用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
樓主: zzzlam
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

Chcikee,

唔使回郵信封o架! 但記得寫回郵地址,
快d寄啦! 下星期聖誕節啦!!!

原帖由 Chickee 於 08-12-18 15:24 發表
天藍:
好有趣既提議喎!
咁要唔要放回郵信封?

我朋友告知我太約近聖誕節左右先會收到
張聖誕咭, 唔會咁早收到, 所以下星期大家
留意信箱。

原帖由 Chickee 於 08-12-18 16:28 發表
想問下, 下星期一既聖誕聯歡會, 小朋友係唔係需要帶小食參加?

原帖由 天藍 於 08-12-19 10:32 發表
我朋友告知我太約近聖誕節左右先會收到
張聖誕咭, 唔會咁早收到, 所以下星期大家
留意信箱。

今朝我個仔寄左啦,不過佢好搞笑,入左落空郵個箱度!

穎穎日日都叫我整野食,可能佢尋晚又見我整左o者喱糖比哥哥帶返學校,我一陣打返去問下老師整返去得唔得先,其實我都買左d獨立包裝棉花糖比穎穎返去派o家啦。

咁份量要預幾多? 30份?

係唔係學校通告有寫過架? 我睇唔到呀, 係前日老師打電話俾我, 講開我先知。

THNAKS! 我會盡快寄了, 希望趕得切啦!

原本想昨晚整, 但我放工返到家, 阿仔已經瞓左, 姐姐話佢一路食飯一路恰眼瞓, 食完姐姐收d碗入廚房, 轉頭出黎, 就見阿仔係地下瞓著左。佢真係好累呀!

原帖由 天藍 於 08-12-19 09:42 發表
Chcikee,

唔使回郵信封o架! 但記得寫回郵地址,
快d寄啦! 下星期聖誕節啦!!!

醒目開學勳章

oscar 尋日寄左 la !!

原帖由 天藍 於 08-12-18 14:18 發表
Oscar媽 / jk923,

係呀! 就咁寫聖誕老人收就ok o架啦!
我朋友上年都係咁樣寄去, 香港郵政代
聖誕老人寄番一張聖誕卡比佢仔仔, 好
開心~
所以今年我都試下咁做, 昨天同昊藍一
齊去郵局寄聖誕卡, 希望快d有回覆, 昊
...

醒目開學勳章

之前通知告有寫架 !!
如家長需要給小朋友帶小食回校要通知老師

原帖由 Chickee 於 08-12-18 16:28 發表
想問下, 下星期一既聖誕聯歡會, 小朋友係唔係需要帶小食參加?

原帖由 Oscar媽 於 08-12-19 13:08 發表
之前通知告有寫架 !!
如家長需要給小朋友帶小食回校要通知老師

我頭先打左,莊老師話咁岩無人帶o者喱糖,咁我星期一會預備o者喱糖,同棉花糖拎返去。重有,穎穎頭先同我講,話莊老師提佢地到時會玩遊戲,著褲會更適合。

明白。咁係唔係預備30份?

原帖由 cheuklokmom 於 08-12-18 17:27 發表
muichujamie & chy1015,

好多謝泳喬 & 巧研送給卓樂的聖誕咭 !
muichujamie,  泳喬好叻女wor, 佢有你ge遺傳, 人形公仔畫得好靚呀. 你吾好埋沒你囡囡天份, 好好栽培佢畫畫ge潛質.  

...

cheuklokmom,
You are welcome ! :)

原帖由 jk923 於 08-12-19 13:25 發表

我頭先打左,莊老師話咁岩無人帶o者喱糖,咁我星期一會預備o者喱糖,同棉花糖拎返去。重有,穎穎頭先同我講,話莊老師提佢地到時會玩遊戲,著褲會更適合。 ...

jk923,
Thanks for advice (wear trousers)! 因為原先諗住靓靓,俾ah 女著裙tim.

