用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大提琴小提琴唔知點揀?
go

大提琴小提琴唔知點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

1    0    0    0

原帖由 Kareese 於 08-12-18 02:01 發表
請大家給我些意見!想讓女兒學提琴,她剛剛7歲,請問如果一直學上去,去到高級的時候,小提琴或大提琴,那一樣會難些?
\

兩樣比較,我認為唔會有樣特別易,如果差唔多既話,應該以囡囡既喜好為先

其實囡囡已經7歲,佢會有自己選擇,試下俾佢自己選,因興趣好緊要,冇興趣學會學得好辛苦。

原帖由 Kareese 於 08-12-18 02:01 發表
請大家給我些意見!想讓女兒學提琴,她剛剛7歲,請問如果一直學上去,去到高級的時候,小提琴或大提琴,那一樣會難些?

醒目開學勳章

或者你睇下有冇D琴行有得"試學",吾使買琴住,睇下佢想點,好似我個囡咁,佢依家個琴係佢表姐讓俾佢(其實係送,因冇收錢),因我姑奶"拿拿林"買左個鋼琴,點知佢個囡冇興趣學。又或者買個二手,同佢定下協議,佢升到二級才買一個新的給她。

原帖由 Kareese 於 08-12-18 20:32 發表
問過佢,但佢話唔知,因兩樣都未試過!以佢的性格,如果太難的,佢會放棄,仲係迫唔到的。考慮到如果兩樣都試下,成本會幾貴,大提琴最平都要三千幾! ...

原帖由 Kareese 於 08-12-18 20:32 發表
問過佢,但佢話唔知,因兩樣都未試過!以佢的性格,如果太難的,佢會放棄,仲係迫唔到的。考慮到如果兩樣都試下,成本會幾貴,大提琴最平都要三千幾! ...

佢有無學過鋼琴/其他音樂?提琴都要音準,初時會比較吃力,不過個個都係咁學,肯練應該無問題,你可以試下小提琴先,三百蚊都有一個,再唔係,係yahoo 搵個二手,二百蚊都ok

我仔仔都想學多件樂器, 都諗小提琴定大提琴好呢. 聽人講, 小提琴拉得多會頸都歪, 係咪真架? 大提琴又好似太大舊, 仲高過個小朋友.

如果姿勢正確就唔會頸歪嘅,不過就肯定下巴會有個印。

我都驚學小提琴條頸會歪。

原帖由 gentlelam 於 08-12-26 23:20 發表
我都驚學小提琴條頸會歪。

不用怕,"歪"的機會很微,
頸頂住琴的位置或許會起"枕",不過要拉許多許多年,又要拉得好勁好勁......

原帖由 bebebe12345 於 08-12-27 18:57 發表

不用怕,"歪"的機會很微,
頸頂住琴的位置或許會起"枕",不過要拉許多許多年,又要拉得好勁好勁......

係啦,我女拉左幾年,頭仲未歪,頸都未有'枕',

拉多十零年,如果走這條路,手指或許會練到先起"枕"。
要練到條頸起"枕",是另一層次,絕對唔簡單。
‹ 上一主題|下一主題