用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [複製鏈接]

我果個係仔, 心儀軒小上午, 自行分配 fail 左

我諗住 :
(甲) : 1.) 軒小上
         2.) blank
         3.) blank

(乙) : 1.) 軒小上
         2.) 軒小下
         3.) 聖雅各小學

華仁上午同下午, St Jo 都唔知填唔填好, 因為填左都無用 , 因為得 0%, 想問有無人 (甲部) 都填本區 ? 如 (乙) 部咁填 ?

如果夾硬填 乙部都只能夠填 9 個 choice...

據知華仁上午同下午是不同編號, 上午是1206, 下午是1207, 所以可以當兩間黎填。

今年去聽講座, 軒小都是話會5間官立中學包括 QC / 聖公會鄧肇堅 / 庇利羅士 / 金文泰 / George V 都預留d 位比軒小, 所以佢地入官校機會亦高。

嘉道理就好似地利亞咁, 多國人士聚集, 比較雜, 一般本地小朋友都唔會揀, 我見佢地英文好掂, 但中文就只會講一種說話, 仲好流利添, 個人覺得近殊者赤, 想小朋友健康成長, 朋輩好緊要...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 14:06 發表
以下是我所知的
1.  華仁無分上下午班
2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個
3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學 ...

華仁就分2 個 Stream, Stream A 同 stream B, 梅花間竹咁返上下午, 但 St joseph p1-p3 是下午班, p.4-p.6 是上午班, st. joseph 應該會辛苦d, 話晒都是英小, 華仁是中小。

我以為是同一間      ~ 請問邊間好d 呀 ? 官立定聖公會 ?

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 17:38 發表

我諗你攪錯啦, 你講果間鄧肇堅應該係講緊維多利亞鄧肇堅官立中學, 而吾係聖公會鄧肇堅中學, 兩間中學差好遠..............

還有何東亦是軒小其中一間聯繫的中學, 但就是中中

至於嘉道理, 校長話吾係我們'揀'的學 ...

我以前讀聖保祿天主教小學, P.1, P.3, P.5 a.m., P.2, P4, P6 p.m. 都是傳統教學, 8 成人上派返聯系中學 ~

我估小學生好少遊街, 因為多數坐 school bus / 私家車 / 步行回家 (住跑馬地)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 10:08 發表
st 乜 st 物果d 呢, 我吾敢揀呀麻

st paul 我估你講緊跑馬地果一間? 係吾係都係一年上一年下架? 我樓上有個女仔讀緊, 我見佢有時下午都著住校服係條街樹遊緊既.............

吾知你有無覺得呢? 12 ...

唔該晒 ~ 我差d 比佢誤導左...我仲以為是一樣野...因為就在隔離...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 15:49 發表

一間band 1, 一間band 3, 你話邊間好d?

St Francis 都ok 呀 ~ 我見d 女仔都好乖 ~

原帖由 BBR 於 09-1-13 10:27 發表
聖保祿天主教,女校,一年上一年下,咁返真係唔多鍾意,又係多人揀的一間.

如果照咁睇, 軒官上果個都唔知係咪兩年加埋, 相對軒下就好清楚咁寫 2006-2008 年度
QC : 28
庇理羅士 : 10
金文泰 : 2
何東 : 10
維多利亞鄧肇堅 : 20

聖公會鄧肇堅 : 19

所以如果入官校兩年加埋都是 70, 平均一年 35人 , 其實都唔係咁多個 %..

咁請問你會點揀呀 ? ~ hinhin mummy

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:20 發表
2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個 (官方公布的是2年合計資料, 非1年. 前年應派皇仁和庇利羅氏比上年多, 即最小於16個及7個)

http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708

我吾係想爭 ...

hinhinmummy,

我想問你囝囝小學統一派位會點揀 ? 同埋你囝囝讀邊間幼稚園 ? (見你好似話囡囡已經讀緊小學)
我阿仔讀 LKPF, 同軒小關係好, 佢地話揀第一多數入到, 但我而家又聽你地講升中既情況, 政府d野又話唔埋, st joseph 同華仁其實比較穩陣 (雖然未必抽到) , 但我個仔又考唔到私校, 而家都唔知點, 就黎交表啦, 我而家仲未決定到。

我都有去參觀軒小上, 我相信軒小上係派得好過軒小下, 同埋軒小下聽人講谷得好勁, 功課超多同埋有精英班, 軒上就無..

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 19:44 發表

軒下我吾知, 軒上, 我去聽講座時, 校長定主任(吾記得左邊個講啦)話上年係3x 個皇仁, 1x 個庇利羅氏的, so 軒小上的web 應該就係一年的數字, 當然, 如果個主任/校長/個web 呃人既話就無得好講啦, 但因為我一心無諗 ...

多謝你的經驗分享, 其實 St James  應該都唔錯, 派第三都ok呀 ~

原帖由 oknsca 於 09-1-13 22:41 發表
我大仔上年揀1.st jo 2.軒上 3.st james
結果派第三。st james 係行精英班(4班得1班),我大仔又唔係醒嗰隻...精英班應該冇行,所以揀咗私校都讀得幾好!

經過上年經驗..結果係唔好抱太大期望,12網競爭真係好大 ...

Sorry ~ 可能我講得唔清楚, 我意思關係好, 叩門機會大d, 當然要阿仔醒兼位就得1,2 個, 但其中叩門條件係自行同派位都要揀佢第一先有機, 但萬一我唔填軒小第一, 到時就無左叩門機會, st joseph 同華仁填2, 3 又不如唔好填....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 10:28 發表
坊間好多呢d傳聞架, 唔好信tim呀, 抽獎係政府抽, 讀邊間幼稚園無關係架, 到叩門, 位又唔多, 講真, 總有d好醒既細路架嘛, 俾你做校長, 你揀個醒既, 定揀個xxx幼稚園架? (不過咁講, 呢幾年軒官揀第一都穩陣, 咁如果讀L ...

其實我都係懶人 ...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 11:31 發表

我係一個懶人, 受吾到壓力的懶人
華仁, st jo, 吾岩我架
我要既係佢地開心乜快地成長
揀學校, 亦無用心去研究過佢地升中的派位

lkpf, 好多人都話會易入軒小
講真, 去lkpf 讀的人, 多數都係住果一區
甘多人揀佢做 ...

其實我個人覺得係架, 其實分分鐘佢在華仁成績一般 (可能程度已經高左) , 同唔出名小學比其實是有分別....除非真係最差果幾個....

原帖由 CyrusMaMe 於 09-1-14 13:48 發表
例如華仁小學考試名次全級中等, 但一d無咁出名既小學考頭20名, banding係咪到最後都一樣?

我好同意你既講法, 香港地教育制度已經咁煩, 如果唔係點解咁多人要爭入名校, 其實係有原因, 就算第時出黎做野見工, 老闆都會睇你邊間小/中學畢業...呢樣野係珍珠都無咁真...成績反而係其次...

原帖由 ydoris 於 09-1-15 12:01 發表
吾好忘記,中一要面試既,D學校會點睇你間小學有時都好緊要.如果吾係全級頭10名,真係要睇間小學既FACE啦.讀得開心梗係好啦,有D野係好長遠WOR~第日小朋友大左,叻吾叻都會有人問邊度讀.. ...

大家最後填左乜野呀 ?
‹ 上一主題|下一主題