用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

hello, 各位, 我都黎報到!

icwlam,
傻啦, 點會介意, 仲開心tim, 因為英雄所見略同嘛!kekeke....

zzzlam,
我阿仔對某d野都會好固執, 好似你話衫濕少少, 我仔都一定要換, 一係要我用風筒同佢吹乾,。同小朋友玩, 我見我仔同好大部份2,3歲既小朋友, 都係多數各有各玩, 都係prefer同大人玩多d。我唔知呢d會唔會係小朋友到左呢個歲數, 先有既行為表現, 大d就會無左。為安心, 你盡快搵專業人士傾下啦!

我見BK特殊教育果邊都有好多熱心媽媽, 不如你請教下佢地, 我估佢地既advice會專業d。

請收PM。                           

原帖由 muichujamie 於 08-12-12 13:26 發表
Chickee,
你係咪有校車何ee電話?可唔可以pm比我呀?thanks!

Happy Birthday to 洛遙!!!!
祝身體健康, 開心愉快!

原帖由 natalielin 於 08-12-14 03:48 發表
今日同妹妹交左留位,見到d聖誕佈置,發現第一組好少聖誕卡貼出黎(同學仔送比老師),今日返黎即刻同洛遙動手整,因為懶懶下就過埋聖誕,計返仲有6日返學就放假,星期一要送喇!
同學仔個d就買左,比佢參與就攪好耐,攪10-15mi ...

我都覺穎穎畫得好好呀!俊豪仍然係抽象派, 係佢自己先知畫左d咩!

原帖由 zzzlam 於 08-12-15 10:51 發表

jk923,
穎穎真係好叻女呀,佢畫到個人樣出黎,竣竣直情連圓圈都畫得唔好架,係正識鬼畫符黎架~~

我都祝樂遙生日快樂呀,聽教聽話

突然諗到一個問題, 係創價三年, 係唔係同一班小朋友一齊同班三年, or每年都會轉班轉老師?

Thanks Oscar媽。即係3年後, 佢地應會差不多識晒4班同學仔。

不過我仔好怪, 同佢同班同組果d佢又唔係好熟, 有d名都叫唔出, 反而隔離組, 甚至隔離班既小朋友, 佢好似仲熟。

原帖由 Oscar媽 於 08-12-16 12:09 發表
我答你 LEE 個問題 LA !!

幼兒升幼底會 4 班分散晒
幼底升幼高唔會 4 班分散
但在幼底同組會打散

老師 3 年都唔同架 !!

我無你地自己整聖誕卡咁有心機呀, 我買咋, 不過昨晚同阿仔一齊寫, 都寫左成個鐘!

天藍:
好有趣既提議喎!
咁要唔要放回郵信封?

原帖由 天藍 於 08-12-18 14:18 發表
Oscar媽 / jk923,

係呀! 就咁寫聖誕老人收就ok o架啦!
我朋友上年都係咁樣寄去, 香港郵政代
聖誕老人寄番一張聖誕卡比佢仔仔, 好
開心~
所以今年我都試下咁做, 昨天同昊藍一
齊去郵局寄聖誕卡, 希望快d有回覆, 昊
...

想問下, 下星期一既聖誕聯歡會, 小朋友係唔係需要帶小食參加?

咁份量要預幾多? 30份?

係唔係學校通告有寫過架? 我睇唔到呀, 係前日老師打電話俾我, 講開我先知。

THNAKS! 我會盡快寄了, 希望趕得切啦!

原本想昨晚整, 但我放工返到家, 阿仔已經瞓左, 姐姐話佢一路食飯一路恰眼瞓, 食完姐姐收d碗入廚房, 轉頭出黎, 就見阿仔係地下瞓著左。佢真係好累呀!

原帖由 天藍 於 08-12-19 09:42 發表
Chcikee,

唔使回郵信封o架! 但記得寫回郵地址,
快d寄啦! 下星期聖誕節啦!!!

明白。咁係唔係預備30份?

Merry Christmas!!!

祝大家聖誕快快樂樂, 身體健健康康!

CHEERS!!  

我收到呀, 都係23號收到。

原帖由 天藍 於 08-12-26 23:35 發表
all mama,

我係23號(Tue)收到香港郵政以聖誕老人身份
寄咗張Christmas card比昊藍, 昊藍收到好開
心, 你地有寄到既, 有無收到回覆???

大家今日帶左咩包呀? 我他帶左牛角包, 不過佢話要帶多兩個, 一個俾老師, 一個俾小朋友喎!

我係星期六9:05見家長呀!

想問你地果日會唔會帶埋小朋友返去?

我簽左名, 今日俾阿仔交回學校了。

原帖由 jk923 於 09-1-19 15:04 發表

我諗要掛,但係今次通告又無話幾時要交,上我睇返上次派老師填果次係有寫幾多號要交返去。

各位要返工既媽媽, 你地放假收爐未呀? 我聽日開始放, 初四返工。

我係度祝大家, 大人小朋友都身體健康, 開開心心, 牛年事事順利!

我擒日考阿仔, 叫佢講d新年祝賀語, 佢講左幾個, 之後諗唔到, 竟然講左祝我新年「飲奶奶」。呵呵呵...奶奶對佢真係好重要。

希望你個小朋友快d好番啦!

原帖由 mikoyau 於 09-1-22 18:35 發表
我個小朋友呢2日都無返學,隻眼"紅晒"(尤其眼白),+high fever;醫生話微絲血管爆,就咁比1支眼葯水,但係佢好驚,點都唔肯滴,'咪'實隻眼;究竟可以點?今日個生日會又返唔到,佢1月生日,唔開心死啦!陣間要同佢睇第2個醫生 ...

唔知我有無搞錯到, 乜唔係昨日派下學期書咩? 我俾阿仔帶了袋, 但只袋左對鞋回來洗。
‹ 上一主題|下一主題