用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好緊張! DGS and DBS有結果la!!快D上黎報料啦 ...
樓主: BBR
go

好緊張! DGS and DBS有結果la!!快D上黎報料啦 [複製鏈接]

我老公著成套老西,自己就拎埋Gucci 手袋去,哈哈! 不過盛裝出席嘅人真唔少。我囡囡一定無機啦!

tamchiu8001,

我地去in時, 校長有望但又唔算由頭望到落腳喎, 感覺ok.

走個陣, 校表竟然同我兩公婆講野, 但因之前冇諗過, 唔係幾趕得切回應, 可能破壞左添.

依家唔敢諗咁多. 希望快啲有答案啦.
原帖由 tamchiu8001 於 08-12-17 00:43 發表
想問吓大家, 當你哋去同小朋友interview時, 走嗰陣時, 個校長係咪由頭望到你落腳呢?

帖由 BBR 於 08-12-16 10:37 發表
我知如果你拎得月多獎入DGS的機會月 ...

毛妹,

你個女好勁. 响咁既環澴境都可以記住睇校長寫セ, 有セ理由唔收呢 ! 等好消息啦 !
原帖由 毛妹 於 08-12-17 14:32 發表
Mrs Tai 個個都會由頭望到腳喎!不如問下邊個無仲好啦?
我囡囡有4個朗誦獎,不過係普通幼稚園,無宗教,成績表一般。我覺得機會係零!囡囡話見到校長寫上General落張紙,仲唔死梗! ...

我老公都係老西,我成身Chanel(手袋,衫,手錶,鞋)攪到咁俗都唔知為咩 ,可能過火得滯唔收個女

原帖由 毛妹 於 08-12-17 15:18 發表
我老公著成套老西,自己就拎埋Gucci 手袋去,哈哈! 不過盛裝出席嘅人真唔少。我囡囡一定無機啦!

我老公都係老西(從來唔著, 只有結婚, 亞仔2nd in 同今次至箸).
我就帶左個LV. 但唔知点解, 去到當場環境, 覺得攞住個袋好似好做作, 所以亞女出來時, 我放左個袋响櫈. 只兩手空空接亞女.

我諗冇問題既. 校長應該冇咁多時間研究我地卦
原帖由 BBR 於 08-12-17 15:37 發表
我老公都係老西,我成身Chanel(手袋,衫,手錶,鞋)攪到咁俗都唔知為咩 ,可能過火得滯唔收個女

唉!我唔諗咁多,預左唔收,等派位,派得唔好就讀St.Clare's算

唔好咁灰喎. 應對你個女有信心.

原帖由 BBR 於 08-12-17 16:00 發表
唉!我唔諗咁多,預左唔收,等派位,派得唔好就讀St.Clare's算

我同老公都係穿平日的上班服 : 恤衫西褲,
但同我囡囡一齊入去 in 的小朋友及她的家
長就好 casual : T-shirt 、波鞋、牛仔褲
in 完出黎校長都無乜望我同老公,反而有
望另外果兩位囉!

原帖由 phoebelau 於 08-12-17 14:46 發表
咁你地有無執到自己好似去飲咁呀? HAHA...
我就自己SET頭SET左幾個字, 不過都係尊重學校, 同埋尊重返個場合, 我見有D家長都係著牛仔褲去咋
...
穎晴媽咪

個人覺得面試時, t-shirt, 波鞋, 牛仔褲, 始終唔多好
原帖由 穎晴媽咪 於 08-12-17 16:47 發表
我同老公都係穿平日的上班服 : 恤衫西褲,
但同我囡囡一齊入去 in 的小朋友及她的家
長就好 casual : T-shirt 、波鞋、牛仔褲
in 完出黎校長都無乜望我同老公,反而有
望另外果兩位囉!

...

我都係咁認為,唔係岐視(因為我亦曾經講過去interview時穿咁樣唔太尊重場合,但有媽咪話我岐視 ),但亦唔駛穿到去ball咁 ,始終牛仔褲,T-shirt,涼鞋好似唔多尊重人地學校咁

原帖由 phoebelau 於 08-12-17 18:12 發表
個人覺得面試時, t-shirt, 波鞋, 牛仔褲, 始終唔多好

到目前為止,個個都話比Mrs. Tai 望過。咁,即係望唔望係無關係的。反而我會問,有咩好望呢? 唔通有學生面試成績No.1,因為父母著得causal而唔收咩?如果係,問人借都要借翻件老西喇!

我果日都專登扮得高貴d, 斯文d,但我老公死都唔肯著老西,佢話如果因為佢無著西裝而唔收阿女的話,就算數....

同我女一齊入去in嗰個小朋友是穿協X運動服, 而家長也是穿T-shirt牛仔褲. (其實穿自己校服會唔會冇咁好呢? 如果嗰間學校本身係有小學的話!)

我個女話裏面有位面試老師, 其中一個可能是校長, 我估最後校長會選擇一位表現好的小朋友, 再觀察家長的外表作比分.....

原帖由 BBR 於 08-12-17 18:22 發表
我都係咁認為,唔係岐視(因為我亦曾經講過去interview時穿咁樣唔太尊重場合,但有媽咪話我岐視 ),但亦唔駛穿到去ball咁 ,始終牛仔褲,T-shirt,涼鞋好似唔多尊重人地學校咁

... [/quote]

小朋友穿校服去應該無所謂,但我諗如果家長穿T-shirt牛仔褲可能唔係咁好,校長出得去望你應該會睇下你穿成點,但我覺得佢既用意唔係睇你係米名牌,而係睇你尊唔尊重佢地,如果個家長都穿得咁求其唔識尊重個interview第時點協助教育子女(我個人想法)

如果有人今日收到信快D講比大家知
我諗今日或明天會收到

心情七上八落, 忐忑不安......快D知....唔使再折磨自己

原帖由 BBR 於 08-12-18 10:04 發表
我諗今日或明天會收到

好奇怪,每個家長都話校長望家長,但我同個女in 時就無比校長望,甘我想都是無行,因此連望都費事?   
Anyway,我都打定"書"數。
在此祝各位馬到成功!今日收到好消息!

可能望左你唔知

原帖由 happyrain 於 08-12-18 11:22 發表
好奇怪,每個家長都話校長望家長,但我同個女in 時就無比校長望,甘我想都是無行,因此連望都費事?   
在此祝各位馬到成功!今日收到好消息! ...

唔好咁快下判斷啦, 等多2日咪知囉.
原帖由 happyrain 於 08-12-18 11:22 發表
在此祝各位馬到成功!今日收到好消息! ...

印象中在 interview 當日派了一張類似通告比家長﹐裡面說明結果通知信會在19 DEC 寄出﹐所以我一直以為 20 DEC 才會收到信。

有冇家長知道舊年DGS是否比預告時間早出信呢﹖

原帖由 BBR 於 08-12-18 10:04 發表
我諗今日或明天會收到
‹ 上一主題|下一主題