用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位有大抽獎經驗的媽咪
go

請教各位有大抽獎經驗的媽咪 [複製鏈接]

原帖由 Sindy 於 09-1-7 14:26 發表

問過教署,佢地話咁樣,都唔會比人行先去part B....... 你唔填,都一樣要等埋人地搞完甲一二三先,如果多過一間心儀既學校,即例如聖馬利,瑪利諾,聖士提反等都鐘意既話,搵一間做主打,填晒三間,雖然知道其他兩間放第二都 ...

咁係咪即是甲一二三可以分別填上唔同區的心水學校 (e.g. #34 & #41), 然後再係乙部填本區? 我係第一次聽到呢個戰略咋, 一般人都係提議漏空甲二三........有意思, 藉得考慮 Thank you.

但咁做會唔會令到扣門時被質疑欠缺"專一"

唔好意思, 小妹第一次玩統一派位, 到現在仍滿腦子疑團

請各位高台貴手, 多多指教

另外請問交統一派位表時(或之前、後) 需唔需要 (或可唔可以) 交Profile 或推薦信呢?

原帖由 袓安 於 09-1-7 16:24 發表
其實專唔專一係好難定義,最緊要係有機會interview,仲係睇下小朋友臨場發揮,
因為津校只有係呢果時候先至可以由自己決定收邊類型既學生~

p.s萬一你真係唔好彩要叩門,記住第一時間去,因為據經驗所得係呢個時候好有機 ...

請問第一時間係咪即是派彩當日就要去呢?

定係學校公佈領取申請表時呢? 其實學校會唔會通知家長幾時可以去扣門? 唔好意思, 我真係一舊雲

原帖由 袓安 於 09-1-7 18:06 發表

唔緊要,我舊年都同你一樣,慢慢你就明白~
當然要第一時間去啦~
有d 學校唔會有後備學位申請表,要自己寫信,你要係統一派位前問清楚,有d 學校就會係自己個網頁公佈
(最好就係0係結果公佈前兩,三個星期前問定) ...

袓安, 唔該哂!!

我會繼續係呢道虛心學習啦! 希望各位不吝賜教

原帖由 chan803 於 09-1-10 12:19 發表

策略二 啦, 比多個 option自己都係呀 ma.

我都希望大家可以比意見我呀 唔該哂!!

我自行收生時揀隔離區一間天主教學校, 當然係衰啦. 咁而家我應該點填甲部同乙部呢?

選擇一

甲一: 填返自行間跨區天主教學校
甲二: 填本區超級大熱

乙一: 填本區超級大熱

選擇二

甲一: 填本區超級大熱
甲二: 填返自行間跨區天主教學校

乙一: 填本區超級大熱

你會點填呀??
‹ 上一主題|下一主題