用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

報到先!

原帖由 natalielin 於 08-12-14 03:48 發表
今日同妹妹交左留位,見到d聖誕佈置,發現第一組好少聖誕卡貼出黎(同學仔送比老師),今日返黎即刻同洛遙動手整,因為懶懶下就過埋聖誕,計返仲有6日返學就放假,星期一要送喇!
同學仔個d就買左,比佢參與就攪好耐,攪10-15mi ...

首先預祝樂遙聽日生日快樂,身體健康!
我係電腦聖誕咭出黎比穎穎畫個嘜頭上去,睇下你地岩唔岩用。
http://cp.c-ij.com/en/contents/3036/list_15_1.html

呢度有穎穎整好的聖誕咭
http://hk.myblog.yahoo.com/jamiekatharine923/article?mid=727

zzzlam,chickee:
多謝你地讚穎穎呀,佢係一個幾鐘意畫畫的小朋友,佢前排係學校日日都拎幅大作返黎o家。

原帖由 natalielin 於 08-12-16 00:56 發表
多謝各位姨姨既祝賀!

係呀!我原先諗緊星期五/下星期一去學校接佢,但睇怕未必得,星期五哥哥放一點,下星期哥哥都會比平時早,變左去唔到學校睇到佢張咭添。

原帖由 天藍 於 08-12-16 11:09 發表
穎穎好犀利畫畫咁有天份, 張聖誕咭好靚,
昊藍張聖誕咭仲整緊, o黎一兩日會完工,
交返學校送比老師~

今早得15度我無比昊藍仔著短褲個套校服
回校, 改穿運動衫, 因怕涷親。
唔知大家有無呢?

...

算唔算有天份我就唔知,不過佢係幾鐘意畫圖畫,咁都ok啦。
我今日無轉著運動衫呀,只係著襪褲,同著自己棉褸。

原帖由 天藍 於 08-12-18 09:42 發表
各位,

我聽其他topic既媽咪講, 係聖誕前寄張聖誕卡
比聖誕老人, 郵政局收到後,會以聖誕老人身
份寄回一張聖誕卡比小朋友,小朋友收到好開
心o架! 你地可試下寄。
昊藍仔昨天寄出o左張聖誕咭, 以家等收聖誕老
人寄番o黎 ...

舊年寄左去芬蘭,無反應!
咁寄郵址局係咪就咁寫聖誕老人就ok?

原帖由 天藍 於 08-12-19 10:32 發表
我朋友告知我太約近聖誕節左右先會收到
張聖誕咭, 唔會咁早收到, 所以下星期大家
留意信箱。

今朝我個仔寄左啦,不過佢好搞笑,入左落空郵個箱度!

穎穎日日都叫我整野食,可能佢尋晚又見我整左o者喱糖比哥哥帶返學校,我一陣打返去問下老師整返去得唔得先,其實我都買左d獨立包裝棉花糖比穎穎返去派o家啦。

原帖由 Oscar媽 於 08-12-19 13:08 發表
之前通知告有寫架 !!
如家長需要給小朋友帶小食回校要通知老師

我頭先打左,莊老師話咁岩無人帶o者喱糖,咁我星期一會預備o者喱糖,同棉花糖拎返去。重有,穎穎頭先同我講,話莊老師提佢地到時會玩遊戲,著褲會更適合。

原帖由 chy1015 於 08-12-19 20:16 發表

jk923,
Thanks for advice (wear trousers)! 因為原先諗住靓靓,俾ah 女著裙tim.

至於帶食物返去,李老師好早就打電話俾我(其實係咁啱佢話我知巧研唔識扣对黑鞋個扣(係蝴蝶扣)叫我最好換過d魔術貼ge鞋....), 問點解 ...

