用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日去完創價的新生家長會
樓主: water55
go

今日去完創價的新生家長會 [複製鏈接]

禮不禮貌是很主觀的感覺, 被話的人當然覺得人家不禮貌,無須講到下一代咁嚴重;相信如果妳在創價的topic裡發表的話,會有更多人"禮貌地"回應妳! 不過話時話,在bk傾左咁耐, 都是第一次那麼"不禮貌"地話人, 語氣過重, 請多多包涵~

因為見到好多的家長,仍然努力地為子女爭取創價的學位,真的感受到她們憂心的處境! 她們是真的十分有誠意想讀創價的!(雖然我囡囡是幸運被取錄的一個)
而同時又見到有些家長,竟然在這個moment仍然對這間學校一知半解, 可有可無; 真的有點看不過眼....

"謠言應止於智者"講得好啱,用自己的智慧,去為下一代作最好的選擇吧! 如果因為別人一句半句就影響自己放棄的話, 妳就真的浪費了創價寶貴的學位了!

原帖由 kingofmelon 於 08-12-19 21:26 發表

都係問吓啫, 唔駛咁樣黎回應我喎, 你唔係我, 你又點知我係真係動搖定想引人講呢! 都咁大個人, 都應該知咩叫禮貌, 唔係又點教育你下一代呢!

其實話一間學校好唔好,校長同老師好唔好係好主觀。不過實在唔可以隨便差評別人。我自己本身好欣賞創價的教學,自己的學校的校長亦十分推薦。我決不會因人的一言兩語而動搖
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

Dear all

我有一些感受想分享一下, 不喜者勿插..

我本人都極為欣賞創價教學, 因為佢地既評估報告係無械可擊. 我小朋友係超細仔, 報既時候其實都預左成功的機會很少, 我都有報名面試, 抱著試一試的心態, 可惜面試換來不注重既對待. 令我對佢地既老師既態度有保留. 面試既時候小朋友不足2 years, 這一點是學校及老師都知道的, 但不知道他們是否趕著收工, 只係草草的問了我小朋友2個問題, 再問了家長2個問題, 成個面試過程不超過3分鐘, 其過程簡單之余, 老師的態度不可接受, 因為佢地好明顯係冇心機in 的……….. 當我地走既時侯, 我回頭一望, 學校正在關門, 這一刻我才明白為什麼她們會草率地面試, 當時我心已很不舒服, 覺得學校不專重細仔.
我個人覺得, 如果學校根本唔會收細仔的, 可以好似培正的方法一樣, 根本唔收細仔的報名表, 這是很公平的, 不用家長們浪費時間, 金錢及精神去面試, 去過了很多學校面試, 這一間是令我最不舒服的.

原帖由 kennistong 於 08-12-23 10:06 發表
Dear all

我本人都極為欣賞創價教學, 因為佢地既評估報告係無械可擊. 我小朋友係超細仔, 報既時候其實都預左成功的機會很少, 我都有報名面試, 抱著試一試的心態, 可惜面試換 ...

如果一間學校講明唔收細仔,咪即係年齡歧視,因合適入學年齡是在9 月份夠2 歲8個月,所以學校未必會講明,表照收但在interview,作選擇
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

原帖由 water55 於 08-12-23 13:59 發表

如果一間學校講明唔收細仔,咪即係年齡歧視,因合適入學年齡是在9 月份夠2 歲8個月,所以學校未必會講明,表照收但在interview,作選擇

Water55
我估唔關年齡歧視問題, 好似培正, 佢地係講到明只accept 200510月至20069月出生的小朋友申請, 如果唔係呢個range, 可以下一年申請.
講到明就冇問題, 佢唔係永久唔接受, 只係本年唔接受.

醒目開學勳章

創幼每年都有好多 9-12月出世既小朋友入學....

原帖由 kennistong 於 08-12-23 10:06 發表
Dear all

我本人都極為欣賞創價教學, 因為佢地既評估報告係無械可擊. 我小朋友係超細仔, 報既時候其實都預左成功的機會很少, 我都有報名面試, 抱著試一試的心態, 可惜面試換 ...

各位不必再爭論了、可以肯定創價今年係不收細女、我個大仔現在創價讀幼低、妹妹不收、明年两兄妹要分開學校返學、妹妹是12月出生的、我去問校長可不可以收妹妹入學、她反叫我讓妹妹明年オ考、因他年紀太少了、。。9月-12月有小朋友生日、或許是上ー年出生的超大B呢、
為了這事我到現在都好唔開心、我好鐘意創價這間學校、但又好想兩兄妹可一起上幼稚園、有D嬲到想連哥哥都一齊轉走埋、咁兩全其美、兩兄妹可以一齊返學、但我老公叫我唔好咁嬲咁沖動、哥哥讀得好好地、做乜轉校、唔通真是為了ーロ氣??
你地係我會點??

