用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教讀緊禮賢幼稚園既家長
樓主: car817ho
go

想請教讀緊禮賢幼稚園既家長 [複製鏈接]

Hi HoManYu

你好呀!
我個仔之前都係in左幾間表現唔錯, 但係都唔收, 攪到我好沮喪. 到in禮賢時開頭仲答非所問, 我諗呢間都係涷過水, 反而而家收左讀上午. 真係有奇蹟. 希望第日有機會認識大家.

其他媽咪唔駛灰心架, 如果有心想讀仲會有機會既.

原帖由 HoManYu 於 09-2-8 23:40 發表

希望你如願以償啦!咁我囝囝一收就上午咪好好彩o羅!我都覺呢到上黎ga好似都係下午既多d,希望第時可以真正認識大家......

ahschan

Hi, 希望可以多啲交流下.

原帖由 ahschan 於 09-2-26 11:20 發表
大家好, 我都係am 班呀!

有九成機會讀, 剩留一成要睇埋宣道結果, 不過咁多人考, 都唔駛點諗囉.
你都好似有報考宣道, 就快知結果啦.

我住油塘架. 因為係全職媽媽, 要等個仔瞓晏教時上黎, 如果你開新topic 記得通知我噃.

原帖由 HoManYu 於 09-2-26 10:36 發表

好高興認識你呀!原來你同我都係一樣呀!咁你係咪決定讀禮賢呀?你估會唔會咁有緣讀埋同一班呢?你住邊ga,我住牛頭角ga,多啲上黎傾下丫,我都想遲d開番個新topic呀! ...

Hi HoManYu, ahschan

你地都各自講中我心想 :

其實都有心理準備讀宣幼同禮幼都未必直升小學, 不過情意結覺得萬一派得唔好都有機會求下情入去, 有小學既幼稚園始終有保障, 所以兩間都係我心水.

無可否認, 宣道比禮賢名氣大, 我識既朋友大部份都有報考宣道, 反而禮賢少啲, 而且地點同校舍比較優勝, 宣小課程較深, 所以競爭相對大, 好難入, 如果佢收, 我都好開心架.

同時, 見好多媽咪都讚禮賢既學生有禮貌, 老師有愛心, 而面試時見到老師真係好nice, 好想佢讀呢間, 不過知道禮賢係活動教學時都有啲猶豫, 驚佢第日上啲較傳統小學會好辛苦追功課, 所以會想佢而家可以讀啲深少少既幼稚園,  但同時又希望佢讀得開心, 家長同小朋友無咁大壓力. 我都知道咁樣諗好矛盾, 不過有邊個媽咪唔想小朋友讀得開心又叻 .

收到宣幼結果... waiting... 哈哈, 預左無機, 而家疊埋心水讀禮賢啦.
希望第日大家真係多啲交流下.

原帖由 HoManYu 於 09-3-2 23:45 發表

benalg,係呀我都聽聞宣幼比禮幼仲淺呀!而宣小又出名課程深,所以就算真係到時入到宣小都好辛苦架!既然係咁不如到小學先選宣小仲好,就係因為呢個原因,所以宣幼就算收都應該唔讀la,到上小學我會揀直資or其他比禮小好d ...
‹ 上一主題|下一主題