用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 Project for P1 student
go

Project for P1 student [複製鏈接]

學校冇要求完全由學生去做, 呢份係親子project, 家長可以從旁協助! 其實一個小一生點識自己去做, 但完全由家長做亦唔應該, 所以家長應指導小朋友點去make planning, 搜集資料, 做實驗, 做report, 準備present......, 我諗o係過程中佢o地會學到好多o野, 著眼唔係project o既成果! 況且呢個係for 學校Science Fair, 唔需要太緊張分數(我都唔知計唔計分)!

原帖由 mamakam 於 09-1-5 18:03 發表
剛剛在小女幼稚園辦既小學選校分享會聽到CKY P1 student要自己揾資料做科學實驗Project,我老公有D反感,因佢認為小朋友太細冇知識底怎樣做得到,如果得既一定係家長做啦!咁又有乜意思喎!請問實情係點呢?我老公不嬲唔理 ...

我都好期待有一日可以放手由佢自己做! 但真係需要時間讓佢o地吸收經驗!

曾經聽過選擇學校o既講座, 講者話傳統小學, 家長放工返到去就要check功課, 準備每星期o既默書, 每個月o既大測小測/考試.......
但唔好諗住讀活動教學o既學校, 家長可以輕鬆, 因為家長都需要撥出時間引導佢由活動中學習!
所以選擇邊類學校, 應該係諗邊類較為適合小朋友, 而唔係邊類家長可以輕鬆d!
‹ 上一主題|下一主題