用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

zzzlam,

"如家"這間兒童心理服務中心是上月PTA 邀請返 SOKA 舉辦講座的1間機構, 有需要的話, 你可以試下請教有關專業人士為竣竣做評估, 希望可以幫到你 & 竣竣.

www.harmonyhome.com.hk
tel  : 2862-8062

原帖由 zzzlam 於 08-12-12 14:21 發表
好多謝各位mami既支持呀,其實pang sir寫左10點比我跟住番去每日做,都係唔易的,真係要好多時間,不過,我做到既我會盡量去配合,不想將來後悔,就算係有1%既機會佢會有自閉症我都唔想,我而家係要杜絕,所以,我會一路搵專業 ...

muichujamie & chy1015,

好多謝泳喬 & 巧研送給卓樂的聖誕咭 !
muichujamie,  泳喬好叻女wor, 佢有你ge遺傳, 人形公仔畫得好靚呀. 你吾好埋沒你囡囡天份, 好好栽培佢畫畫ge潛質.  

原帖由 muichujamie 於 08-12-12 15:15 發表
got it la!! thank you!

今日卓樂帶左鹵水雞翼及chocolate 反學校同第3組的小朋友分享, 希望每1位小朋友有1個快樂的聖誕節 !!

muichujamie, chy1015 & zzzlam,

由於卓樂昨日玩得太累,做完節返屋企就即刻訓覺.  所以未有時間能親手寫回x'mas 給你們的仔仔女女, 吾好意思 !! 下年我會早d 安排 !!  
,

原帖由 muichujamie 於 08-12-20 00:43 發表
下!原來係咁架?我都唔知要帶,我個女成日都話叫佢要有魚旦,我以為講笑咋!咁我都無通知學校,係咪唔洗做架喇?!?!

chy1015,

你有冇收到我email which sent to you few days ago ?

原帖由 chy1015 於 08-12-31 13:35 發表

Yes, thanks a lot muichujamie.
chy1015

係呀 ! 卓樂都有話轉左麵包店, 佢仲扮收銀員tim wor, 好搞笑

原帖由 muichujamie 於 09-1-6 01:32 發表
第三組係麵包店呀!泳喬都有講話轉左麵包店,佢有夾麵包。

手冊有寫26/1 - 2/2 農曆年假, may be 3/2 要返學lak. 但我估2月6日是家長日應該唔駛返學掛 l
我1st choice 選 (sat) 下午, 2nd選 (sat)上午. If 1st choice 吾得, 我又要專登請假, 好吾低 !

原帖由 chy1015 於 09-1-7 14:01 發表

我諗2月6日係唔駛返學lak, 23/1結業禮, 之後when 返學都唔知. 遲d應該會有通告ge.
我chose (六)下午 as 1st choice,
(五)下午as 2nd choice.
我覺得校方應給我們填3rd & 4th choice,明明有4個choices ma. ...

卓樂話茶點食忌廉飽 + 阿華田 , 好豐富呀 !
我仔 尋日冇 la la問我識吾識池田先生 ? 我問亞仔係米見過佢, 佢話學校有池田先生幅相 wor, 老師話比佢地知池田先生係學校創辦人. 我問卓樂明吾明創辮人ge意思, 佢冇答我只係笑.  

原帖由 muichujamie 於 09-1-10 00:39 發表
係阿華田呀!哈哈!
你個女之前未飲過?我個女最like阿華田,所以放學返黎第一時間話我知。

我仔想食吞拿魚包但冇得賣, 最後佢揀左(默)西哥包.  但係買左1個 咋 !

原帖由 Chickee 於 09-1-12 14:40 發表
大家今日帶左咩包呀? 我他帶左牛角包, 不過佢話要帶多兩個, 一個俾老師, 一個俾小朋友喎!

有wor!我今日先交, 我地1家3口會去。 你快d打去問下李老師係米漏左比竣竣.

原帖由 zzzlam 於 09-1-13 11:25 發表
仲有呀,我好似冇收過親子同樂日果張回條/通告,下幼3組mami,你地係咪都未收到?

chy1015,

吾好太擔心 !  希望巧研快d 退燒, 明天可以返學 la !

原帖由 chy1015 於 09-1-15 14:13 發表

icwlam,
唉! 學校啱啱打電話黎話巧研發燒,38.?度,返學時量37度,無事ka... daddy 馬上去接佢,要即刻再睇醫生.
係咪有d野發炎都會發燒ka ??
好担心 !!!

