用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位有大抽獎經驗的媽咪
樓主: JoeyJoey
go

請教各位有大抽獎經驗的媽咪 [複製鏈接]

好似幾複雜 .

請問中學校網是否跟小學地址? 如搬了家,是否可跟住址校網?
謝謝.

原帖由 Sindy 於 09-1-7 19:35 發表
我講既係如果你唔係得一間好鐘意既學校,就可以填埋甲二三,即係話,甲一二三乙一,係同一程度鐘意既學校,雖然甲二三抽到機會近乎零,但填一填落去又會阻到d乜野呢?總好過漏空佢就乜機會都無

例如我鐘意聖心,我仲可以鐘 ...

Hello Sindy

我明白....!TKS...其實而家除左我最心儀果間將會排第一位之外.排第2-3位的我仍然未係好清楚想"簡"邊間...所以就上黎請教一下大家....

TKS

醒目開學勳章

JoeyJoey,其實你嗰區啲學校實力都幾平均,比較特出都超有四五間,咁樣好易攤薄票源,即係如果你的第二、第三都填、而其他人只係一窩蜂揀熱門之選,你真係有機會執個第二更甚第三喎,到時真係唔知恭唔恭喜你好,所以漏空2,3吧!到Part B 再決雌雄。

原帖由 JoeyJoey 於 09-1-7 17:50 發表

你真係講中晒我D心情...我係48區,我心儀果間都有好多人爭,所以唔知我先前講既策略得唔得...但我聽過小一講座既一個小學校長講..心儀的在本區的話(甲1乙1均選擇同在區內亦同為首志願的學校者)..用e個方法,會比自己 ...

各位:
老實講本區既我一間心儀都無.....我個頭都爆啦~
而我揀個間隔離區的寄信黎話我仔係後備生,那我只填第一志願,打後唔填咁又可唔可以呢~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 TomatoCat 於 09-1-7 21:31 發表
請問中學校網是否跟小學地址? 如搬了家,是否可跟住址校網?
謝謝.

中學網跟小學網的,如想中學網跟住址網,可以申請跨網,跨返去住址既網

原帖由 kcpak 於 09-1-7 23:56 發表
各位:
而我揀個間隔離區的寄信黎話我仔係後備生,那我只填第一志願,打後唔填咁又可唔可以呢~

咁你有心理準備,派唔到你想要果間,就會去到無雷公咁遠

醒目開學勳章

各位:

只填第一, 打後乜都唔填o既意思係甲乙都唔填?? 除非你有私校backup, 如果唔係如果一個唔好彩入唔到first choice, 你個仔就去o左一間你想像唔到o既學校o家o勒~~~

各位:

HI 可兒,

我個囝都要大抽獎

係唔係我三間都沒有所為,就可以甲部全部都要填呀

原帖由 袓安 於 09-1-7 18:06 發表

唔緊要,我舊年都同你一樣,慢慢你就明白~
當然要第一時間去啦~
有d 學校唔會有後備學位申請表,要自己寫信,你要係統一派位前問清楚,有d 學校就會係自己個網頁公佈
(最好就係0係結果公佈前兩,三個星期前問定) ...

袓安, 唔該哂!!

我會繼續係呢道虛心學習啦! 希望各位不吝賜教

請問甲乙兩部份有冇規定學額分配?
如學校共有45學額, 甲乙兩部份如何分配??

原帖由 lola2008 於 09-1-7 23:20 發表
JoeyJoey,其實你嗰區啲學校實力都幾平均,比較特出都超有四五間,咁樣好易攤薄票源,即係如果你的第二、第三都填、而其他人只係一窩蜂揀熱門之選,你真係有機會執個第二更甚第三喎,到時真係唔知恭唔恭喜你好,所以漏空2,3吧!到Par ...

lola2008 :
多謝妳既提點.....不過要得到6月先知結果,真係太耐...查實駛唔駛搞成半年先有結果呀,搞到人地心掛掛咁耐.....教署~真廢柴...

Hi, 我係中西區 11網.
可否幫忙比d意見點排位?
1. 聖公會聖比得 (上午)
2. 聖公會聖比得 (下午)
3. 聖士提反女子附屬小學
4. 英皇小學
5. 英皇小學第二
6. 聖心
7. 般咸道小學
8. 呂明才 (上午)
9. 呂明才 (下午)

我在自行分配時是選聖士提反, 一心諗住女校可能機會會大d, 但都係落敗.  其實我最心儀是聖比得, 唔知點揀好呢?

你講既聖士提反同聖比得都係中西區大熱門,只可以選其一放係第一(乙部),不過跟住落黎就唔知放邊間好啦,因為你乙一機會唔係穩操勝券,乙二就要搵間機會大既

原帖由 Candy3148 於 09-1-8 13:57 發表
Hi, 我係中西區 11網.
可否幫忙比d意見點排位?
1. 聖公會聖比得 (上午)
2. 聖公會聖比得 (下午)
3. 聖士提反女子附屬小學
4. 英皇小學
5. 英皇小學第二
6. 聖心
7. 般咸道小學
8. 呂明才 (上午)
9. 呂明才 (下午)

...

1.係唔係我頭三間都可以接受,就可以甲部全部都要填呀.
2.我心儀小學跌了一半學位得47位,我是否還堅持放它於第一位

唔該

The Lucky draw are make me very headache. I never had such experience before. Every friends & parents gave me different strategy. But one points are the same is :

Part A- First Choice School , must same as Part B- First Choice.

This is more diffcult as win mark Six....

原帖由 Geni 於 09-1-8 00:11 發表

只填第一, 打後乜都唔填o既意思係甲乙都唔填?? 除非你有私校backup, 如果唔係如果一個唔好彩入唔到first choice, 你個仔就去o左一間你想像唔到o既學校o家o勒~~~ ...

謝謝你既提點...我依家好苦惱~~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 LOKLOK89 於 09-1-8 00:31 發表

HI 可兒,

我個囝都要大抽獎

lok媽:
你心儀邊間學校呢~

想問, 如果叩門, 即6月6日之後放榜果幾日啦.

咁一般幾時interview?
幾時知結果?
會唔會由6月...拖到8月先知?

起馬有個時間幾時知...好怕等......
‹ 上一主題|下一主題