至於帶食物返去,李老師好早就打電話俾我(其實係咁啱佢話我知巧研唔識扣对黑鞋個扣(係蝴蝶扣)叫我最好換過d魔術貼ge鞋....), 問點解我唔回覆帶mud食物for x'mas party ge, 我話mud學校唔係唔鼔勵家長帶食物咩,佢話x'mas party 唔同wor,咁我問應該帶mud呢,佢話d姐姐多數都帶腸仔ah chicken wing 等...最好特別d但又啱小朋友食wor, 我話小朋友like d 炸野,怕唔怕唔健康先...我提議春捲(spring roll), 因我媽媽時常make this for us, actually 係現成的, 不用自己包 ge, 老師話no problem. 份量係30+ 份(淨係自己果class),老師都要ka.

下!原來係咁架?我都唔知要帶,我個女成日都話叫佢要有魚旦,我以為講笑咋!咁我都無通知學校,係咪唔洗做架喇?!?!

原帖由 chy1015 於 08-12-19 20:16 發表

jk923,
Thanks for advice (wear trousers)! 因為原先諗住靓靓,俾ah 女著裙tim.

至於帶食物返去,李老師好早就打電話俾我(其實係咁啱佢話我知巧研唔識扣对黑鞋個扣(係蝴蝶扣)叫我最好換過d魔術貼ge鞋....), 問點解 ...

醒目開學勳章

冇通知學校就唔好帶 la !!

原帖由 muichujamie 於 08-12-20 00:43 發表
下!原來係咁架?我都唔知要帶,我個女成日都話叫佢要有魚旦,我以為講笑咋!咁我都無通知學校,係咪唔洗做架喇?!?!

okay~ thanks~

原帖由 Oscar媽 於 08-12-20 10:30 發表
冇通知學校就唔好帶 la !!

原帖由 chy1015 於 08-12-19 20:16 發表

jk923,

至於帶食物返去,李老師好早就打電話俾我(其實係咁啱佢話我知巧研唔識扣对黑鞋個扣(係蝴蝶扣)叫我最好換過d魔術貼ge鞋....), 問點解 ...

唔洗客氣,我之前有朋友問我借花女裙,咁我有2條,咁我摷返出黎重諗住聖誕party著靚d,而家會聽穎穎話,比佢著褲。

jk923,

你收唔收到我上星期四我給昊藍帶回校給穎穎
的相和Christmas card? 張相係剛開學適應期
影的,  想比你和沛豐媽咪好耐但又唔記得, 今次
聖誕節送開聖誕卡放埋一齊比咗穎穎, 張相雖然
影得唔係好靚, 但影到佢地3個一齊好有意義。

原帖由 jk923 於 08-12-21 16:36 發表

唔洗客氣,我之前有朋友問我借花女裙,咁我有2條,咁我摷返出黎重諗住聖誕party著靚d,而家會聽穎穎話,比佢著褲。

zzzlam,

Pls check pm.

原帖由 zzzlam 於 08-12-15 11:49 發表

天藍,
唔該哂你呀,
10項建議如下:
1. 去政府做評估
2. 家長參加輔導課程
3. 培訓照顧者為輔導員
4. 每天半小時到陌生地方觀察學習
5. 每天試食一種新奇事物
6. 每天看報紙3次,每次10-15mins(相片為主)
7. 每天拍攝 ...

原帖由 天藍 於 08-12-21 23:54 發表
jk923,

你收唔收到我上星期四我給昊藍帶回校給穎穎
的相和Christmas card? 張相係剛開學適應期
影的,  想比你和沛豐媽咪好耐但又唔記得, 今次
聖誕節送開聖誕卡放埋一齊比咗穎穎, 張相雖然
影得唔係好靚, 但影到佢 ...

收到呀!昊藍好叻仔呀,識寫自己個名。

我上星期去過mega box, 那裡promote 緊Winnie the Poon and firends...  喜歡Winnie the Poon, Tigger, Lumpy (是一隻可愛小象) 的小朋友去到會好開心..

多謝告知! 聖誕同昊藍去影下相先!
Thanks!!!

原帖由 icwlam 於 08-12-22 14:10 發表
我上星期去過mega box, 那裡promote 緊Winnie the Poon and firends...  喜歡Winnie the Poon, Tigger, Lumpy (是一隻可愛小象) 的小朋友去到會好開心..
‹ 上一主題|下一主題