各位 mummy,

我想請問學校手冊及功課是不是小朋友每天自己交比老師吸印 or 老師會幫小朋友係書包取出黎尼 ?  因為尋日我發現仔仔的手冊沒有吸印仔 & 功課原封不 動放在書包面, 我問仔仔係米忘記左交比老師, 佢有冇答我 wor.  激 c 我 !

原帖由 icwlam 於 09-1-15 13:45 發表
天藍,

根據去年啲practice, 校網上啲相同video係唔會派返架... 不過會有好多好多相, 看到時真係開心都不得了... 如果能每個月都派就發達啦...  其實我有分別和佢地兩位班主任提議過, 她們都說會幾難做到, 不過會考 ...

天藍,

吾該晒 !!

原帖由 天藍 於 09-1-16 09:02 發表
cheuklokmom,

我所知係要小朋友每日自己交手冊同功課
比老師, 如小朋友唔記得就會無印仔, 我
問個d舊生媽咪, 佢地話咁做係想訓練小朋
友既主動性同責任感。
人有失手, 你仔仔可能個日一時唔記得, 你
下次試下返學前 ...

我好好彩安排左 7/2 (sat) 2:20 pm.   吾駛專登請假 !

原帖由 天藍 於 09-1-17 17:10 發表
我係 7/2 (SAT) 11:35a.m., 我填寫係星期
六下午1 choice 一點後, 但以家編左1點前,
咁我個日都要請假。

如果我冇記錯, 應該要20/1 前簽回給學校.

原帖由 chy1015 於 09-1-19 13:32 發表
大家知唔知(兒童發展評估表)駛唔駛簽回退還給學校呢 ??

pls check pm

原帖由 muichujamie 於 09-1-18 00:28 發表
我都係同你一樣1.05pm (Friday)...到時見!

雖然我沒有什麼擅長, 但我都報左做家長也敬師的義工, 希望可以盡點力 !!

原帖由 jk923 於 09-1-19 14:55 發表
我見星期五,8:45呀!
不過咁早我老公就可以一齊去見老師。
我想問你地會唔會做家長也敬師的義工呀?

Chickee,

下學期書係家長日先派呀  !!

原帖由 Chickee 於 09-1-23 12:44 發表
唔知我有無搞錯到, 乜唔係昨日派下學期書咩? 我俾阿仔帶了袋, 但只袋左對鞋回來洗。

各位mummy,

尼排真係好多小朋友病呀! 天氣時暖時凍, 大家要特別小心!!  我仔星期二晚突然又咳又嘔, 我拿拿淋星期三朝早帶佢睇醫生,  好彩吾係太嚴重, 食左藥好番好多. 昨天我都有比仔仔返學因為佢係1月生日. 希望佢可以感受下自己當生日主角的歡樂.   原來學校有禮物送比生日ge小朋友.

mikoyau,希望你小朋友吾會因為出席吾到學校生日會而吾開心. 而家最緊要係希望你小朋友快d 好番, 可以開開心心過新年 !!

在此祝各位身體健康, 萬事勝意 , 仔仔女女聽教聽話, 恭喜 恭喜!

原帖由 mikoyau 於 09-1-22 18:35 發表
我個小朋友呢2日都無返學,隻眼"紅晒"(尤其眼白),+high fever;醫生話微絲血管爆,就咁比1支眼葯水,但係佢好驚,點都唔肯滴,'咪'實隻眼;究竟可以點?今日個生日會又返唔到,佢1月生日,唔開心死啦!陣間要同佢睇第2個醫生 ...

泳喬發燒左甘多日你有冇再帶佢醫生 ?  佢係出疹 or 傷風感冒呀 ? 醫生點講 ? 我工人尋日話我知同卓樂一齊上校車的那位高班小妹妹又係發燒左成1星期, 佢媽媽話夜晚先燒, 醫生建議再吾退燒要入院.  真係令人擔心 !!   我好明白你而家的心情& 焦慮, 我寧願自己病都吾想見到仔女病.  你自己都要小心身體 & 多d体息,  希望泳喬早日康服,怏d可以返學!

原帖由 muichujamie 於 09-2-18 02:11 發表
好慘呀....泳喬發燒左幾日喇,成日都keep住38-39C....由星期六開始就係咁,佢從來無試過食住退燒藥水都燒到成38C以上.
你地D小朋友會唔會燒咁耐架?都唔知點算,無覺好訓!!

...

巧研好番未呀 ?  唉 ! 卓樂都打敗扙今日冇返學, 佢有流鼻水 & 咳.  希望休息1天明天可以返學啦  !!

原帖由 chy1015 於 09-2-23 17:24 發表
巧研今日病咗無返學呀 ~ 少少燒同咳. 希望明天可以返學lar.
‹ 上一主題|下一主題