用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公文英文
go

公文英文 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔由k3開始俾佢學公文英文,已經一年多,但最近佢開始唔肯做公文功課,話好悶,佢現在學緊Level B,唔知重好唔好俾佢堅持繼續讀好???如果唔讀公文英文重有什麼其他英文課程俾佢讀會學到英文????
   0    0    0    0

原帖由 huihui 於 09-2-9 10:57 發表
多謝支持!  一直聽取各位意見, 大部份都是能夠超學年的小朋友才見到成績, 亦有人說要堅持三年以上.  眼見現在才一年多, 有排等,  超學年更唔敢想.  之前test了又唔pass, 重覆完三星期以為可以test, 做足準備, 原來又 ...

吾可以最後一堂先通知, 佢地有form 要填架, 我就係最後2-3堂通知, 叫佢地比張form 我填, 但佢地都會有人打黎問你點解要quit, 有乜野原因, & 勸你吾好放棄之類.............

原帖由 rebecca0113 於 09-1-5 09:32 發表
我個仔由k3開始俾佢學公文英文,已經一年多,但最近佢開始唔肯做公文功課,話好悶,佢現在學緊Level B,唔知重好唔好俾佢堅持繼續讀好???如果唔讀公文英文重有什麼其他英文課程俾佢讀會學到英文???? ...

我支持你cut, 因為我都cut 左, 呵

我本來比個女學係諗住佢聽多d英文, 但真係好悶, 我個女五年級, 係4年級升5年級果個summer開始上, 我見佢d 習作, comprehension, 好多都係係課文入邊抄字落去, 完全吾需要思考, 佢地的解釋係見得多, 看得多, 就會第時識做

還有一疊習作, 重覆又重覆甘做, 做到我女叫悶吾多願做

而cd, 因為聽完又聽都係果一課書, 所以佢重覆做既時侯已經吾肯再聽

我明白公文係要靠自發性, 但我成日好query 一樣野既係, 話超越本身的學年, 即係k3 學緊小2既英文/數甘, 但係吾係真係小2既英文佢識晒? 連文法的道理都識? 定係見到d 題目就識做 但理解吾到呢? 我本來都好想親身証實下, 但無奈都放棄左

反而, 我依家自己係屋企鼓勵佢多看英文小說, 對comprehension 的成績更加理想

hi mamimeowmeow
can u pls PM me
原帖由 mamimeowmeow 於 09-2-18 09:20 發表
Dear Littlefan

pm you already!

Can you pm to me. Thanks!

[quote]原帖由 mamimeowmeow 於 09-2-18 09:20 發表

本人也有興趣, please pm me detail,

Thank you.

原帖由 mamimeowmeow 於 09-2-6 16:16 發表
sorry,可能係我講得唔清楚,我個小朋友以前上kumon,又多野做,又好似唔係咁有趣味性,所以佢好唔鍾意,仲好怕去。(我初時以前有人虐待佢=P)

後來我都係怕佢驚左讀書,所以就比佢跟朋友個Private teacher學d輕鬆既英文 (我所講既leisure english),佢學緊一堂phonics同一堂 ...

Dear mamimeowmeow,
Can you kindly e-mail the information to me at [email protected]?  Thanks a lot!

原帖由 mamimeowmeow 於 09-2-6 16:16 發表
sorry,可能係我講得唔清楚,我個小朋友以前上kumon,又多野做,又好似唔係咁有趣味性,所以佢好唔鍾意,仲好怕去。(我初時以前有人虐待佢=P)

後來我都係怕佢驚左讀書,所以就比佢跟朋友個Private teacher學d輕鬆既英文 (我所講既leisure english),佢學緊一堂phonics同一堂 ...

Hi mamimeowmeow,

Can you also PM to me?

Many thanks!!

interested, can PM me your private tutor info pls

also, if my kid only 3 years old, will that be too young to start?

多謝支持!  一直聽取各位意見, 大部份都是能夠超學年的小朋友才見到成績, 亦有人說要堅持三年以上.  眼見現在才一年多, 有排等,  超學年更唔敢想.  之前test了又唔pass, 重覆完三星期以為可以test, 做足準備, 原來又要再多做兩星期(共五星期, 以前重覆兩星期便會再test, 多數pass, 因每次都只是唔識串字)  今次真是很激氣, 立即去報了另一間英文文法班, 是早前另外的家長介紹.  
現準備到月底便cut公文, 是否最後一堂才通知教室, 還是要預早通知, 請指教.

醒目開學勳章

原帖由 mamimeowmeow 於 09-2-6 14:13 發表
Quit Kumon, my child learnt it before and he was so afraid of learning!!!

He has stopped now and change to learn 'leisure' English like phonics and conversation with a private tutor. He is much happi ...

mammimeowmeow,
What mean 'leisure' English? Can you tell me the detail about this? Thanks

rebecca

我都好想cut, 有無人支持我??
囡囡k3由7A(公文英elf)開始讀到現在小二level D, 一直好像對校內成績沒有幫助, 現在還明顯地退步.  每天很不願意地完成功課,  可否教我如何繼續堅持?
‹ 上一主題|下一主題