用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問民生,迦密,銀喜及黃勿南的排名? ...
樓主: cyhy
go

想問民生,迦密,銀喜及黃勿南的排名? [複製鏈接]

唔該!

原帖由 尹若藍 於 08-12-24 13:40 發表

catcatmom
我地學校綱頁有得睇架 !

原帖由 chansuifong 於 09-2-4 00:48 發表
我女讀銀禧好開心校風好, 我又吾覺學生無笑容, 因為我每天都去接女放學, 但真是很多小測, 好處是不用到考試時死溫, 阿女覺得無問題便可以

我自行階段幫阿仔選左銀禧,希望有機會in,可唔可以講下你阿女之前in銀禧會問什麼問題?或者什麼形式及language?

我好希望一撃即中,而且到時大抽獎我亦會選銀禧,再唔得叩門都會選銀禧,因為阿仔好中意呢間。雖然在bk見到好多post話呢間不是太好。但因為每年自己小學都有10-12人入到,阿仔想多d師兄師姐、同年又有10幾人,咁感覺無咁驚。

原帖由 chansuifong 於 09-2-5 19:08 發表
先是自我介紹, 如果做一個好學生用英文, 再7人一組, 小組討論環保問題, 要快和表現突出, 祝你一擊即中

多謝回覆,如果做一個好學生用英文, ---- 意思是ONE BY ONE INTERVIEW IN ENG?

小組DISCUSSION 是否都同樣用ENG?-----再7人一組, 小組討論環保問題,

where dpost ?  I want to know XX primary school & XX secondary school sothat I will not choice.

現任黃笏南校長梁志堅先生以前係盧幹庭紀念中學既校長,即係早幾年出左個14歲女狀元個間

已經證明佢想法足夠靈活掛?依家東華三院將佢調來,

足證係睇重呢間中學,同埋呢個校長剛上任,已經帶領佢地

攞左個<中國改革開放三十年>高中組冠軍,證明都不差掛?

始終時間尚短,太早下定論不太公平,不過我就對呢間學校同校長都幾有信心
至於拔尖人數年年不同,雖然不係好多個,但係黃笏南中六係不收外來生,足證學校自己係有足夠實力帶領呢班學生,同埋黃笏南既學生有不少都係屋企有啲錢吓,好多時佢地根本一心打算去外國讀書,就算考得幾好都不會參于拔尖;

另外有一部份學生考得好好,佢地好多時都轉左去保良局莊x程呢間狀元學校度讀;

黃笏南一向都係好低調,好多時係家長問佢先會講,不過佢地成績真係算幾好;學校話不想比學生太大壓力,其實咁都不係不好呀?有一樣嘢值得讚既係佢地既老師大部份都幾錫班

學生.

加上政府都已經批左佢地原校重建,如果學校不係有一定既水準,政府會大拿拿批成億幾比佢重建咩?

根據一本2006年東華三院中學聯校畢業典禮的刊物,封面是註有財政司司長唐英年GBS太平紳士主禮的字樣。2006年黃笏南的7學生58,投考科目總數是288,及格科目總數是272,及格率是94.44%。

58人中,13人入港大,10入中大,4人入科大,9人入理大,全讀正學士,已佔36,其餘22人入城大,浸大,嶺大或其他院校。

2006年中5學生有187,投考科目總數是1466,及格科目總數是1425,及格率是97.20%,無論高考,會考成績都幾好。

加上政府都已經批左佢地原校重建,如果學校不係有一定既成績政府會大拿拿批成億幾比佢重建咩?

將黃笏南中學由教統局出既校外評核報告link來睇:

http://www.twghwfns.edu.hk/info/sch_report/esrreportc.pdf

通常如果係KL3網既人都知

華英同開平差不多,  啲人通常係 第一選擇
銀禧同黃笏南差不多,               第二選擇
迦密同岳佐榮差不多,               第三選擇
只係以KL3網男女校英中來計.