唔洗客氣,我之前有朋友問我借花女裙,咁我有2條,咁我摷返出黎重諗住聖誕party著靚d,而家會聽穎穎話,比佢著褲。

原帖由 天藍 於 08-12-21 23:54 發表
jk923,

你收唔收到我上星期四我給昊藍帶回校給穎穎
的相和Christmas card? 張相係剛開學適應期
影的,  想比你和沛豐媽咪好耐但又唔記得, 今次
聖誕節送開聖誕卡放埋一齊比咗穎穎, 張相雖然
影得唔係好靚, 但影到佢 ...

收到呀!昊藍好叻仔呀,識寫自己個名。

原帖由 天藍 於 08-12-22 14:26 發表
多謝讚賞! 其實"王昊藍"個名"王昊"都係
直同橫既筆畫比較容易寫, 所以仔仔好早
已識寫個名頭兩個字, 而個"藍"字就比較
複雜仔仔暫時只係識寫"藍"字個草花頭,
但下面個部份都係我住仔仔隻手仔寫,
最近仔仔都有自己 ...

好認同!而我亦相信,學校會做到因材施教,等各個小朋友都可以發揮佢地的所長!

原帖由 天藍 於 08-12-23 10:03 發表
icwlam / jk923 / all,

多謝你們的聖誕小禮物! 昨晚返到屋企昊藍好雀躍,
拎出小禮物同我講, 多謝各位!

穎然果日唔記得拎d聖誕咭出黎派呀,所以穎穎d咭要過年先比到昊藍同ms hannah地呀!

原帖由 天藍 於 08-12-26 23:35 發表
all mama,

我係23號(Tue)收到香港郵政以聖誕老人身份
寄咗張Christmas card比昊藍, 昊藍收到好開
心, 你地有寄到既, 有無收到回覆???

我收唔到呀!

學校更新左網頁啦!但我唔知點先可以自己將相同短片另存檔案呀?(因為轉左新版)
有無人知道可以教下我呢?唔該!

原帖由 carmenwong0208 於 08-12-28 23:53 發表
AnitaHo, jk923,
我老公唔知點整, 佢save到, 不如你地pm msn個email俾我, 我再send個zip file俾你地丫, 因zip左都116mb, 用唔到email send

please check pm!

原帖由 carmenwong0208 於 08-12-30 00:55 發表

係wor, 用唔到平時既方法save.... 要研究下先...

我老公將個FILE解壓左都睇唔到?請問你用咩sofeware黎睇先得呀?我地轉左幾個都唔得呀?

穎穎尋晚唔知係咪知有得返學緊張得滯,成晚每隔一個鐘就喊醒,好妻涼呀(我同老公,成晚比佢搞到無覺好訓),不過今朝起身都算順利。放學返黎就係咁講學校d野,佢有話開左新檔,買肉肉喎,我問係唔係超市佢又話唔係,可能係配合返佢地份假期功作紙黎開角落。

原帖由 zzzlam 於 09-1-6 10:25 發表

你choose左邊日呀邊個時間呀?
我choose sat下午呀~

我揀左星期五上午。

原帖由 natalielin 於 09-1-7 02:33 發表
今日有d唔開心呀,老師係手冊度寫叫我地同洛遙溫習,即係佢係學校表現都唔好,我近排又真係懶左,不過洛遙認字真係好差,成日認唔到,我都唔知點教佢好,有咩方法會好d,請各位比d意見我呀,thx! ...

死啦!玩到唔記得同穎穎溫習添!

原帖由 chy1015 於 09-1-7 14:01 發表

我諗2月6日係唔駛返學lak, 23/1結業禮, 之後when 返學都唔知. 遲d應該會有通告ge.
我chose (六)下午 as 1st choice,
(五)下午as 2nd choice.
我覺得校方應給我們填3rd & 4th choice,明明有4個choices ma. ...

我get到佢話如果編排係星期五見的話想上午定下午,如果係星期六又想上午定下午。

我填左
                上午                   下午
星期五         1                       2
星期六         1                       2
‹ 上一主題|下一主題