用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

zzzlam,

快 D mark 緊 Pang Sir 問佢下一步啦如果唔係就日掛夜掛好辛苦嫁啦!   妳問吓洗唔洗給一些竣竣唔同階段啲video 比替竣竣做評估啲人睇, 可能有幫助評估啲人看竣竣啲進展...

我們所有愛錫小朋友的媽媽都支持妳 , 因為我們個個都知子女有事是如何的痛, 不過真的要勇敢正面地面對...

原帖由 zzzlam 於 08-12-12 10:04 發表
果日見pang sir原來唔係竣竣見,係我見咋....佢話平時已經observe左個小朋友,所以我就比竣竣跟我亞姨走先
其實,我講左比pang sir知,老師係學校留意到竣竣既固執,同埋佢有一排會咬手/扣喉,不過而家冇,同埋話左比佢聽竣 ...

Hi zzzilam,

我有D嘢想同傾吓, 妳pm妳啲personal email 比我呀, 我唔係好識pm妳呀 

原帖由 zzzlam 於 08-12-12 14:21 發表
好多謝各位mami既支持呀,其實pang sir寫左10點比我跟住番去每日做,都係唔易的,真係要好多時間,不過,我做到既我會盡量去配合,不想將來後悔,就算係有1%既機會佢會有自閉症我都唔想,我而家係要杜絕,所以,我會一路搵專業 ...

natalielin,

祝洛遙生日快樂!  

身體健康, 懂得愛錫妹妹, 媽咪和Daddy ...   開開心心 ...

原帖由 natalielin 於 08-12-14 03:48 發表
今日同妹妹交左留位,見到d聖誕佈置,發現第一組好少聖誕卡貼出黎(同學仔送比老師),今日返黎即刻同洛遙動手整,因為懶懶下就過埋聖誕,計返仲有6日返學就放假,星期一要送喇!
同學仔個d就買左,比佢參與就攪好耐,攪10-15mi ...

天藍,

唔好意思呀, 焯熹係 鄧焯熹 呀..  !  可能有一個陳?熹啲同學仔??  

原帖由 天藍 於 08-12-13 10:32 發表
icwlam,

近期昊藍有提到同焯熹玩???
唔知係咪? 昊藍仔好喜歡叫
焯熹全名? 唔知你地係咪姓"陳",
如係就應該無錯~

我昨晚剛剛聽到焯熹自己在唱這首歌呀!   仲有做運動啲動作嫁, 次次我唱錯歌詞佢都更正我... 我唱錯大風吹, 佢就話"唔係呀, 係北風吹呀" ...

仲有Jingle Bell 都好得意

原帖由 天藍 於 08-12-13 10:41 發表
近期仔仔係屋企成日唱一首歌,
唔知係咪你地所講既冬天歌?!
歌詞如下:-

呼呼呼  冷風到
你去跑步  做體操
一二三四  二三 四
我吃火  開暖爐
即擦

最尾"即擦"仔仔做埋開制個動作好鬼
搞笑~ ...

我上星期去過mega box, 那裡promote 緊Winnie the Poon and firends...  喜歡Winnie the Poon, Tigger, Lumpy (是一隻可愛小象) 的小朋友去到會好開心..

各位好呀!

又好耐無上嚟啦!  首先祝大家新年快樂!  小朋友們個個開開心心, 身體健康!!

有一件事想大家注意下呀! 我們昨天一家都新世紀廣場, 那裡的聖誕 promote 係… (sorry 唔識講) 不過重點係有小朋友 level 能觸及的燈泡... 焯熹哥哥多手, 焯熹媽媽疏忽, 哥哥好奇用小手捉住燈泡於是炙痛了,好彩沒有大礙,不過都大喊了一場... 焯熹都乖知道哥哥痛,擁住哥哥錫了幾啖,跟住自己在我們附近玩,沒有見我們混亂搗蛋.. 

大家如果到新世紀廣場玩要小心呀!為免其他小朋友出事,我一會都要打電話同佢哋反映下...

天藍,

我都好miss 大家呀, 不過實在很busy ..

多謝妳啲關心呀! 哥哥只是被嚇親和即時感到炙痛, 第二天巳經無礙了, 所以醫生也不需睇

各位請記住星期一要帶白鞋呀!

我都 try 過這個方法, 之後再select 張相啲 size 先 save ...  

原帖由 carmenwong0208 於 09-1-4 15:16 發表
hi all, 我唔知點save學校啲相呀, 我有一個比較麻煩又唔係咁好既方法:
一見到你想save既相, 就press " print screen" 個button, 個button通常都係keyboard 打"上下左右"既上方, 跟住就開個小晝家, 再去編輯選"貼上" ...

焯熹和哥哥今天回家後很開心, 睇嚟佢哋放咗咁耐假, 都"餓咗"返學好耐..

焯熹告訴我無咗家庭角, 我問他咁變咗咩, 他想了一陣, 話係'買嘢啲', 我問他"是花市嗎?", 他說係呀係呀... 他還告訴我唱新年歌 ... 我叫他唱給我聽, 他又話唔好啦... 我諗可能第一日學未記得 ....

如果妳們聽到妳們的小可愛唱, 記得上來報料..

