用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟幼稚園 K2 Application Form
樓主: pkmum
go

K2 Application Form [複製鏈接]

醒目開學勳章

Dear AuntieAnna
SJK的家長及學生都很忙,所以很少上BK了 .
Anyway, SJK的面試形式很簡單,只面試小朋友,由老師單對單見面,以中文為主,問題亦很簡單,認下圖、配對、問下日常生活問題,大約10-15mins,見面的地方亦很簡陋,一個課室便坐了幾組人,家長企在門口亦清浙見到聽到他們的對答。

平常心吧,面試當日你便明白什麼是"人山人海",申請者這麼多,而學位只得80名...真的隋緣吧。

以我觀察,SJK boys 多是活潑醒目(除了my son),家長是十分緊張他們的學業,其中以大仔,有兄長就讀SJP,爸爸是old boy,天主教及居於灣仔為佳,當然亦有例外,不過應是罕見。
(個人意見,不代表學校立場,歡迎指正!!)

希望你心想事成!

醒目開學勳章

聽說學校很傳統,老師是否很嚴厲---Yes!!

K2好像已經要黙書測驗,不知兒子能否適應,而家長也定必壓力不少吧,請分享一下---Yes!! Twice Time per week.Pressure come from parents.So SJK like smart boy.

醒目開學勳章

原帖由 emiapril 於 2009/2/26 00:23 發表

======>請問點樣嚴厲法?係咪好嚴肅笑都唔笑嫁? 係咪好惡嫁?(A)

======>K2黙書測驗!? 請問黙書默D乜嫁? 測驗又測D乜嫁?會唔會好深?計唔計分數名次啊?其實兩星期一次都幾密播!!(B)
Sorry for so many Qs. But I re ...

A. 其實唔係嚴厲,是"嚴格"!是有要求.My son 都很喜歡他的老師.老師們都很友善、有愛心。

B.是一星期兩次!!默中文及英文,累進式,一般生字啦,但100分好難得到。
沒有Test ,只有一年兩次的Exam,考番學過的科目。
唔知可唔可信,My son 講過上年考到1-5名同學的名字。

醒目開學勳章

咁如果小朋友仲唔係好識講嘢,因為細仔, 又比較靜, 咁咪好似無機會囉?
我都曾经担心過

請問每年有多少人報名?
唔知,總之很多人

咁細個小朋友又點會識默書呢?
習慣姐

家長咪要迫得個小朋友好犀厲囉
小朋友要有紀律性,自問唔太迫my son

醒目開學勳章

小朋友能受的壓力,遠比大人想像的為高,放心吧!

醒目開學勳章

Around 70-75% in last year
‹ 上一主題|下一主題