用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 30 之 ”冬去春來,大家既仔女就越來越生 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 30 之 ”冬去春來,大家既仔女就越來越生性” [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 09-1-31 10:46 發表

長老

我都新春閒極無聊,去左八一八,講真過去的已經過去 。。。

2b

老實講阿樓主真太偏激點, 我身邊都有無數朋友同居1x年以上之後都分開, 合則來, 不合則去, 何苦呢

原帖由 2bzmummy 於 09-1-31 11:22 發表

長老

阿俊佬基本上都會時不時接收到我 D 老友既資料既,我係咁意講少少佢已經調動到呢位靚女既 data 出黎啦,咁我黨言無提年齡啦,俾佢潤我成日同 D 後生女玩埋一齊我咪好冇癮 。。。 ...

2b

咪妄自菲薄先得架......我0地一班靚太個個入得廚房, 出得廳堂, 仲可以....... 後生女拍馬都唔夠我0地揮啦

原帖由 2bzmummy 於 09-1-31 11:34 發表

長老

收到您呢幾句,我可以好有自信同安心咁出門口咯 。。。

2b

靚女慢行呀

原帖由 smum 於 09-1-31 11:39 發表
good morning

原來今日係開工大吉呀, 同大家拜個年先:  祝各位靚媽同46兄新春行大運, 事事如意

smum

多謝哂

有工開日日都係好日子

今日係初七人日, 祝大家身體健康, 活力充沛

原帖由 2bzmummy 於 09-2-1 11:07 發表

Dear Betty

早早 !

我聽日就正式開工,今日先發現放假既日子過得特別快
好奇怪,我家兩位公子都無問父母拎利市既習慣(其實咁耐我都未適應派利市呢個行為 )所以我地屋企內 ...

2b, betty

講開做傳統意頭習慣, 我家真係表表者

我同hb都會互給開工利市 (封上寫上祝福語), 放係銀包內, 到第二年收到新開工利市才拆架  至於開學利市呢, 我會在兩位小主新春假後開學那天一早俾 (封上當然寫上祝福語), 取其新一年好開始嘛

原帖由 2bzmummy 於 09-2-1 15:06 發表

其實黃黃地色既馬蹄糕係咪落左雞蛋呀 ? 淨係馬蹄同粉應該係偏白架 。。

2b

如果用黃糖整咪會黃黃地色卦, 不過亦有人鐘意加蛋花入馬蹄榚度效果靚d

原帖由 2bzmummy 於 09-2-1 16:30 發表

長老

晨仔又去左搵周公呢 ? 。。

我係讀番書架嘛 好多呢 D 傳統野都無做又或者好求其 我真係好唔慣派利市 人家送禮黎又一定唔會回利市 好多好多 。。。。 ...

2b

知我莫若您

其實呢d習慣同讀唔讀番書無關喎, 噚日去'圓xx院'攝太歲, 我見有外籍人士做喎

原帖由 2bzmummy 於 09-2-1 16:31 發表

長老

我諗馬蹄糕應該唔會用黃糖啦

2b

係咪片糖, 清甜d

原帖由 2bzmummy 於 09-2-1 16:59 發表

點解我覺得應該落冰糖既?似乎同馬蹄合拍 D 喎

2b

各施各法, 片糖有蔗汁味

原帖由 2bzmummy 於 09-2-1 17:04 發表
長老

呢幾日都我兩老係屋企,煮飯既次數竟然多左,岩岩先落樓買 (食送),今晚有煎蜜糖豬扒(係凍肉店醃好既 ),西芹炒帶子,再加枸杞滾豬(月閏)瘦肉湯 。。。

其實兩個人都係係屋企靜靜地食好,乜都無所謂, ...

2b

哈哈, 我同您剛啱相反, 年三十收爐後未係屋企煮過飯, 日日有節目

hb 今午北上拜年, 明午返港湊晨仔放學

我而家帶晨仔落公園同班fd仔玩一陣, 6點另返屋企煮晚飯, 例牌蒸水蛋啦

走啦

各位早晨好

原帖由 alicetong 於 09-2-2 09:08 發表
大家早晨
小朋友返學未呀...

alice

家中兩位小主明天才開學

原帖由 2bzmummy 於 09-2-2 09:19 發表

格格

應該除左專上學院既朋友仔之外,所有學生仔都未使返學喎 。。。

2b

咁又唔係喎, 我姨甥女(小學)今日開學大吉, 另外見晨仔隔鄰間中學都要返

原帖由 alicetong 於 09-2-2 09:24 發表
2b,annie
大細山都係呀...最後衝刺,做埋d功課,
大山要用powerpoint做中文project,
今次只提醒他假期功課要向老師交待..
見佢都知道要自動波0既..我無出手幫忙0拿
今朝經過隔壁的中學,可能補課掛..見有人返學但
又唔 ...

alice

新年新氣象呀.......大細山都會俾到好效果您睇嘅

開工忙係好事

大家早晨好

原帖由 正46 於 09-2-2 19:08 發表
長老,

你同 HB 真係相敬如賓啦, 咁你地平時係咪唔講電話寫信0架?

hb每日最少兩電俾我 (食晏同放工), 字條, sms 當然唔會少啦....情趣嘛

原帖由 2bzmummy 於 09-2-2 20:16 發表

咁請問係自家制定係外購馬蹄糕呢 ? 咁有特色既 ?

2b

我估係自制多點....可能係健康食品

原帖由 正46 於 09-2-3 09:48 發表
長老,

咁冇自由, 依種方式唔0岩我.

呢d 係自發性而唔係強迫性架 兩公婆點相處人人唔同
‹ 上一主題|下一主題