用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

上下午之分別 [複製鏈接]

有沒有知上下午之分別?? 根據什麼來分?? 另外, 上下午升小時有沒有分別??
   0    0    0    0

其實返下午d 時間真係見洗d, 不過, 我又覺得唔好比個小朋友養成太夜睡覺的習慣...

原帖由 iadalovebb 於 08-12-19 11:54 發表
Yes, I agree that it is better to choose PM session for a working mom.
The reason are:
1) I arrive home at 7:30 pm - 8:00 pm.
2) It will be too rush every morning if my child studies AM session.
3) I  ...

gyeung77, 你星期六有沒有去註冊及交要求轉上午的信??

另外, minidumbo, 我記憶中寶血好似收了你的小朋友, 如果是, 那你最後怎樣選擇??

原帖由 gyeung77 於 08-12-19 18:11 發表
My girl is studying in PM session, my personal experience is:

1. My girl comes back at 5:00pm
2. She goes down to playground until 6:00pm
3. Then she has her dinner and finishs at 7:00pm (we tried to ...

到!!!

不過, 我對spc真的不熟悉...所以都比唔到意見sorry...如果課程及升學都差不多...你就想一想遠近問題...

我住在東區, 但我好喜歡聖大...而我心宜的小學亦在跑馬地, 所以我會比女兒讀聖大...仲有, 我女兒要午睡, 返下午唔知怎樣去控制d時間, 加上, 下一年她的弟弟都要上學, 我想他們同時間睡覺...用這樣的方向想一想, 或list out 兩者(spc & smm)的好與不好的地方, 或許都可以給你一些方向...

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-23 09:35 發表
七點半, 你係度嗎?

quote]原帖由 MiniDumbo 於 08-12-22 16:18 發表
七點半, 你真有記性喎! 我早前已打咗電話返寶血取消小兒K1下午班的 ...

你試下打電話去問一下...試下無妨!!! 得與唔得都好!!!

原帖由 gyeung77 於 08-12-22 22:38 發表
我有去註冊,不過冇交要求轉上午的信,原來可以轉的?現在先寄去可以嗎?

咁你係咪會讀, 定係仲有其他選擇??

原帖由 iadalovebb 於 08-12-23 18:06 發表
七點半,
我都住在東區, 我冇交要求轉上午的信, 因我暫時prefer PM session.

我當然會選聖大啦....

我係天主教徒所以prefer聖大多過衛理堂, 明我本來都有想過, 但又聽講好多功課...至於維記...因為無學卷所以唔選擇...

以下完全是我個人意見:
衛理堂有自己小學, 到派小一時有多個backup, 佢地活動教學無功課, 小朋友應該讀得開心...

明我就完全不同, 聽聞好多功課, 不過, 我就不太喜歡它好似舊左小小, 而且附近環境又麻麻地...加上我有朋友的朋友話報名時, 學校態度不好...不過, 又聽聞佢地有好多都派去基灣, 睇你target係咪基灣...

維記, 當然唔錯, 佢地清潔方面做得幾好...不論任何時候, 一入學校, 學生要換鞋, 大人要帶鞋套...幾得意...我本來都以為佢地無功課, 不過, 我姐姐的女兒今年讀k3, 就要默書啦...程度上都唔錯, 如果佢地收你的小朋友, 而你又唔介意無學卷, 都可以考慮...至少日後你報小學時, 維記都比較出名...

原帖由 iadalovebb 於 08-12-26 15:34 發表
七點半,
未決定會唔會讀, 因為有其它offer - "衛理堂", "明我", "維多利亞". 暫時覺得"聖瑪加利大"最好, 但最遠. 你認為邊間好些呢?

你住筲箕灣??你怕唔怕遠??我自己覺得聖大環境好d...對住馬場空氣都好d....hehe

原帖由 fungmax 於 08-12-29 17:00 發表
煩緊, 明我上午班還是聖瑪加利大下午班!  

上下午小學派位

請問上下午到派小學時有沒有分別?? 會否上午多數派某幾所小學, 而下午又會多數派往另幾所小學??

多謝你的解答...

我的朋友一直都擔心這個問題...雖然我已答應該沒有...

另外, 我都用了幾天睇了part 1 - part 3...使我對聖大都有一定認識...今年9月我的女兒就會上聖大k1...不過, 佢仲未肯坐廁所仔去大便, 這個是我最頭痛的問題...

原帖由 JoJo 於 09-1-7 09:45 發表
上下午校是沒有分別的.

請記住如係說大抽獎既話. 係因應大家住邊區而選校既 同讀邊間幼稚園沒有關係).

上午班及下午班也是用同一班老師, 同一個課程及同一類教材.

並不會有上午派多某幾所小學. 下午班又會派多 ...

我都明...你小朋友好似已升小學, 你還留意聖大, 你真係好人兼厲害... 小朋友現在功課忙嗎??

原帖由 JoJo 於 09-1-7 12:23 發表
七點半,
不用擔心呀. 學校的姐姐及老師好好的. 其實如你係擔心. 你可以於開學時同班主任講聲. 請佢留意下.

我明白小朋友一開始返K1. 會有很多擔心呀.

但看著他們在學校裏的表現, 你會讚嘆, 他們吸收能力強, 及很 ...

我自己問過好多問題, 問到自己都唔記得問過什麼!!! 不過, 我對聖大總有一點好感...我都希望沒有選擇錯誤!!!

原帖由 JoJo 於 09-1-7 16:38 發表
係呀. 亞仔已升上小一啦.

我耐唔耐都入黎. 因亞仔未入讀這校時常問這裡的家長.

我好明白做家長會有好多擬問 (尤其小朋友要踏入人生另一階段, 讀K1). 不如我以過來人經驗試下答你地問題.

不過我諗在原校讀緊既 ...

我個人很喜歡聖大...希望我個女都一樣...佢喜歡其實先係最重要!!!

原帖由 JoJo 於 09-1-7 23:49 發表
希望你女女入讀了這校後, 你會更喜歡這裡啦

Actually, I think pm class is OK if your baby no need to sleep more at afternoon. I prefer am class coz my daughter will sleep at afternoon almost every day. And I don't want her to sleep very late at night. Did u apply to change to am class??

原帖由 fungmax 於 09-1-16 16:54 發表
七點半&iadalovebb

我住西灣河, 及決定返聖大,但未交校車費。

仔仔返下午班, 不知他適應與否。

你都講得對!!! 如果你真係好鍾意這間學校就唔緊要啦!!!

原帖由 fungmax 於 09-1-22 11:20 發表
或者讓小朋友去適應環境, 而不是由環境遷就小朋友!

你是不是怕明我會好多功課??

原帖由 fungmax 於 09-1-23 10:10 發表
其實...我都是剛剛認識聖大, interview參觀過學校, 與老師短暫接觸, 覺得都okay!  因為仔仔現在讀明我nursery, K1一定有位給他, 所以只幫他報了聖大。(點解報聖大, 因為聽過某朋友講)

除左考慮地方大小,明我及聖大是 ...

蘇淅, 聽聞小學唔錯...但我自己認為幼稚園學費貴了小小...雖然有小學, 但又係要自己比錢, 聽聞讀蘇淅普通話會勁d...不過, 我最怕果條長斜路, 同埋間學校都係比較舊...雖然, 聖大好似沒有特別優異過人之處...但論環境, 感覺上我喜歡聖大多d...

原帖由 iadalovebb 於 09-1-24 16:49 發表
七點半,
any comment for 蘇淅 vs 聖大?
‹ 上一主題|下一主題