用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [複製鏈接]

個D出名既,無小班而聖雅各有小班.今年仲連有宗教分既都入吾到..大抽獎機會少左好多啦..

吾同學校既BAND1生跟本就吾同架.因為個別學校既程度都吾同,所謂報分試都係跟番學校既程度,吾係公開試,名校既卷可能一般學校既BAND1生都吾係好識做.舉個例子,小女而家係12網既小學轉校生,之前係天水圍一小學既中上成績,有全級40名內架.上學期考試真係超慘.因為教既野深好多,而且係BAND來講,聽說天水圍既學生全港排位係低少少架.

原帖由 ahpei 於 09-1-14 14:19 發表
其實我個人覺得係架, 其實分分鐘佢在華仁成績一般 (可能程度已經高左) , 同唔出名小學比其實是有分別....除非真係最差果幾個....

吾好忘記,中一要面試既,D學校會點睇你間小學有時都好緊要.如果吾係全級頭10名,真係要睇間小學既FACE啦.讀得開心梗係好啦,有D野係好長遠WOR~第日小朋友大左,叻吾叻都會有人問邊度讀..

教育局話求學不是求分數...廢話.BAND1學校都收全級頭10名啦,吾通收尾10名咩.吾睇分數睇咩野先?
我女以前有個同學,成績好差既,佢連試都費事考,請左假去日本玩.你點睇呢D學生呢?我而家先知3歲定80點解?係父母係子女3歲時攪定晒佢地到80歲既路LOR~
‹ 上一主題|下一主題