用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教讀緊禮賢幼稚園既家長
樓主: car817ho
go

想請教讀緊禮賢幼稚園既家長 [複製鏈接]

各位,我囝囝都係收左am呀!多多指教~
其實都冇諗過得ga,因為先前in得好理想既都唔收,in禮賢時仲走過對面小朋友樹拎玩具tim.
我同c6都冇信仰,而且報住元朗(而家搬左牛頭角),老師亦冇問有冇讀n班(but佢係大囝),但就叫做有問有答咁o羅.....
宣道係最後選擇(in得好好),但應該會揀禮賢.希望可以認識大家!

知唔知九龍灣/牛頭角有咩車去禮賢呀!6/2註冊我唔識撘車呀!please~

原帖由 car817ho 於 09-2-3 17:53 發表
大家好呀,祝各位身體健康,小朋友健健康康,一家人平平安安

好耐無上黎喇,你地2月6日報到喇,希望我囝囝有機會係第二輪報到喇!!!

good luck~

原帖由 yeungyeungma 於 09-2-8 17:02 發表

我都交咗調上午班信. 係啦,唔知點解下午班多個上午班咁多呢?有冇人知呀?

希望你如願以償啦!咁我囝囝一收就上午咪好好彩o羅!我都覺呢到上黎ga好似都係下午既多d,希望第時可以真正認識大家......

原帖由 benalg 於 09-2-25 00:58 發表
Hi HoManYu

你好呀!
我個仔之前都係in左幾間表現唔錯, 但係都唔收, 攪到我好沮喪. 到in禮賢時開頭仲答非所問, 我諗呢間都係涷過水, 反而而家收左讀上午. 真係有奇蹟. 希望第日有機會認識大家.

其他媽咪唔駛灰心架, ...

好高興認識你呀!原來你同我都係一樣呀!咁你係咪決定讀禮賢呀?你估會唔會咁有緣讀埋同一班呢?你住邊ga,我住牛頭角ga,多啲上黎傾下丫,我都想遲d開番個新topic呀!

原帖由 ahschan 於 09-2-26 11:20 發表
大家好, 我都係am 班呀!

hi~

原帖由 benalg 於 09-2-26 16:40 發表
有九成機會讀, 剩留一成要睇埋宣道結果, 不過咁多人考, 都唔駛點諗囉.
你都好似有報考宣道, 就快知結果啦.

我住油塘架. 因為係全職媽媽, 要等個仔瞓晏教時上黎, 如果你開新topic 記得通知我噃.

...

真"橋"我都係全職媽媽(半年)喎!,同你一樣九成機會讀,雖然in宣道時都好理想,但好幾個朋友既comment都話禮賢(幼稚園)好過宣道(幼稚園),係就係宣道小學會出名d,但幼稚園就好普通咁話,而且直上宣道小學機會不大,因佢小學要求好高,除非係"精英"否則一定"西"走,咁既然我一直擔心派小學問題先選擇一條龍學校,而且我唔想比咁大壓力囝囝同我自己,況且呢到又咁多人"推"禮賢,so我都應該9成9會留返低讀la.....
係呢! benalg你又點睇呀?

原帖由 ahschan 於 09-2-26 17:46 發表
決定讀禮賢都真係幾艱難架, 不過而家諗通左, 想阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活, 而家傾向讀禮賢啦(八成)!   

ahschan,我想問點解你話"決定讀禮賢都真係幾艱難"呢?除左禮賢你仲諗緊邊間呀?其實了解多左禮賢後都發覺好適合我同囝囝,都相信"阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活"呢個理念巳經足夠la.....我反而想知多d禮賢小學係點?

原帖由 ahschan 於 09-3-2 15:20 發表
我有報不過最終決定唔考宣道啦, 因為聽聞宣道比禮幼仲淺呀! 宣小收好少宣幼生架咋, 如果咁(我當初諗法), 不如讀根德之後k3去考啦!!!

benalg,係呀我都聽聞宣幼比禮幼仲淺呀!而宣小又出名課程深,所以就算真係到時入到宣小都好辛苦架!既然係咁不如到小學先選宣小仲好,就係因為呢個原因,所以宣幼就算收都應該唔讀la,到上小學我會揀直資or其他比禮小好d既,禮小加分當backup......我諗好多家長都會咁諗!
係呢大家宣幼有結果未呀?

原帖由 benalg 於 09-3-3 16:44 發表
收到宣幼結果... waiting... 哈哈, 預左無機, 而家疊埋心水讀禮賢啦.
希望第日大家真係多啲交流下.

吓!同你真係有d緣喎!連宣幼結果都一樣.....

原帖由 wendy_y 於 09-3-4 00:59 發表

大家一齊做禮賢09/10 K1家長

yeungyeungma,

我囝囝收左下午班, 如你轉唔到上午班, 會唔會讀呀?

09'禮賢KI,開左新topic la~
[email=http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1703699]http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1703699[/email]

原帖由 ahschan 於 09-3-12 13:30 發表
如果有咁既擔心, why你唔考kv同st cat?
呢d 雖則唔係guaranteed一定考到good primary, 不過名氣同程度會深過禮賢!  
大家為小朋友小學舖路我都明白, 只係你要想清楚你自己要d 咩野!  我既想法係: 大把名校都有收村校 ...

咪係o羅禮賢收左都喊!難為呢個topic仲有d係waiting架咋!事到如今,煮到黎先食啦!放鬆d啦!我都係冇其他選擇,但睇落禮賢都唔差丫.....係咪!
‹ 上一主題|下一主題