用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 用咩野方法教亞仔ABC及令佢肯食街外野?
go

用咩野方法教亞仔ABC及令佢肯食街外野? [複製鏈接]

原帖由 owl_2046 於 09-1-2 18:00 發表
都唔知用咩方法教佢ABC有效.
亞仔好似咩野都唔識.
加上同佢出街食野, 佢咩野都唔食, 唯有次次都煮定帶出去比佢食,有咩方法令佢肯食街外野呢?
有時自己都不其然將亞仔同出面D小朋友比較.
我好傷心 ...

你仔幾歲? 學唔識ABC係認唔到? 唔肯講? 唔反應所以唔知識唁識 ?
唔肯食街外野嘅意思係食物類別?容器嘅分別? 帶又係帶d 乜?

原帖由 owl_2046 於 09-1-5 17:50 發表
剛剛3歲. 佢唱兒歌會唱"ABC" 但比卡佢睇就冇興趣閃開.
總之街外食物咩野都唔肯試;屋企都係, 我食零食比佢試下, 佢就"頭另另"再叫佢試佢就閃開, 好似驚我毒C佢咁.
我次次出街都要煮定帶出去, 鬼C咁煩.
...

佢係乜都唔肯認定淨係ABC?

食嘢個度, 你意思係佢食嘅嘢响街冇, 所以你要帶, 抑或有佢都唔會食?

原帖由 owl_2046 於 09-1-9 10:23 發表
佢食野好煩, 街冇, 所以我要煮及帶去比佢食, 有時在酒樓比D點心佢試佢唔肯開口

如佢都鍾意去街, 試吓之前同佢講一定要食少少某d 街嘅嘢先去(最好你講定d 你估佢較易接受的), 然後依然煮佢食嘅帶去, 不過份量少一半, 到開餐嗰陣, 就叫佢食一啖街嘅嘢, 然後即讚話佢好叻, 再獎佢一啖你帶嘅.......
如佢唔肯食, 就温和的同佢講唔食就冇得去街, 要返屋企, 跟住就走, 坐言起行! 進行呢樣嘢時, 要plan一下個時間表, 佢鍾意嘅地方要安排响飯後先好去, 同埋記緊要「言出必行」!
‹ 上一主題|下一主題