用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1頭?
go

band 1頭? [複製鏈接]

我仔全級第9(屯門胡少渠), 而家心大心細選2間英中好定係1間英中+1間好受歡迎既band 1中中好(譚伯羽), 老師話果間中中自行收我仔機會好大, 如果入左問我甘ng甘心wor,佢話自行ng得大抽獎再選英中第1, 中中第2, band 2頭擺第3, 敢萬1派到band 2頭去叩番受歡迎果間band 1中中都會收番我仔wor, 請你地比d意見la, tks
原帖由 sukkiu 於 08-12-15 19:49 發表
想請教大家,我個女總結兩次呈分試,是考全級18名,班考第一,咁是band1頭定band1中的學生?
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

所以老師就叫我自行先選2間英中, 到中央派位時心儀英中第1,中中第2, 若真係NO ng好, 去叩第2志願間中中都應該會收wor,
原帖由 sukkiu 於 08-12-17 14:44 發表

你個仔考級第9,都好叻,一係,第一輪只考兩間英中,如果唔收第二輪填英中先,第二位才是中中,即是有兩次機會考你心儀中學,我聽名校校長講一定要擺佢間學校第一位,擺第二位係無機會,因為派哂,因為第二英中又無位俾你,就 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

所以現在我心大心細LOR, 如果第2志願中中收左, 我便再沒有機會入英中(因我覺叩英中多數全級5名之內而且重要妁多獎項,希望在中央派位第1再博入心儀英中, 第2選番受歡迎中中 LOR, 我LEE步行得ARM 嗎???
原帖由 fungying 於 08-12-17 17:00 發表
我女有一個同學全級頭十名, 自行選英中第一, 中中第二. 結果派位派派去自行第二選擇的中中, 但這所中中放第二自願都派不到所以估計一定是自行時入咗.所以非常後悔. 後來家長想扣英中門,但派位當日學校一定是先幫一些 ...

有冇媽咪好似我敢, 唸住1間英中, 1間中中架
如果中中收左你, 你地甘心嗎?? ,
原帖由 sukkiu 於 08-12-17 20:48 發表
如果第二輪抽到中中都可以去英中叩門,記得要影印兩張表,以表誠意,是想進入心儀學校,因為去叩門時,會問你把學校放在第幾志願,我心儀中學的校長講明要擺第一位才有商量. ...

其實我2選既中中(譚伯羽) 係屯門都好受歡迎架, 不過亞仔就鐘意梁銶琚多D, 而且我怕統一派位時個NO ng好, 會好後至選(到時梁中都無位), 所以mic唸住入到笫2志願就算lor, 好煩
原帖由 Today123 於 08-12-20 12:41 發表

莫講話中中,就算是第二志願都放英中,也要是自己接受的,否則收了便沒彎轉。小兒小學同學,首選林護,次選李兆基,統一時首選林護,次選另band1中中,結果派去李兆基(那即是說自行時李兆基已收),本來都叫如願以嘗,但他卻哭了出來,原來 ...

hi today123
即是我決定2間英中先, 若派得NG好叩NG到英中再去叩那間受歡迎中中都有機會la
uote]原帖由 Today123 於 08-12-20 12:41 發表

莫講話中中,就算是第二志願都放英中,也要是自己接受的,否則收了便沒彎轉。小兒小學同學,首選林護,次選李兆基,統一時首選林護,次選另band1中中,結果派去李兆基(那即是說自行時李兆基已收),本來都叫如願以嘗,但他卻哭了出來,原來 ... [/quote]

係呀 TODAY123
我統一派位會保守D, 第1志願係英中, 第2志願係BAND 1中中, 第3係BAND 2頭, 第4係BAND 2中GA LA........希望ng會look 到10幾志願la
原帖由 Today123 於 08-12-23 13:14 發表

係呀,無理由第一round就放棄,還有統一啊!但到時便要保守一些了,第一選band1英中,第二選band1中中。

重有冇ma ma係屯門區架, 比d意見la
原帖由 sukkiu 於 08-12-26 20:48 發表

我知叩門好難,其實我想安柱,個女唔鐘意女校
‹ 上一主題|下一主題