用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1頭?
go

band 1頭? [複製鏈接]

我女有一個同學全級頭十名, 自行選英中第一, 中中第二. 結果派位派派去自行第二選擇的中中, 但這所中中放第二自願都派不到所以估計一定是自行時入咗.所以非常後悔. 後來家長想扣英中門,但派位當日學校一定是先幫一些派位不理想的同學,所以想取推薦信會慢D. 所以中中可在大抽獎時放第二位or派位後立即扣門(可先問去年學生心儀的中中扣門情況,因有部份Band 1 中中在派位後,有Band 1學生扣門是即收.)Good Luck

Ying

原帖由 0120 於 08-12-17 11:30 發表
我仔全級第9(屯門胡少渠), 而家心大心細選2間英中好定係1間英中+1間好受歡迎既band 1中中好(譚伯羽), 老師話果間中中自行收我仔機會好大, 如果入左問我甘ng甘心wor,佢話自行ng得大抽獎再選英中第1, 中中第2, band 2 ...

我覺得並不是一定要全級5名之內才有機會,因現在有兩個選擇所以跟本學校自己都沒有準確數據知道有多少正選學生是選自己學校是第一位.所以自行對策跟抽獎完全不同.如果是我自行一定是兩所英中.抽獎時再重新排位. 

原帖由 0120 於 08-12-17 17:13 發表
所以現在我心大心細LOR, 如果第2志願中中收左, 我便再沒有機會入英中(因我覺叩英中多數全級5名之內而且重要妁多獎項,希望在中央派位第1再博入心儀英中, 第2選番受歡迎中中 LOR, 我LEE步行得ARM 嗎???  ...
‹ 上一主題|下一主題