用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教讀緊禮賢幼稚園既家長
樓主: car817ho
go

想請教讀緊禮賢幼稚園既家長 [複製鏈接]

你地好, 我阿仔好幸運地入左am class, 多多指教!
我四圍問人意見, kentville, st catherine同禮賢點選擇! 真係各有fans, 綜合左好多人既意見, 應該係kentville 同禮賢二選一! 大家可唔可都俾d 意見我呢?

咁禮賢係咪唔著重語文方面架? 升上禮賢小學, 辛唔辛苦架?

大家好, 我都係am 班呀!
原帖由 HoManYu 於 09-2-26 10:36 發表

好高興認識你呀!原來你同我都係一樣呀!咁你係咪決定讀禮賢呀?你估會唔會咁有緣讀埋同一班呢?你住邊ga,我住牛頭角ga,多啲上黎傾下丫,我都想遲d開番個新topic呀! ...

決定讀禮賢都真係幾艱難架, 不過而家諗通左, 想阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活, 而家傾向讀禮賢啦(八成)!
原帖由 benalg 於 09-2-26 16:34 發表
ahschan

Hi, 希望可以多啲交流下.

我有st cat 同根德園既offer ma! 好多人話為左考小學, 應該去呢兩間是但一間, 禮賢就反而唔好諗! 不過, 好似大家咁, 睇左咁多comment, 發現禮賢真係幾好, 同埋我個仔去到禮賢interview, 係主動到即係big hug 個老師, 我估佢都幾鍾意間學校啦!
原帖由 HoManYu 於 09-2-26 23:53 發表

ahschan,我想問點解你話"決定讀禮賢都真係幾艱難"呢?除左禮賢你仲諗緊邊間呀?其實了解多左禮賢後都發覺好適合我同囝囝,都相信"阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活"呢個理念巳經足夠la.....我反而想知多d禮賢小學 ...

不過亦都有禮賢既學生考好既直資/私小, 呢d 好睇個小朋友臨場表現既! "有分加"已經比外來考生好dd 啦!!!
原帖由 wendy_y 於 09-2-27 18:06 發表
Hi 各位mummy,

睇番K3 mummy d post, 原來禮幼並不一定入到禮小, 唉 ! 仲諗住小學唔駛煩添

我有報不過最終決定唔考宣道啦, 因為聽聞宣道比禮幼仲淺呀! 宣小收好少宣幼生架咋, 如果咁(我當初諗法), 不如讀根德之後k3去考啦!!!
原帖由 benalg 於 09-2-28 15:32 發表
Hi HoManYu, ahschan

你地都各自講中我心想 :

其實都有心理準備讀宣幼同禮幼都未必直升小學, 不過情意結覺得萬一派得唔好都有機會求下情入去, 有小學既幼稚園始終有保障, 所以兩間都係我心水.

無可否認, 宣道比 ...

如果有咁既擔心, why你唔考kv同st cat?
呢d 雖則唔係guaranteed一定考到good primary, 不過名氣同程度會深過禮賢!  
大家為小朋友小學舖路我都明白, 只係你要想清楚你自己要d 咩野!  我既想法係: 大把名校都有收村校既幼稚園生, 人地都係一樣咁升班! 活動教學唔等於一定追唔上架!
原帖由 karyan 於 09-3-11 18:41 發表
大家好, 我小女都被禮幼下午班取錄左 .... 但又擔心如果第日想考有名氣的小一怕程度唔夠, 可否分享下, 比 d 意見 ?

‹ 上一主題|下一主題