原帖由 Oscar媽 於 08-12-23 17:11 發表
創幼每年都有好多 9-12月出世既小朋友入學....

醒目開學勳章

如果你真的這麼喜歡創幼, 點解係會咁做
但你知唔知學校今年除左你女女係細女冇收之外
有沒有其他已經收左呢??

我朋友仔仔都是12月細仔今年亦有考創幼...
佢仔仔亦是正式取錄的...
我亦有朋友女女係 1 月大女今年都有考
但佢不取錄 ...又點解呢?

你都知創幼校長都成日講咁細個返學係好辛苦,
所以點解 k1 唔寫字,
其實校長係為你女女好的, 可能你女女令人的感覺真的很細

原帖由 winnieok 於 08-12-23 23:52 發表
各位不必再爭論了、可以肯定創價今年係不收細女、我個大仔現在創價讀幼低、妹妹不收、明年两兄妹要分開學校返學、妹妹是12月出生的、我去問校長可不可以收妹妹入學、她反叫我讓妹妹明年オ考、因他年紀太少了、。。9 ...

winnieok,
那麼妳會否考慮真的讓妹妹明年才入讀創價, 做大B呢?
因為我本身都有考慮過呢個問題,自己個女係9月出生,都屬於細B之列,但做大B,又似乎過大;
曾經問過另一間學校的校長,佢都俾過意見我地, 話"姑且"俾佢讀下先,如果真係"跟唔上"至再考慮是否重讀一年,做大B!
雖然依家我都決定左俾佢做細B,又好好彩創價收左讀pm班;
但如果佢係12月生日,我一定會俾佢做大B呢~!
純屬個人意見;

不過順帶一提,我老公同事個仔都收左,佢係10月bb,收左am班~

原帖由 winnieok 於 08-12-23 23:52 發表
各位不必再爭論了、可以肯定創價今年係不收細女、我個大仔現在創價讀幼低、妹妹不收、明年两兄妹要分開學校返學、妹妹是12月出生的、我去問校長可不可以收妹妹入學、她反叫我讓妹妹明年オ考、因他年紀太少了、。。9 ...

唔好意思!打斷你們的話題!

我都有興趣這校,但我不了解這校教學法是傳統式或是活學式呢?
有沒有分本地班及國際班?
有沒有外籍老師教?

希望能夠收到各位回應。

Many thanks!

原帖由 carfoon 於 08-12-22 10:09 發表
禮不禮貌是很主觀的感覺, 被話的人當然覺得人家不禮貌,無須講到下一代咁嚴重;相信如果妳在創價的topic裡發表的話,會有更多人"禮貌地"回應妳! 不過話時話,在bk傾左咁耐, 都是第一次那麼"不禮貌"地話人, 語氣過重, 請 ...

我沒有報考創價, 當初亦都係因為八掛, 所以先會咁樣問o個個人, 呢到講句唔好意思, 搞到一啲小風波

winnieok,

我想學校大細都收. 當然大仔機會大d. 如果細嘅表現出色, 亦會有機會. 我想你的囡囡可能係細左d, 表現又唔係太好, 所以校長認為佢遲一年入讀會對佢更加有利. 我諗你有兩個選擇. 一. 如果你認為你囡囡可應付, 可以讓佢讀幼兒班. 明年嘗試插班入創價幼低. 二. 如果你聽校長話, 可繼續俾佢讀bb班, 出年再考創價幼兒班. 此外, 最好同校長傾傾, 如果你聽佢話, 明年是否一定可以收佢入幼兒班. 希望可以幫到你.

原帖由 ccland 於 08-12-17 00:40 發表

創價, no good, 千祈唔好讀, 領導人超假

pm埋比我啦!

原帖由 超級火車頭 於 08-12-26 13:19 發表

pm埋比我啦!

can you pm me as well? thanks

I just want to say my daughter was born in 061213 and got accepted for pm class....I don't think they only accept big boys and girls this year.  Eventually, we didn't take the offer and we have chosen another.  I still want to let everyone know they have no bias on small bb

Hi ccland,

Can you PM me to share WHAT's happen ?

Becos, i want to apply for my girl as well. Thanks.

I just PM you as well.

原帖由 ccland 於 08-12-17 00:40 發表

創價, no good, 千祈唔好讀, 領導人超假

初時誤會左妳,以為妳存心夾埋抹黑間學校,我都要講句唔好意思呢~
順祝大家子女擁有開心的學校生活, 佳節愉快~!

原帖由 kingofmelon 於 08-12-24 21:48 發表

我沒有報考創價, 當初亦都係因為八掛, 所以先會咁樣問o個個人, 呢到講句唔好意思, 搞到一啲小風波
‹ 上一主題|下一主題