用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 教統局派的助聽器好不好用?
go

[聽/語障] 教統局派的助聽器好不好用? [複製鏈接]

教統局派的耳机是最基本的,聽出來的質表不太理想。你可自己找別的耳机公司website比較吓(如果經濟可以就唔好靠政府)。因為每一天對bb學語言都好緊要,如果bb真係証實是聽障的話,應盡快為他配適合的耳机再加言語治療。唔好以為4個月太細可以慢幔等。

不過第一件事是要清楚bb是否真的聽障,如果巳經知道100以上,點解乜都唔做要再等6個月???bb係咪兩隻耳都有事?

如果你想了解多的驗耳或配机,我提意你可以找峰力聽覺中心的甘炳基先生,佢好有聽障小朋友的經驗。或可先上www.phonak.com.hk 了解吓。

我bb兩隻耳都係九十幾,不過冇你bb咁早發覺,佢1歲開始戴耳机。bb如果唔早啲俾佢聽,又點期望佢早啲講。道理就像學外語一樣。

唔知幫唔幫到你..

原帖由 arialzsc 於 09-1-7 10:03 發表
你的孩子幾時戴的助聽器?醫院約我六個月時候復診,係無係會很遲先派助聽器給我?

驚耽誤bb學習語言。

既然已經知道係100以上就快啲幫佢配机啦(不過都要比較吓唔同的耳机),真係.....好似我重心急過你咁。

你諗吓醫院話就算有事六個月也不會耽誤寶寶!!你想bb早六個月聽到你把声定遲六個月??

如果bb早啲戴机,佢在學前就有更多時間追翻要學的嘢,你的擔心和壓力也相對少啲。係咪!

原帖由 arialzsc 於 09-1-8 15:29 發表
政府醫院兩個月的時候話bb唔一定有事,要等到六個月再復診,仲話就算有事六個月也不會耽誤寶寶。但我自己放心不下,所以帶bb去私家又咗了ASSR檢查,確診是100以上。初初有滴猶豫應唔應該等政府的助聽器,畢竟要成萬蚊一個。現 ...

arialzsc,

加油,努力努力!!

你咁快就幫bb處理好戴耳机的事,就知你個bb好幸福,因為佢有好為佢的父母。

記得多啲同佢講嘢、講故事同唱歌。bb一定會好有進步。

我哋支持你。

原帖由 arialzsc 於 09-1-16 11:47 發表
Thanks for all your kind advice.

I went to Phonak and got two hearing aids for my bb yesterday.

Hope they will work well for him.
‹ 上一主題|下一主題