用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 小六一條龍上書院問題
go

小六一條龍上書院問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

kennexc
你仔仔是低年級的嗎?
仔仔小一入學時我都有問過校方呢個問題,
校方話過若記缺點係會係操行降級的
若原來係B會變成B-,咁就真係會對升入書院有影響
但校方話係欠5/6次時,老師會同家長跟進一下
始終學校唔係想趕小朋友走,係想佢地真係做好!
交齊功課的確係學生的重要責任!

有時小朋友無帶通告,唔記得改正,
做左唔記得帶返去交,或帶左唔記得交出去,
都會被記”欠”嫁,當然情況係高年級應該會少d.
鼓勵小朋友多d,佢地應該做得到嫁

boboviviyi
我唔見有人反對升入書院要Conduct B或以上喎
其實好多Band one 英中/中中 Conduct B
以下根本唔會接見添嫁.
所以同意書院要求係好合理.
相信Kennexc都係想問清楚一d啫!

醒目開學勳章

mayc
係...唔記得帶派返d WS/改正返去而被當欠我感覺最唔抵,因為好多時其實係無錯無野要改嫁....所以而家d WS我仔唔敢拎起...一定會等係書包幾日先會file返起佢.

原帖由 mayc 於 09-1-13 10:43 發表
pppp41:
我想低年級唔會影響升書院,反而是改善這不好的習慣為重,因為小朋友習慣了便會習以為常,無感覺的,而中學只會睇小五,小六的成績表,所以keep好這兩年是重要d,我個仔都係大頭蝦那種人,我地會提佢打電話同同學對 ...

醒目開學勳章

P1...應該有情講嫁.若下次再有此情況,
試下叫仔仔話返比老師聽(自己可寫多個便條),
解釋佢只係唔記得拎出來,若唔係成日係咁,
應該有寬限既,而且P1幾位班主任都相當好人嫁!

原帖由 pppp41 於 09-1-13 14:15 發表
你算好啦...我果個成日帶左功課番學校但係都冇交.......激死.
‹ 上一主題|下一主題