其實以上都係幾好既英中,好難比個排名你,
你不如去實際環境睇吓自己LIKE不LIKE.
教統局都話左方間留傳個份排名表係無根據既,
我都覺得有問題所以最好不好信.
學校好似搵老公不係一定要搵最好,而係要搵最合適的.

黃笏南會係2011年暫時搬去大圍祟真作臨時校舍,
原校(九龍塘)牛津道重建會係2014年完成,

反而到時交通自己要行量吓.

原帖由 尹若藍 於 08-12-22 10:58 發表

你地學校咁低調 , 綱頁又無得睇 ,  會唔會埋沒左間好學校呀 !

我地學校上年有 2 位同學考到獎學金去左英國一間女子中學就讀 , 今年呢兩位同學同樣考到牛津大學 , 而家响牛津讀緊 , 學校個綱頁由上年到而家都可以睇 ...

老實講我真係未聽過4間之中最好係迦密,我想知有無資料可睇到?
不係話佢不好,早年何文田呢間迦密幾乎做不成英中,各位家長都係自己問吓老師意見同做多啲資料搜集好啲,不好<以耳代目>單靠三言兩語就信晒人?
老師界一定不係咁既答案,相信佢地會比我地清楚,
至於黃笏南有無學生攞到獎學金,人地學校既學生根本好多都係屋企有啲錢吓,自己都有錢送啲仔女去外國讀書啦,使鬼考獎學金咩 依間學校未必係好好,但不會差得去邊掛?黃笏南除左成績要好外,間學校都幾多課外活動,樂器一定要學一樣(不計piano)中一有生活教育.呢間學校幾注重學生全面發展,同334教改理念相似.
間學校真係好低調,好多人都係識有人係裡面讀先知,
正如香港通街好多靚女,不通個個要去選美先叫做靚咩?
至於會不會不公佈出來埋沒左,我想不使擔心啦,而家政府都已經用行動(錢)證明左佢係不差啦,有幾多間中學可以原校重建(九龍塘牛津道)而政府撥款一半(差不多一億)及提供臨時校舍,如果學校成績不好政府啋佢都傻啦!好似如果你做嘢不好點咁要求老細加人工!

銀禧年年都比人話成績下滑(我真係聽左幾年),其實hk好多間學校既成績都無以前咁好啦,不係只係我講係好多老師自己都覺得!
民生不係好清楚都係不好講!

政府一開始已經係比黃笏南同銀禧做英中,而迦密係經過一番事故之後先保住英中個位,各位請自己查清楚好!

搵學校就好似搵老公好難搵最好,而係要搵一間最合適的!

不係攪事,st.cat都有人話成績差左,而家好多人都話藍田
st.paul 好過佢咁話   

學生借貴利冇錢還 商場天台講數開拖
何文田愛民邨昨午發生一宗懷疑學生因未能向高利貸還款,繼而打鬥的事件。事件中懷疑涉及4間中學學生,其中包括:迦密中學、何文田官立中學、聖公會蔡公譜中學及聖公會聖三一堂中學。
青年互相拳打腳踢 更有人被推倒在地上
根據消息人士指出,該事件發生於昨日下午約三時五十五分,地點為愛民邨商場平台,有網民於網上影片分享網站youtube上載了一段有關是次打鬥事件的影片。片段中有約30至40名青少年,其中混雜著一些身穿校服及便服的青少年。片段一開始已經有多名青少年互毆,更有人被推倒在地上,繼而 被拳打腳踢。期間更有一名身穿校服的學生被2至3名穿著便服的青少年圍毆。到了影片的後期,眾人急步離開。突然一名穿著黑色外套的女士從畫面的左邊走出來,上前安撫一班獨留下來的學生。
街坊表示對事件驚訝 區議員會跟進有關事件
街坊得知事件後均表示驚訝,有街坊更稱區內治安一向頗佳,想不到會發生這樣的事情。而愛民邨區議員得知事件後表示十分關注,他稱會跟進有關事件。

家長真係要小心選擇

原帖由 碧加 於 08-12-21 11:40 發表
以成績論:
1. 迦密 (不過要承受催谷成績壓力!)
2. 民生 (有附屬小學 , 競爭大 , 難入!)
3. 銀禧 (學生笑容較少,未知是本性純良、文靜定係功
             課壓力?但中三開始勁多project, 功課同   
             Quiz)
4 ...

