用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下
樓主: January
go

有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下 [複製鏈接]

我今日都買左annual pass, 好抵, 有85折.

大棠荔枝山莊除了繩網, 仲有無其他遊樂設施如彈床, 滑梯?

Hi fjbaby,
我想多問一下主日學小朋友係做d咩? 完左係吾係即刻走, 家長同小朋友有冇得交流下?
我有個舊同事, 佢教會既兒童主日學係先兒童崇拜, 再按年紀分組, 之後有茶點時間比d家長傾下計小朋友玩下先走. 我幾鐘意咁既模式, 但可惜間教會係.....新界.

大棠果度有士多啤梨摘但成60蚊一位任食, 入場20蚊, 之後買套票60蚊有三張票可以玩三樣野.
可以坐牛拉車, 餵金魚, 餵羊仔, 餵馬仔, 騎馬, 撈金魚等等
免費可參觀d蝴蝶館, 睇中華尋, 玩大繩網, 行下山等等
入面有得燒野食, 不過要預早book位. 你可上網睇下. 如果你吾係揸車, 得建議你可坐車去元朗再轉的士出入, 三十幾蚊一程. 否則有排行.  

原帖由 fjbaby 於 08-12-27 22:41 發表
我今日都買左annual pass, 好抵, 有85折.

大棠荔枝山莊除了繩網, 仲有無其他遊樂設施如彈床, 滑梯?

nil

我仔仔果班原則上係for1.5-3歲, 但我地d小朋友需多d 人看住, 同埋想比佢投入下先, 唔想一下子課程太深, 所以佢暫時讀啟蒙班, 佢地去到會先玩玩具, 之後有讀經講故事, 手工藝, 茶點時間, 唱歌, 完左係即刻走. 除頭幾堂外, 家長係唔需要陪同, 但佢地隔一段時間有家長會, 係放學後比家長黎交流.

等我搵日入大棠玩先!

原帖由 January 於 08-12-28 08:17 發表
Hi fjbaby,
我想多問一下主日學小朋友係做d咩? 完左係吾係即刻走, 家長同小朋友有冇得交流下?
我有個舊同事, 佢教會既兒童主日學係先兒童崇拜, 再按年紀分組, 之後有茶點時間比d家長傾下計小朋友玩下先走. 我幾鐘意 ...

Hi fjbaby,
吾該晒, 今日我同看顧既ee講起, 又咁q, 佢叫我不如去窩福果邊試下, 或者可以搵到地要搵既野. 所以我下星期主日會去我都會去第五堂, 因為最近我.

岩岩先同我老公講起想搵日再去大棠玩過:)  
原帖由 fjbaby 於 08-12-28 08:47 發表
我仔仔果班原則上係for1.5-3歲, 但我地d小朋友需多d 人看住, 同埋想比佢投入下先, 唔想一下子課程太深, 所以佢暫時讀啟蒙班, 佢地去到會先玩玩具, 之後有讀經講故事, 手工藝, 茶點時間, 唱歌, 完左係即刻走. 除頭幾 ...

nil

January,

問了負責帶領的啟蒙班老師, 他們十分歡迎你們來參觀, 要先接觸老師看看有沒有位入讀主日學, 啟蒙班暫時可能要waiting, 而且以現時人手再收我地呢類小朋友係有困難. 但佢都好熱心, 問我你仔仔現時既情況, 佢叫你來參觀下. 我建議你先帶仔仔去見下, 看看這裡既主日學係唔係你地想要果種, arm米報名排隊先, 而且診呢果機會亦可比佢以PST既經驗, 約略了解到你仔仔易唔易handle到,  如果係易handle或有人升班或增加左人手(純粹我自己諗), 話唔定排到後補.

如你仔仔係好定既同埋能力較高, 你亦可在當日向幼稚園班既負責老師直接查詢有無位, 因啟蒙及幼稚園班是不同老師負責的. 但果位PST就完全無負責幼稚園班啦, 希望以上資料幫到你啦!

另外, 我見窩福好似有攪兒童awana club, 但就唔知詳情係點.

January,

我入左你果blog睇呀, 我同仔仔去上小跳豆時見過你仔仔啦! 另係steps應該見過你.

你果blog記錄記錄左好多野wo! 要唔要花好多時間寫同整理? 我都唔識整blog,難唔難家?

Hi fjbaby,
吾該晒你呀, 咁我下星期去先. 但第一次去如果d班未有位, 小朋友可以去邊樹等大人祟拜? 我囝囝好慢熱, 被動, 初初去到新地方會吾出聲好緊張成日痴住我地, 但熟左之後就趕住走連byebye都吾講. 佢都算坐得定, 小脾氣, 肯聽教, 不過有時會容易哭, 因佢好薄皮. 如果對冇興趣既野就會遊云.

