用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [複製鏈接]

邊到有09年'統一派位'小學名冊, 你收左教育署封信?

我尋日收左教育署封信啦, 去灣仔保良局小學報名.  

我會: SPC, 上軒小, 下軒小, ST. FRANCES, 聖雅各

除左SPC 放第1, 其余要再諗一諗.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-7 21:34 發表
將華仁擺第2, 根本係0%機會
咁攪法, 如果st jo唔入, 華仁又唔入, 好容易就"西"左去十幾二十志願, 千祈唔好tim呀!! (軒官擺第3, number前都仲有機既, number後就......)

...

跟本都無十幾廿間比你填, 減左D single sex, non-chinese + 佛教學校, 得番9 間可以填入去

又唔知灣仔區有幾多細佬

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 11:32 發表
哎, 女仔都好丫, 我個係仔, 又唔醒, 我唔會揀st jo華仁架喇, 軒官又唔係我杯茶, 我而家頭都疼埋 (仲要疼多一年, 我仔k2咋)

寶血(天主教)或聖雅各(基督教)都5 錯, 不過到上中學又再疼過...仲有成年諗!

原帖由 BBR 於 09-1-13 10:27 發表
聖保祿天主教,女校,一年上一年下,咁返真係唔多鍾意,又係多人揀的一間.

我隻6 話呢d 5係concern, 佢當年小學都係咁, 好容易適應, spc 有8成小生直上中學.

原帖由 BBR 於 09-1-13 16:40 發表
返下午D時間好唔見洗,放學返屋企都6,7點,重要食飯,每晚無11,2點都唔洗瞓 ,我又唔想小朋友咁晚至瞓跟住起身又起得遲,最慘我個女無論幾點瞓都6,7點起身,同佢老豆一樣.如果要返下午就好似無哂時間,每日都係讀 ...

其實最煩都係課外活動, 1年上1年下, 年年都要轉, 好多補社都係下午先開...

原帖由 ydoris 於 09-1-15 11:04 發表
吾同學校既BAND1生跟本就吾同架.因為個別學校既程度都吾同,所謂報分試都係跟番學校既程度,吾係公開試,名校既卷可能一般學校既BAND1生都吾係好識做.舉個例子,小女而家係12網既小學轉校生,之前係天水圍一小學既中上成 ...

我都有聽個呢d 例子, 響你果區係band 1 生, 去到d 勁區(中西, 灣仔,九龍塘) 可能變左band 2 生.

聽日就去填form, 今晚同個c6 要度好晒d 排位先, 家吓有d 頭痛tim...

in between st. jo  同鄧肇堅e 院.
‹ 上一主題|下一主題