用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個offer 都無
go

一個offer 都無 [複製鏈接]

raynthia,

唔好唔開心,我記得今年6月我睇過有媽咪話派位公佈之前已經準備好路線,去10間學校叩門,後來有3間收左佢小朋友.而家無offer,只要呢幾個月準備好到時去叩門,操fit小朋友,到時有好幾間收都唔定呢.

梗係唔好只係去名校叩啦!排隊都有排搞.
記得前兩年有見過有家長post出黎,每日係某名校附近等校長,不過之後沒有見到佢上黎報喜,都係
老實講,入唔到心儀的學校,P2插班咯,我都有聽過成功例子.
唔好放棄!!

原帖由 htsun 於 09-1-6 22:28 發表
各位準備叩有名塱的津小, 請恕我說真話, 完全沒有人事純想叩門成功的話, 請有心理準備輸, 到時你會心理上易過的.

試想想, 認識校長的人, 的親戚, 朋友的朋友, 還有其校的老師的親戚, 朋友的朋友等等一大 ...

miffy,

我個朋友都係,你囝囝間學校校長係talk度話,唔係寫佢係第一志願,唔會有interview機會,事實係,朋友個小朋友,無填呢間第一志願,都有interview機會,而且入左.
所以機會係有架,要好好預備.

原帖由 miffy 於 09-1-9 12:32 發表
我仔去年都是一個offer都無, 派位派到不知所謂, 只要唔灰心, 唔放棄, 不斷努力寄信去叩門, 而家出生率低, 必定有收獲, 而我仔最後(在唔識人下)入咗新油天~~

我是34網, 千其不要只叩名校, 我也有叩35網, 35網有4間很 ...

miffy,

佢係甲部填第二.

原帖由 miffy 於 09-1-12 09:56 發表
我第一輪自行收生係交新油天, 我叩門時那張選校copy放落portfolio第一頁。

我唔知你朋友是咩case, 去年我朋友親自去新油填表叩門, 因沒有選過新油, 是當場被拒絕申請 (唔收表和portfolio)。

去年新油有15個叩門位, ...
‹ 上一主題|下一主題