用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇舊年面試過 SPCS 的學生或家長可以分享經驗? ...
go

有冇舊年面試過 SPCS 的學生或家長可以分享經驗? [複製鏈接]

在第1次interview, 主要集中於book report, 記住一定要bring with the story book.  舊年我見有d人用 story broad- (好似廣告公司做presention 果d), 有d用畫紙, 無攞住野果d我諗佢地用 power point.

不過我想提的是小朋友前一晚一定要好夠訓, 而且要食早餐, 舊年差不多1:30 先放晒人. 阿女出到黎好嚇人, 累得要死.

仲有係web submit 個d資料最好有一份copy, 方便小朋友在interview day 果日有好多都係類似的問題會比小朋友自己再填, 費時前後不對.

rr

原帖由 天瑜 於 09-12-17 23:44 發表
Hi rr,

請賜教。

1) 請問是否一次過發表完兩本英文book report 才開始問題?

2) 您所提及1:30PM才完結的意思,是否比指定時間更長?  (因為我囡囡interview 時間是1pm - 3:30pm)

3) 家長有沒有等候區呢? 或者可否陪 ...

剛問完阿女, 希望可以答到你的問題.

1) 一入學校先分色分組line up, 夠鐘有人同佢地上班室等, 入去自下video, 派name tag, 同表俾佢下地填, 跟住輪侯到另一房外再等, 有人會話佢知中文定英文先,  記住中文用中文 greeting (早晨), 英文用英文, 入到去老師先問下d 日常問題, 即你幫佢文e-profile 果d內容.  再叫小朋友自己pick 1本做presentation. 完成1科後, 再去第2間房又等, 跟住再去另1科, 都只係pick 其中一本present.  

當時老師自己睇 powerpoint , 阿女伙無得對住講, 佢只可以跟page 內容自己講. 然後老師都有問下果本書d問題.  

q2) 即over-run,我送完阿女去, 走左返屋企, 當時一早連圖書館都未開, 都唔知去邊.  

q3) 好似有家長係garden 果度等, 但不如出去出面行下好d.

以上是舊年的, 唔知今年有無變, 可能有d唔同, 我記得舊年係全部人都上午同一時間, 而且好似成3-4 hour ar .

rr
‹ 上一主題|下一主題