現任黃笏南校長梁志堅先生,於盧幹庭中學做校長時,出左個149優女狀元何凱琳的新聞資料,給大家知道這個校長應該係想法好靈活先真:  

http://www.lktmc.edu.hk/lkt_star/lkt_star.htm#h

原帖由 chansuifong 於 09-2-4 00:48 發表
我女讀銀禧好開心校風好, 我又吾覺學生無笑容, 因為我每天都去接女放學, 但真是很多小測, 好處是不用到考試時死溫, 阿女覺得無問題便可以

有無分精英班,f.6要幾多分先收
早幾年好似中六會收外來生,不過不多得幾個位
文or理會收外來生

原帖由 abc_3212008 於 09-2-16 20:48 發表
通常如果係KL3網既人都知

華英同開平差不多,  啲人通常係 第一選擇
銀禧同黃笏南差不多,               第二選擇
迦密同丘佐榮差不多,               第三選擇
只係以KL3網男女校英中來計.

其實以上都係幾好既英中 ...

迦密近年成績係進步左,有人話應該比丘左榮好,但實際情形就不知啦 不過丘左榮都幾多課外活動吓,而迦密只係注重成績多啲, 壓力就以上幾間英中都有壓力因為入去讀既人好大部份都係band1.

我也有同感,朋友個女早年在X生小六升中竟然派往Band 3中學,同屈有幾十個同學都是派Band 3.
現在跟之前同學聯絡,大部份已拍拖.
還教她玩綱戀.

原帖由 catcatmom 於 09-2-2 19:55 發表
x生小學之前覺得ok, 中學就唔得啦! e+就連佢既小學都覺唔掂, +吓仲轉全日, 三千幾蚊學費, 有好多選擇, 唔會選佢.

請問黃芴南會搬去边度?幾時會搬?會唔會搬番原址?

仲有佢同銀禧比較,边間好啲?

原帖由 smleung 於 09-2-18 12:09 發表
請問黃芴南會搬去边度?幾時會搬?會唔會搬番原址?

仲有佢同銀禧比較,边間好啲?

2間都係英中聽聞成績差不多,睇番會考合格率大家都係
90幾%以上.
黃笏南應該係2011年會暫時搬去大圍祟真中學作臨時校舍(好近大圍MTR站),2014年搬番原址即牛津道.
課外活動較多,除左重視學生成績外,運動及音樂都重視.
音樂一定要學最少學一樣(不計PIANO)或可以參加學校合唱團,這間學校較低調,未必啱個個心水.(啱啱轉左新校長將來不知會不會無咁低調)F.1-3音樂堂會教樂理亦要作校內考試部份分數計,F.6不收外來生.

聽聞銀禧係課外活動不太多,如果小朋友本身只係比較喜歡讀書便OK否則會較悶,好似F.3已經無左音樂堂,校舍較細,
有個新翼禮堂早幾年才落成,應該不會咁快重建.一般人好似識銀禧多啲,成績就真係叮噹碼頭,不過銀禧好似係會收F.6外來生但只係得幾個位.
亦有人話銀禧文科叻啲,黃笏南理科叻啲,我發覺不無道理;
因為銀禧係女仔多啲,而黃笏南就男仔多啲,
其實2間都係不錯既英中是但入左一間都OK啦!

原帖由 MICHAELGO 於 08-12-21 21:59 發表
HELLO!

我的兒子也是在黃笏南讀中7 , 舊年己有4位尖子入 了大學.
如果小朋友讀得書, 入呢間都唔錯,D 學生真係好乖.

恭喜你,仔仔咁叻可以留番係到讀中7,基本上一定入到大學啦,係不係理科
好似要好高分先收番讀F.7,我都想八吓最少要幾分先得,
不過亦聽聞好多考得好好成績會走左去莊X程同
恆生商個度讀.
‹ 上一主題|下一主題