I think it is part of the teacher's responsibilty to get the student a good piano at a good price.  What will you think if you need to ask your teacher to give you adivce or information in getting a piano and the teacher tells you that she's unable to offer any help?
Besides, as petunia said earlier, teaching another hour's lesson, the money is there already.
Of course, there are teachers who hard-sell pianos and getting themselves advantages over really helping the student.  To me, picking out pianos for students really takes time and effort.  It's not beneficial to me at all.

EsmondMaMa = Esmond'sMom

同意你說法,始終鋼琴老師係教琴,唔應該去sell琴收commission.
P.S.二手琴都唔平,我個friend個部Kawai買左成$30,000,佢去幾間睇過大約都係這價$

原帖由 gershwin 於 08-12-11 15:07 發表
我是鋼琴老師,但對comission冇咩留意,我知到Tomlee大約有5%左右,但我覺得二手琴D琴唔係貴,無理由有幾千上落,我相信老師叫家長買二手琴係因為1)如果係好老師,二手琴較平,家長容易決定買琴與否,讓佢個學生快D有琴彈,或可以彈個 ...

‹ 上一主題|下一主題