用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

我都報到先~

zzzlam,

聽到你講竣竣有自閉傾向, 好替你擔心,
雖然難過, 但做媽媽要堅強勇敢去面對,
加上好似其她媽媽所講以家科學昌明一
定有辦法可幫到小朋友, 你有乜唔開心,
或有乜要我地幫手, 都可以係到同我地
講我地個個都會好樂意幫你~
但其實彭sir有無提議你以家應該點做?
再睇醫生定係再觀察竣竣既行為先斷定
竣竣既症狀???
想到你既擔心我亦為人父母, 身同感受,
仔女有事心裹真係好痛, 但你記住要堅
強, 雖然我地未必可幫到你, 但精神上
我地個個都一定會支持你, 你同竣竣都
要加油~

原帖由 zzzlam 於 08-12-12 10:04 發表
果日見pang sir原來唔係竣竣見,係我見咋....佢話平時已經observe左個小朋友,所以我就比竣竣跟我亞姨走先
其實,我講左比pang sir知,老師係學校留意到竣竣既固執,同埋佢有一排會咬手/扣喉,不過而家冇,同埋話左比佢聽竣 ...

zzzlam,

我昨天打電話比我朋友, 佢係醫護人員,
我同佢傾開計講竣竣既情況比佢聽,
我朋友問可否pm 彭sir叫你同竣竣做
個幾點既事項比我, 我會send比我朋友佢
睇睇下可唔可以幫到你同竣竣, 雖然我
朋友唔係個科既專科, 但佢可幫你問下佢醫
院d同事同朋友。
另外, 我朋友建議如竣竣係政府專科睇會
好d, 因政府會一路跟進, 會比私家好, 你
可參考下。

原帖由 zzzlam 於 08-12-12 14:21 發表
好多謝各位mami既支持呀,其實pang sir寫左10點比我跟住番去每日做,都係唔易的,真係要好多時間,不過,我做到既我會盡量去配合,不想將來後悔,就算係有1%既機會佢會有自閉症我都唔想,我而家係要杜絕,所以,我會一路搵專業 ...

icwlam,

近期昊藍有提到同焯熹玩???
唔知係咪? 昊藍仔好喜歡叫
焯熹全名? 唔知你地係咪姓"陳",
如係就應該無錯~

近期仔仔係屋企成日唱一首歌,
唔知係咪你地所講既冬天歌?!
歌詞如下:-

呼呼呼  冷風到
你去跑步  做體操
一二三四  二三 四
我吃火  開暖爐
即擦

最尾"即擦"仔仔做埋開制個動作好鬼
搞笑~

祝樂遙生日快樂!!!

原帖由 natalielin 於 08-12-14 03:48 發表
今日同妹妹交左留位,見到d聖誕佈置,發現第一組好少聖誕卡貼出黎(同學仔送比老師),今日返黎即刻同洛遙動手整,因為懶懶下就過埋聖誕,計返仲有6日返學就放假,星期一要送喇!
同學仔個d就買左,比佢參與就攪好耐,攪10-15mi ...

icwlam,

原來焯熹係姓鄧, 咁昊藍所講個個可
能唔係你仔仔, 不過, 唔緊要3年係創
價既日子, 仲有好多機會認識~

原帖由 icwlam 於 08-12-15 14:12 發表
天藍,

唔好意思呀, 焯熹係 鄧焯熹 呀..  !  可能有一個陳?熹啲同學仔??  

zzzlam,

我已把那10點email 了給我朋友,
如我朋友睇了有什麼回覆我再上
來同你講。
想問多少少o野, 你有無同竣竣排到
政府??? 如有係邊一區??? 因上次
聽我朋友講係旺角雅蘭街個到有政
府診所可排期冶療or做 test, 但好
似係要按住址地區分去邊一區睇,
因我記得你係住tko, 所以睇下幫埋
你問下邊一區會近你。
你記得要堅強, 支持住!我地個個都
會支持你~
原帖由 zzzlam 於 08-12-15 11:49 發表

天藍,
唔該哂你呀,
10項建議如下:
1. 去政府做評估
2. 家長參加輔導課程
3. 培訓照顧者為輔導員
4. 每天半小時到陌生地方觀察學習
5. 每天試食一種新奇事物
6. 每天看報紙3次,每次10-15mins(相片為主)
7. 每天拍攝 ...

Chickee,

我之前都問過d舊生o黎個問題,
如我無記錯係每年都會轉, 唔會
固定3年係同一班同學。

原帖由 Chickee 於 08-12-15 15:23 發表
突然諗到一個問題, 係創價三年, 係唔係同一班小朋友一齊同班三年, or每年都會轉班轉老師?

穎穎好犀利畫畫咁有天份, 張聖誕咭好靚,
昊藍張聖誕咭仲整緊, o黎一兩日會完工,
交返學校送比老師~

今早得15度我無比昊藍仔著短褲個套校服
回校, 改穿運動衫, 因怕涷親。
唔知大家有無呢?

