用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基結果出喇!
樓主: gigo
go

九龍塘樂基結果出喇! [複製鏈接]

醒目開學勳章

有冇mami住K1再試 ??

我出年會再試k1,不過相信一樣好大競爭 ...

收左我個女讀國際班(下午),星期六上午去交$660註冊費。我地無交Portfolio,同埋本來報中英班,見完左打去問想轉報國際班,最後結果係國際班收左,唔駛再interview。

大家知唔知收費係幾多呢?

happylovely International PM

原帖由 meganwan 於 09-1-7 09:51 發表
meganwan  PM

你哋成日問想知收生標準,其實有冇諗過間學校嘅面試安排係好有問題。佢哋開成二十幾個interview panels,但係每個panel只係得一個老師int,仲唔同國籍唔同語言,分得太散亦流於過份主觀,當然我們不知校方是否已指引了老師不同班別﹝中英或國際﹞和不同年齡的小朋友有特定的一組問題。以我觀察同埋大家形容的佢哋「一貫」的行政表現,應該冇啦,有都唔嚴謹,咁樣我真係質疑校方如何確保每一位老師都拿著同一把尺去考咁多小朋友囉。所以,你們問呢個問題,應該沒有答案了。

原帖由 wko1029 於 09-1-6 15:31 發表
大家收到信喇, 等我今晚返屋企check吓先, 而家嘅心情仲緊張過自己考試......
其實我都好想知佢地嘅收生準則囉, 有啲話表現好, 但唔收, 有啲話冇反應, 但收左....究竟佢地係睇父母職業定係住址呢? 如果單單睇呢啲決定 ...

係IN Playgroup = N1
經過幾次interview, 我發覺除了考小朋友外, 都要test 吓個家長, 他們僅有套機制厘定, 外人真係冇辦法知....
其實我都係好彩....

帖由 linglingng 於 09-1-7 11:37 發表
gigo

你小朋友去 IN N1 定係 K1, 要問咁多同講咁多. 重要問媽媽用國語. 我兩種語言都唔掂.咁係咪父母唔掂小朋友就實唔收呢?

多人報嘅學校真係得一個老師見,之前見過蘇浙都係咁。

原帖由 FloliMom 於 09-1-7 12:16 發表
你哋成日問想知收生標準,其實有冇諗過間學校嘅面試安排係好有問題。佢哋開成二十幾個interview panels,但係每個panel只係得一個老師int,仲唔同國籍唔同語言,分得太散亦流於過份主觀,當然我們不知校方是否已指引了老師不同 ...

是嗎?那我都不是說得一個老師見就一定有問題,還有很多其他考慮因素,如給老師的指引、時間長短、問題內容,考生次序及按其報讀的班別作相應安排......等等

我只係想解究吓點解有些家長話小朋友表現很好而仍不獲取錄的可能性,絕無意冒犯那些小朋友已被取錄的家長,我絕對相信一定有有真實力的小朋友成功被取錄,也相信學校實會有收到好學生,也真心替他們高興。

「主觀」是一個相對的概念,其實學校個面試安排可以加入一些較客觀的元素。本人都有留意/參與過多間幼兒園/幼稚園的面試,其他的學校有些會有較客觀的環節,例如一組小朋友一齊做幾項事情/指令──疊積木/配對/搖鈴/跳舞等等,而且過程很多時不只一個環節,小朋友在不同環節會由不同老師負責,一個小朋友不會只見得一位老師,就算對話環節只得一位老師見,也只會是集中由幾個老師﹝通常不會多過10個﹞負責面見全體考生。以上之舉例說明,希望可令我之前的發言有更深層的闡釋。

原帖由 happylovely 於 09-1-7 14:32 發表
多人報嘅學校真係得一個老師見,之前見過蘇浙都係咁。

其實我嗰女之前都有在北角衛理堂, 明慧Interview,有小組型式.亦有2位老師接見,但過程中啲問題,樂基係最深,最詳細喎,雖然我對佢Admin 方面真係不滿,不過我啲朋友讀完真係話老師很好.

quote]原帖由 FloliMom 於 09-1-7 15:30 發表
是嗎?那我都不是說得一個老師見就一定有問題,還有很多其他考慮因素,如給老師的指引、時間長短、問題內容,考生次序及按其報讀的班別作相應安排......等等

我只係想解究吓點解有些家長話小朋友表現很好而仍不獲取錄的可能 ... [/quote]

我女兒是不被取錄, 我一收到信非常失望, 唔開心!  因為我都覺得我個女表現非常好.... 可惜最後連waiting的機會都沒有 ......  不過各位失望的家長, 大家想深一層, 其實我們希望我們的小朋友是真正的快樂 ....... 雖然樂基是一間好口碑的幼稚園但不等於一定適合我們的小朋友.  現在結果已經定了, 不如放下失望, 努力為下年面試做好準備, 希望出年是我們選擇讀那一間學校而非我們被學校選擇 ....

