用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 各家長小心受騙
go

各家長小心受騙 [複製鏈接]

Dear Parents,
有一位用戶(a 字頭的)經常在BK不同 Forum 向家長推介一間位於油麻地地鐵附近 learning centre 的各類課程(包括中文、英文、普通話‧‧‧等),他會詐稱自己囝囝(或是囡囡)在該中心就讀,事實上他是該中心負責人,有很多BK家長巳受騙,雖然我巳向BK舉報,但發現他仍活躍於BK,請各位家長提高警覺,在接受推介時,儘量確定對方的背景,以免無辜受騙。
   0    0    0    0

對了! 是生果名字開始那位。

相信這類靠欺騙手法來搵食的用戶會定時轉變 account,以免被人發現或識破,所以家長要提高警覺。

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-25 03:06 發表
是不是生果名字開始的那位呀?

有時係BK仲會見 d 「修羅男爵」添,左邊面問,跟住右邊面答.......做家長已經咁忙,求敎於人但又要過濾埋 d 廣告推銷,真係唔得佢 c ...

Hi yy13,

一次過要付3個月學費是否有點過份?為何你還會考慮接受?

原帖由 yy13 於 08-12-26 23:57 發表
hipuppy

因為我覺得試堂唔會睇到d 咩
所以我仔係無試過堂
我暫時只係口頭留左位未比$$$
麻煩你pm 多d 意見比我
如果真係唔好
我梗係唔想'side' $$$
因為一比要比3個月(=12堂=$2000)

...

沒有。

一所正當 learning centre 不會以此卑劣手法騙人入讀,我根本不知道該中心名稱,只留意到有用戶詐稱有子女入讀,極力推薦該中心不同的課程,然後請有興趣的家長pm給他取該中心資料。

原帖由 yy13 於 08-12-31 18:15 發表
因我見其他地方d course 有時都係咁收
1心諗住如果係好o既都無咩所謂
不過依家會再睇下其他先
你小朋友係咪o係o個度上過堂
你覺得有咩唔好呀

...
‹ 上一主題|下一主題