原帖由 jk923 於 08-12-15 15:28 發表
zzzlam,chickee:
多謝你地讚穎穎呀,佢係一個幾鐘意畫畫的小朋友,佢前排係學校日日都拎幅大作返黎o家。

係呀! 仲有Jingle Bell 呀!
之前我post出來個首歌原來係叫"取暖歌"
昨天我睇番學校之前派個份學習報告張紙
原來有o黎首歌歌詞, 但就無最尾部份仔仔
學開暖爐"即擦"個句, 個動作好得意同搞笑

焯熹好叻仔! 你唱錯歌詞馬上幫你更正, 好
似位小老師咁, 真可愛!
學校應該仲有教唱"we wish merry christmas"
因近來都有聽昊藍仔唱個。

原帖由 icwlam 於 08-12-16 12:58 發表
我昨晚剛剛聽到焯熹自己在唱這首歌呀!   仲有做運動啲動作嫁, 次次我唱錯歌詞佢都更正我... 我唱錯大風吹, 佢就話"唔係呀, 係北風吹呀" ...

仲有Jingle Bell 都好得意

...

各位,

我聽其他topic既媽咪講, 係聖誕前寄張聖誕卡
比聖誕老人, 郵政局收到後,會以聖誕老人身
份寄回一張聖誕卡比小朋友,小朋友收到好開
心o架! 你地可試下寄。
昊藍仔昨天寄出o左張聖誕咭, 以家等收聖誕老
人寄番o黎既咭, 大家記得寫回郵地址, 同貼上
$1.4郵票~

Oscar媽 / jk923,

係呀! 就咁寫聖誕老人收就ok o架啦!
我朋友上年都係咁樣寄去, 香港郵政代
聖誕老人寄番一張聖誕卡比佢仔仔, 好
開心~
所以今年我都試下咁做, 昨天同昊藍一
齊去郵局寄聖誕卡, 希望快d有回覆, 昊
藍收到一定好開心!
你地都試下?! 收到聖誕卡再通知大家!

原帖由 Oscar媽 於 08-12-18 11:02 發表
係咪!!就咁寫聖誕老人收同回郵地址 & 貼上 $1.4 郵票
就得 ga la !

Chcikee,

唔使回郵信封o架! 但記得寫回郵地址,
快d寄啦! 下星期聖誕節啦!!!

原帖由 Chickee 於 08-12-18 15:24 發表
天藍:
好有趣既提議喎!
咁要唔要放回郵信封?

我朋友告知我太約近聖誕節左右先會收到
張聖誕咭, 唔會咁早收到, 所以下星期大家
留意信箱。

原帖由 Chickee 於 08-12-18 16:28 發表
想問下, 下星期一既聖誕聯歡會, 小朋友係唔係需要帶小食參加?

jk923,

你收唔收到我上星期四我給昊藍帶回校給穎穎
的相和Christmas card? 張相係剛開學適應期
影的,  想比你和沛豐媽咪好耐但又唔記得, 今次
聖誕節送開聖誕卡放埋一齊比咗穎穎, 張相雖然
影得唔係好靚, 但影到佢地3個一齊好有意義。

原帖由 jk923 於 08-12-21 16:36 發表

唔洗客氣,我之前有朋友問我借花女裙,咁我有2條,咁我摷返出黎重諗住聖誕party著靚d,而家會聽穎穎話,比佢著褲。

zzzlam,

Pls check pm.

原帖由 zzzlam 於 08-12-15 11:49 發表

天藍,
唔該哂你呀,
10項建議如下:
1. 去政府做評估
2. 家長參加輔導課程
3. 培訓照顧者為輔導員
4. 每天半小時到陌生地方觀察學習
5. 每天試食一種新奇事物
6. 每天看報紙3次,每次10-15mins(相片為主)
7. 每天拍攝 ...

多謝告知! 聖誕同昊藍去影下相先!
Thanks!!!

原帖由 icwlam 於 08-12-22 14:10 發表
我上星期去過mega box, 那裡promote 緊Winnie the Poon and firends...  喜歡Winnie the Poon, Tigger, Lumpy (是一隻可愛小象) 的小朋友去到會好開心..

多謝讚賞! 其實"王昊藍"個名"王昊"都係
直同橫既筆畫比較容易寫, 所以仔仔好早
已識寫個名頭兩個字, 而個"藍"字就比較
複雜仔仔暫時只係識寫"藍"字個草花頭,
但下面個部份都係我住仔仔隻手仔寫,
最近仔仔都有自己寫下, 但都係寫得麻麻
地, 不過, 年紀尚小寫字慢慢o黎~
穎穎都好叻! 有時同你講學校所發生既事
都好清晰, 講得好清楚, 所以大家既小朋友
都各有所長。

原帖由 jk923 於 08-12-22 11:58 發表

收到呀!昊藍好叻仔呀,識寫自己個名。

icwlam / jk923 / all,

多謝你們的聖誕小禮物! 昨晚返到屋企昊藍好雀躍,
拎出小禮物同我講, 多謝各位!

原帖由 icwlam 於 08-12-22 14:10 發表
我上星期去過mega box, 那裡promote 緊Winnie the Poon and firends...  喜歡Winnie the Poon, Tigger, Lumpy (是一隻可愛小象) 的小朋友去到會好開心..
‹ 上一主題|下一主題