你可以去yahoo果度開個自己blog就得架喇. 好易用.
我好鬼懶, 好耐先上去update下. 自從有左facebook之後仲少左, 因為成日掛住post相. 哈哈.

原來你見過我囝囝, 我囝囝通常都係工人帶佢去上小跳豆, 因為我要返工. 我囝囝好enjoy係果度玩, 好聽miss ho同ko姐姐話. 可能因為所有野都跟到, 冇壓力掛. 係3t到升左班, 佢開始有小小壓力, 不過都玩得好開心, 初初都擔心佢吾知會吾會跟吾到跌返落去, 不過第二堂見到佢有進步都好安慰.   

原帖由 fjbaby 於 08-12-28 15:58 發表
January,

我入左你果blog睇呀, 我同仔仔去上小跳豆時見過你仔仔啦! 另係steps應該見過你.

你果blog記錄記錄左好多野wo! 要唔要花好多時間寫同整理? 我都唔識整blog,難唔難家? ...
nil

你可以在課室內參觀下, 傾談下先, 因頭十幾分鐘都係玩玩具, 我有時都陪仔仔一陣或同老師傾下先離開.如果唔係小朋友可能要跟大人一齊崇拜.

我仔仔都好聽miss ho同ko姐姐話, 所以轉班都搵返miss ho有份教既小咀巴 friend club.呢班仲有一位st  一齊教, 內容主要係 社交同溝通, 成日要小朋友兩個partner一起玩遊戲e.g 一人一邊擰住呼拉圈扮司機乘客坐車, 同互相問答, 我仔仔係最細, 仲未識問問題, 通常都係答問題, 上次萬聖節就要小朋友搵其他小朋友劃花面, 我仔仔唔鐘意人地攪佢塊面,  其他小朋友知道個個都話要劃佢塊面, 結果我仔仔只肯比miss ho同ko姐姐幫佢劃, 我平日都係返工, 要靠工人姐姐話番比我聽教d mug. 我仔仔暫時上堂都唔係好pick up到, 但係就有機會比佢同其他小朋友互動玩下.

Hi fjbaby,
我都想返協康其他組, 不過時間都吾係咁夾.
而家3t都係咁上下, 要佢地同小朋友一齊玩層疊疊, 掉手巾, 聽到音樂就起身等既遊戲, 有時佢地仲會同d大少少既分組一齊玩, 等d大既帶動下d細既. 我覺得都ok. 因為以前囝囝都未試同人玩呢d遊戲.
我地今日去完海洋公園, 囝囝又係吾多肯行 :(
原帖由 fjbaby 於 08-12-29 21:07 發表
你可以在課室內參觀下, 傾談下先, 因頭十幾分鐘都係玩玩具, 我有時都陪仔仔一陣或同老師傾下先離開.如果唔係小朋友可能要跟大人一齊崇拜.

我仔仔都好聽miss ho同ko姐姐話, 所以轉班都搵返miss ho有份教既小咀巴 fri ...
nil

係啦, d時間唔係好夾, 我而家都係同學校申請晏d返學先上到協康. 我仔仔係tokwawan保護兒童會既幼稚園讀i 位, 我仔仔因為要在外training有時要晏返或早退, 佢學校都尚算配合. 係呢, 你仔仔係邊間讀?

我上次申請海洋公園年証時佢送左張兔免費門票, 我諗住兩個星期後再去玩.

原帖由 January 於 08-12-29 21:21 發表
Hi fjbaby,
我都想返協康其他組, 不過時間都吾係咁夾.
而家3t都係咁上下, 要佢地同小朋友一齊玩層疊疊, 掉手巾, 聽到音樂就起身等既遊戲, 有時佢地仲會同d大少少既分組一齊玩, 等d大既帶動下d細既. 我覺得都ok. 因 ...

Hi fjbaby,
係呀, 我都係呀, 之前小跳豆四點鐘, 阿囝一訓醒覺就要放學去太子上堂. 都好趕架. 來緊改左四點半就真係好好多. 佢又要出去上ot, 有時又要去醫院, 成日都好多遲到早退. 哈哈, 好采學校都好配合.  
我囝囝係hungham返緊i位. 我囝囝未評估之前已係果度讀n班, d老師都好有愛心. 好采我地排i位都可以排返完來讀緊既學校.   
我諗我農曆新年前會去多次迪士尼, 有興趣一齊去玩丫.
其實我地都plan緊去長隆動物園, 你地去過未?
我小組個姊妹話佢囡囡去學完溜冰d平衡好左, 我經過西九都有見佢地招生, 都有諗過遲d去比佢玩下.
原帖由 fjbaby 於 08-12-30 14:08 發表
係啦, d時間唔係好夾, 我而家都係同學校申請晏d返學先上到協康. 我仔仔係tokwawan保護兒童會既幼稚園讀i 位, 我仔仔因為要在外training有時要晏返或早退, 佢學校都尚算配合. 係呢, 你仔仔係邊間讀?

