用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解多咗咁多宗教的topic呀
樓主: littleyan
go

點解多咗咁多宗教的topic呀 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

我可沒說你,你又何必對號入座?

再說,我沒有大假,沒那麼閒。

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-31 00:36 發表

這種可笑的理由﹐相信也是拿了大假,可又沒事做,閒得慌,找些事做過過日子的人才會胡思亂想想出來的罷﹖
Be sensible﹐猜想動機不如就講道理

簽名被屏蔽

我想只有心裡有鬼的人才會害怕人家質疑他的動機,並老叫人講道理。

Anyway, 我沒有大假,可要早點睡了,晚安!

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-31 00:36 發表

這種可笑的理由﹐相信也是拿了大假,可又沒事做,閒得慌,找些事做過過日子的人才會胡思亂想想出來的罷﹖
Be sensible﹐猜想動機不如就講道理

簽名被屏蔽

原帖由 littleyan 於 08-12-30 15:07 發表
之前有很多關於叫人找乜sir補習,現在又有很多關於宗教的topic,真奇怪!

係囉!我都覺得好煩. 成日比d乜sir補習&果d反宗教的topic洗版.明明跟開d topics有要揾返黎睇. 個乜sir & 隻貓係咪同一個人想倒BK米? Anyway,當係訓練下自己d EQ lor.噤多幾個制.

簽名被屏蔽

對樓主的提問,我不覺得熱烈地談論宗教問題是有問題。我反而覺得奇怪,教會學校佔了香港所有學中的一個不小的比例,尤其是程度較高的學校,為甚麼以往那麼少觸及宗教呢?難道做得好的不應拿出來讚一下,做得差的不能拿出來彈一下嗎?以往沒有討論的,拿出來讓大家發表意見不是更好嗎?

你絕對有權覺得貓小姐的態度有問題,但卻不可以因人而廢言,她所舉的例子有不少的的確確是教會學校中不光彩的地方。退一步講,就算你覺得這些都沒有問題,但你應有common sense知道,廣大的非教徒家長,會覺得這些是不可以接受的,如果處處盲目護短,教會的威信就會受到損害。

其實樓主都係覺得奇怪啫,好客氣呀!又無話 你地果d"熱烈地談論宗教問題是問題".不過熱烈得來咁又係個兩,三個(或者其實係同一個)無神論者自說自話,d頂唔順既教徒&其他唔係信教既members反駁下咁囉. 你話咩廣大非宗教徒不能接受果d,其實又有幾廣大呀? 定係你地幾個小眾關心的課題呢? 無所謂ga,言論自由,維園阿伯都有言論自由,不過其他人覺得煩啫.咁唔係表達一下煩的感受都唔得ma?
原帖由 eviepa 於 09-1-3 17:24 發表
對樓主的提問,我不覺得熱烈地談論宗教問題是有問題。我反而覺得奇怪,教會學校佔了香港所有學中的一個不小的比例,尤其是程度較高的學校,為甚麼以往那麼少觸及宗教呢?難道做得好的不應拿出來讚一下,做得差的不能拿出來彈一下 ...

簽名被屏蔽

言論自由 信仰自由 選校自由
吹水搭訕自由

簽名被屏蔽

原帖由 大傻貓加菲 於 09-1-4 14:20 發表

以上也不包括你免受人插你nonsense﹑無腦之自由

(如此幼稚的人﹐會係家長﹖)

多謝!我係家長 觀乎閣下針對性ge言論,預咗你咁回應啦 我無宗教信仰,不過見無乜人睬你,怕你悶得慌

‹ 上一主題|下一主題