用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸大幼稚園 / 啟思小學附屬幼稚園
go

浸大幼稚園 / 啟思小學附屬幼稚園 [複製鏈接]

浸大幼稚園 / 啟思小學附屬幼稚園

只有両間収左我仔仔、

両間都無學券和是下午班、

浸大幼稚園像英語方面弱DD。

2揀1、有無寳貴意見。

Tks!!
   0    0    0    0

我大女在啟思小學附屬幼稚園讀過,他們的phonics全由native教,自己寫教材,仲教埋家長,讓家長可在家中與小朋友練習,但那時普通話時間甚少,亦不是天天有。
聽老師講現在學校改變了政策,每天1.5 hours English and 1.5 hours PTH。
他們幼稚園畢業生可優先升上小學,但小學學費很貴呢!:

原帖由 divemaster 於 08-12-29 13:28 發表

只有両間収左我仔仔、

2揀1、有無寳貴意見。

Tks!! ...

Hi Sallyfung001, my son also accepted by 啟思小學附屬幼稚園 , It's nice school,but as you said the 小學學費很貴>-<  around $65000 per year.Can I know whcih school your daughter is studyng? thanks?

浸幼都收左我個仔AM,都好想聽多D寶貴意見,其實最擔心係浸幼語文方面。

大女在九龍禮賢讀,細女很幸運有幾間幼稚園收,下年九月K1,暫時我們替她留位的是美孚Think及St Cat,而放棄了KV,啓思小及浸幼!

原帖由 babemame 於 08-12-29 20:56 發表
Hi Sallyfung001, my son also accepted by 啟思小學附屬幼稚園 , It's nice school,but as you said the 小學學費很貴>-<  around $65000 per year.Can I know whcih school your daughter is studyng? thanks? ...

大女讀九龍禮賢。

細女下年9月K1,留了美孚Think及St Cat的位。
放棄了KV, 啓思小幼及浸幼。
原帖由 babemame 於 08-12-29 20:56 發表
Hi Sallyfung001, my son also accepted by 啟思小學附屬幼稚園 , It's nice school,but as you said the 小學學費很貴>-<  around $65000 per year.Can I know whcih school your daughter is studyng? thanks? ...

sallyfung001

我想問下, 你個大女係唔係在啟思小學附屬幼稚園完成了整個幼稚園階段, 再上禮賢小學??

係呀!

原帖由 kennistong 於 08-12-30 12:49 發表
sallyfung001

我想問下, 你個大女係唔係在啟思小學附屬幼稚園完成了整個幼稚園階段, 再上禮賢小學??

我個女讀緊浸幼K1.

由於浸幼以中文為主,英文同普通話上堂的節數相對係比標榜兩文三語/ 雙語的幼稚園少,但語文訓練做得相當出色,例如:認字、語意組織、閱讀等能力......

舉例:我個女番到屋企記得又識唱番學校學過的歌,反而以前佢讀PN時,個個星期睇學校派的What I learnt this week都唱唔番d歌,但而家佢見到歌詞亦懂得字詞字義.

我最欣賞係浸幼presentation skills、主動、愛學習的訓練,舉例: 子女在父母協助下完成project,子女回校仲要向全班同學present.

有參觀過浸幼的父母,應留意到浸幼的學生個個都好"主動"同愛"表達",亦係佢地將來的優勢.

原帖由 divemaster 於 08-12-29 13:28 發表

只有両間収左我仔仔、

2揀1、有無寳貴意見。

Tks!! ...

回覆 # 的文章

多謝yammie mak的分享,令我又多番D信心,不過始終好多人都話上小學會適應唔到。

原帖由 sallyfung001 於 08-12-29 20:11 發表
我大女在啟思小學附屬幼稚園讀過,他們的phonics全由native教,自己寫教材,仲教埋家長,讓家長可在家中與小朋友練習,但那時普通話時間甚少,亦不是天天有。
聽老師講現在學校改變了政策,每天1.5 hours English and 1.5 hours PT ...

小女亦會今年就讀啟思小學附屬幼稚園,請問他們的英文程度如何?會否自己看英文書,有甚麼優點缺點?小朋友讀得開心嗎。

聽聞有家長話讀完不是太好,說程度太淺太偏向活動,你覺得是嗎? 考小學有難道嗎?謝謝。

問題多了點,懇請幫忙,感激不盡。
‹ 上一主題|下一主題