我上次申請海洋 ...

nil

咁你仔仔今年係米讀N1, 我仔仔由於兼收老師係入學前評估佢情況, 最後要佢重讀N1, 佢之前係另一間已讀左大半年N1. 不過都好, 等佢打好根基, 呢間幼稚園係第三志願, 返學都遠, 但好明顯佢返左呢間係進步好多, 特別係語言和自理能力方面, 都很感恩.
佢而家在學校一個月有3堂各30分鐘既st訓練, 至於ot方面, 社署派黎果ot話佢無大問題,我自己就覺得佢有少少觸角敏感同埋專注力較弱, 想搵一d有感統原素既course比佢.

迪士尼我暫時唔諗住去, 因唔係好多嘢玩, 同埋要排長龍, 我果仔耐性係好差. 長隆動物園就未去過.

溜冰我諗對我仔黎講係高難度動作, 佢平時行路有時都會跌倒, mug咁細年齡可以學溜冰?

原帖由 January 於 08-12-30 14:57 發表
Hi fjbaby,
係呀, 我都係呀, 之前小跳豆四點鐘, 阿囝一訓醒覺就要放學去太子上堂. 都好趕架. 來緊改左四點半就真係好好多. 佢又要出去上ot, 有時又要去醫院做物理冶療呀, 成日都好多遲到早退. 哈哈, 好采學校都好配 ...

Hi fjbaby,
我囝囝讀k1, 因為佢只係社交同語言, 其他認知都學習都跟到. 上左k1之後, 都睇到佢進步, 都有問老師好吾好重讀k1, 但老師話言之尚早, 見佢都跟到. 所以到學期尾先再算. 但我個人都想佢重讀k2或k3.

nil

January,

原來你仔仔讀k1, 咁你仔仔都算叻囉!
mug私人st都有review形式, 因好多都要求一星期上課一次, 我仔仔11月開始在耀能都有上st, 一上就要9堂, 今個星期尾堂啦, 我覺得個st經驗淺, 唔係好handle到仔仔,  周埋佢教d野大部分同學校果st重覆,所以唔打算繼續, 不過我都排緊協康同保良局,我諗佢地經驗會好d同專業d.

係呢,你仔仔係邊度做ot同物理冶療?

去長隆動物園係唔係join旅行團?

唔知links既口碑如何,anyway, 多謝你既資料!

原帖由 January 於 08-12-31 13:37 發表
Hi fjbaby,
我囝囝讀k1, 之前我都好想比佢重讀n1, 但同老師校長傾過都係比佢試下升左班先, 因為佢只係社交同語言, 其他認知都學習都跟到. 上左k1之後, 都睇到佢進步, 都有問老師好吾好重讀k1, 但老師話言之尚早, 見 ...

hi fjbaby,
請check pm.
吾係呀, 我上次去長隆係買package咋.
原帖由 fjbaby 於 09-1-2 19:24 發表
January,

原來你仔仔讀k1, 咁你仔仔都算叻囉!
mug私人st都有review形式, 因好多都要求一星期上課一次, 我仔仔11月開始在耀能都有上st, 一上就要9堂, 今個星期尾堂啦, 我覺得個st經驗淺, 唔係好handle到仔仔,  周埋 ...
nil

January,

Please check pm

原帖由 January 於 09-1-2 21:43 發表
hi fjbaby,
請check pm.
吾係呀, 我上次去長隆係買package咋.

Hi fjbaby  &  January,

你o地好 .... 請問你o地小朋友是否有返STEP 的 ???
因為我個仔依家3歲3個月有自閉傾向 ....
返 STEP 下午班 的.....
可否分享一下 ....   謝謝 !

SZE0830

Hi Sze0830,
我囝囝讀緊i位, 係果度只返星期六既小組. 都係返左兩三個, 不如你分享下.
原帖由 sze0830 於 09-1-3 10:21 發表
Hi fjbaby  &  January,

你o地好 .... 請問你o地小朋友是否有返STEP 的 ???
因為我個仔依家3歲3個月有自閉傾向 ....
返 STEP 下午班 的.....
可否分享一下 ....   謝謝 !

SZE0830 ...
nil

吾知有冇小朋友有興趣group社交班? 係太子, 如果有幾個小朋友, 我就問下我st開吾開班.
nil

都好wo!    

原帖由 January 於 09-1-5 18:51 發表
吾知有冇小朋友有興趣group社交班? 係太子, 如果有幾個小朋友, 我就問下我st開吾開班.
‹ 上一主題|下一主題