FloliMom,

totally agreewith you!

原帖由 FloliMom 於 09-1-7 15:30 發表

我只係想解究吓點解有些家長話小朋友表現很好而仍不獲取錄的可能 ...

其實,佢哋會睇埋父母職業的,因為我朋友個女現在於HKPS讀緊playgroup,佢話個女d同學父母大數是professional eg.doctor, Boss, Professor, CEO etc...放學時,d靓車排滿學校門口!

佢哋多數只讀一年playgroup,因出年k1佢哋會考St.cat or KV一定收,多數當HKPS係踏腳石的,而且佢哋d父母多數係d名校old boy or old girl,緊係讀d名氣大的幼稚園啦!

我都會下年再試。
都好明白要入呢間學校好講彩數。報名嘅時候,真係諗過呢間學校收生時會唔會有vivicicimimi 所講嘅因素(父母職業/所住地區),真係唔排除名校係會睇呢d野。我地住九龍塘,老公都係公司老闆,但講真,職業呢d野都係寫出來,老師都未必知父母係咪真係做果行。唔通真係讀名校要好有「家底」先得?

Anyway,真係替入到呢間學校嘅家長高興!

今次失意嘅下年再來過!!

真係衷心講句老實說話!
首先, 學校收了我個仔讀Playgroup PM int'l Class.
我哋並非大富大貴之人, 亦並不是住係什麼豪宅地段, 我暫時沒有工作,只做咗1/2年全職mama, 平時亦依賴工人照顧。呢半年內我每天都同阿仔講中/英文, 玩一些與英文有關的遊戲, 並每天作1或2小時户外散步.....可能係咁,佢識嘢比較上心d。其實半年前,佢只能講到好小好小字,医生曾說過,約他持續的話, 建議check吓d語言治療.....
所以一切並非妳們自已的想法....

我都想講下我ge情況,我係在職媽媽,係間幾出名既日本公司做supervisor,我老公係一間工程公司既老闆,不過我只係填佢係工程師,我地兩個都唔係名校畢業,亦都唔係住豪宅區,不過我每日會抽10分鐘時間陪呀仔睇英文書,我會教佢英文生字,簡單既英文指令,但我唔會用全英語對話,因為自問港式口音,唔想教壞呀仔,不過我自呀仔八個月開始一直有同佢返英文pg,所以個日interview用英文佢都完全跟到老師既instruction同對答。

Dear gigo,

Your son is very smart, how old is your son?.  I also give up using English to communicate with my son as I am afraid my accent is Chinese English tone.  I use to read books with him every night but he can only speak a few words till now.  Do you also show yr son to see DVD during daytime as many mum told me that bb can learn the correct accent easily from the DVD.  But i am worried he will get use to seeing tv all the time.  Kindly advise.

elbb

原帖由 gigo 於 09-1-7 21:42 發表
真係衷心講句老實說話!
首先, 學校收了我個仔讀Playgroup PM int'l Class.
我哋並非大富大貴之人, 亦並不是住係什麼豪宅地段, 我暫時沒有工作,只做咗1/2年全職mama, 平時亦依賴工人照顧。呢半年內我每天都同阿仔講 ...

Thank you.

原帖由 Heiyanmom 於 09-1-7 17:44 發表
FloliMom,

totally agreewith you!

其實各位媽媽都只是在討論學校收與唔收一個學生的各種可能性,如小朋友面試的表現、父母職業、學歷、所讀學校等等,並不是指單一個原因就可導致學校的決定吧。

而且就算學校有考慮以上種種因素,它們看重的是什麼、小朋友面試的表現與家庭背境的比重又是多少,那可能是我們外人無法得知的。

Thanks Elbb!
差不多2歲! 大仔!
其實我d英文都唔係好好,但應付咁細過,當然冇問題!不過,我個人認為0-3歲嘅小朋友吸收力特別強,你比幾多d知識佢,佢都照單全收,最緊要講多d,如果唔係講嘢唔正或有其它china口音的話,唔洗太介竟要注重d英/美口音,(當然有緊係好d)起碼你用英文問佢,佢都識答兼明白....係咪!
我每天都有比適量DVD及now TV(playhouse disney)比佢,玩吓遊戲等......
最重要係你去interview時,d interviewer 用英文問問題時,佢能夠答對......咁咪容易d考到lor.....d interviewer係唔會介意d小孩講唔正,除非係 in 高d班或小學以上......

原帖由 elbb 於 09-1-8 00:32 發表
Dear gigo,

Your son is very smart, how old is your son?.  I also give up using English to communicate with my son as I am afraid my accent is Chinese English tone.  I use to read books with him every ...

‹ 上一主題|下一主題