第二組應該係做燒味店, 焯熹告訴我有义燒, 有刀, 我記又得哥哥去年都有d拿"菜刀"和吊住假雞啲相, 勁搞笑...

muichujamie,

係呀, 號係唔洗返學架.... 老師在家長日會好busy ... 逐個家長見

原帖由 muichujamie 於 09-1-6 01:33 發表
有無人知道2月6 & 7日的家長會, 咁6號係咪唔洗返學架?

各位基哥哥終於post咗11月份啲相啦... 祝妳們好運能找到自己的心肝寶貝

http://hk.myblog.yahoo.com/sosingki2002/gallery

P.S. 我又唔好彩啦  不過唔緊要啦

希望巧研快d好返... 如果佢痕的話幫佢用濕毛巾印印眼睛會舒服d, 唔好比佢再擦眼睛啦...  同埋借這個機會告訴她擦眼睛的後果...

祝巧研早日康復

原帖由 chy1015 於 09-1-13 15:08 發表
巧研今日無返學呀,因左眼睛發炎,可能係last Sunday 去朋友麥記生日會,同d小朋友一齊玩在地上執d拉炮留下d紙絮,然後又吧....hope 明天可以返學lar.

今日上嚟先知原來昨天要bring包包,lunch時見妳們提,還以為自己大頭蝦.. 回家即check先知原來真係冇... 唔知點解焯熹手册冇呢?

我問他昨天同學仔係唔係bring包包,佢話係呀,我話你冇喎咁你食咩?佢話食三文治包.. 係同學請啲.. 真的要多謝這個同學仔啦!

我又聽妳們提及阿華田,我問焯熹有冇飲阿華田, 佢話 ”冇呀,所以痕呀嘛” (佢時時講錯”所以”為 ”因為”)... 他有食物和皮膚敏感, 唔飲得奶..  

這陣子天氣乾操, 佢有幾晚幾乎個個鍾都喊.. 好彩這兩晚好D

大家都要記緊自己和幫小王子小公主保濕呀 

係呀, 我睇相時都認得出佢..

還有十一月份的生日會表演昊藍企在第一排表現很好呢!

原帖由 天藍 於 09-1-14 11:38 發表
多謝告知!
昊藍今次都有一張相, 如下:-

http://hk.myblog.yahoo.com/sosingki2002/photo?pid=975&fid=23

天藍,

根據去年啲practice, 校網上啲相同video係唔會派返架... 不過會有好多好多相, 看到時真係開心都不得了... 如果能每個月都派就發達啦...  其實我有分別和佢地兩位班主任提議過, 她們都說會幾難做到, 不過會考慮...

前陣子見妳講換新工人,想比d意見妳, 不過又實在太忙, 冇post上嚟...昊藍點呀, 適應和新工人姐姐相處未呀?  我去年換工人都好緊張呀, 因為做咗四年, 睇住哥哥和細佬出世...  我放咗一個星期假陪佢哋呀... 我仲占埋比老師聽等老師幫忙睇吓佢有無異樣和同佢傾吓傾 ...  好彩佢哋啲適應能力比我想像中好好多...

不過昊藍咁叻仔應該好快適應啲

原帖由 天藍 於 09-1-15 09:04 發表
icwlam,

你真好眼力認得昊藍仔。 多謝!
講起11月既生日會表演我都好想save起短片
同d相但到以家都整唔到, 加上這兩星期忙都
未有時間研究點整, 唉....
想問下你知唔知係校網上邊d相同video到學
期完畢會唔會派返d碟 ...

多謝妳confirm 我呀... 我知係果度架, 所以我回家咪double check 囉真係無呀... 可能miss 咗啦...

學焯熹啲口頭禪, 唔緊要啦!  

巧研好返哂未?
原帖由 chy1015 於 09-1-15 13:46 發表

老師在手冊上"致家長"果欄度貼咗張粉紅色紙仔提要帶小朋友去麵包店揀一個佢自己鍾意的麵包及帶回校ge wor. 巧研帶咗腸仔包.

thanks... 我就驚自己唔記得星期一咩都交哂啦!

原帖由 chy1015 於 09-1-15 14:00 發表
大家記得最遲明天帶親子旅行回條及支票呀!

chy1015,

我明白妳啲感受和擔心嫁, 我記得第一次收到學校電話時真係心都離埋... 因為我有d恐懼unexpected call 啲陰影... 後來知道老師通常都係問吓嘢或者告訴我一d仔仔在校啲小意外, 我才開始放鬆心情咋...  

不過, 最近都試過一次嚇都我死呀! 老師未到 9:00 就打比我話焯熹面仔好紅和痕喎, 因為佢有敏感, 試過嚴重都要入急症室, 醫生又有寫醫生信給學校所以學校和我們都特別緊張和小心...  那次佢daddy 在附近就即刻搭的士去囉, 好彩佢搽藥膏和休息一陣就ok...  不過我嚇死咗囉...

所以我好明妳啲感受囉...

巧研睇完醫生未呀?  記得話返比我們聽佢啲情況呀...  希望佢快d recover, 新年啦!  記住提照顧佢啲人時時給水佢飲呀

Take care!

原帖由 chy1015 於 09-1-15 14:13 發表

icwlam,
唉! 學校啱啱打電話黎話巧研發燒,38.?度,返學時量37度,無事ka... daddy 馬上去接佢,要即刻再睇醫生.
係咪有d野發炎都會發燒ka ??
好担心 !!!
‹ 上一主題|下一主題