用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
樓主: bkfans123
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [複製鏈接]

原帖由 bkfans123 於 09-1-8 18:38 發表

講我無錯, 我朋友個仔就係喇...  
讀精英班, 全級約120人, 考30幾, 果時校長成日叫d學生進取d, 第一選QC, 第二選鄧肇堅, 點知一個吾好彩配到個吾好no.  派左去第6志願, 我朋友果時幾旁徨呀, 最後要入比錢的學校... ...

鄧肇堅放第一位都難入啦, 更何況放第二位, 係進取都吾應該將兩間band 1 英中又hit 既中學放晒係頭一二位, 甘樣第一二位都入吾到時, 真係去到一d 不知名的學校架啦

瑪利曼第一. 二三重諗緊,好頭痛

我個仔(男仔)現在係灣仔某小學讀緊1年級, 等我已過來人比少少意見及分析等大家參考一下.

華小: 大概有8-9成多學生可直升上華仁(由於華仁差不多全收,所以外面D人要考入港華仁中學重難過入皇仁), 學校功課量一般, 但學位比較少. 有極少個別學生成功考入聖保羅, 皇仁, 聖約瑟中學. 有家長朋友當年選華小下午校為第2志願亦成功抽中.

聖約瑟: 大概有8成學生可直升上聖約瑟中學, 亦有部份個別成功考入喇沙(可能同會関系), 聖保羅, 男吥DBS, 皇仁及華仁等.  此學校功課量較多, 全英小, 學位亦算多. 選此校必定要為首選

聖雅各: 每年大概有6-10名學生可派入皇仁,及極多學生派入聖公會(可能同會関系)鄧兆堅中學(英中). 亦有部份個別成功考入Kings, 聖保羅, 皇仁,華仁及聖約瑟中學等. 入英中比率絕不低於各名校. 此學校功課量一般, 學位一般多. 有家長朋友當年選在第4志願亦成功抽中.

軒官小:  由於聯系中學關係, 除了每年大概有8-12名學生可派入皇仁及4名左右入比利羅士之外, 大部份都只能派入BAND2 BAND3之中中學校. 還有一個流傳已久之消息就是2012將與皇仁脫勾(不信可查一下之前其他人留言). 此學校功課量一般, 學位很多, 基本上你選為頭4志願亦會收(去年軒官下午校更因收生不足, 1年級下學期需招收插班生), 有家長朋友當年選為第4志願亦成功抽中.

寶血: 入英中率平均, 有部份個別成功考入喇沙, 聖保羅, 皇仁及華仁等.  此學校功課量比較少, 重視德育, 各方面發展最平均. 學位一般多.  有家長朋友當年選為第2志願亦成功抽中.

客觀來說(男仔), 不怕功課多應選聖約瑟, 因應該不太難入; 怕功課多應選華小下午校然後才上午校, 因大部份人也會先放上午校為首.至於第3及第4志願分別可放聖雅各及軒小來買個保險. 而喜歡平均又有德育愛心的學校應放寶血為首選. 我亦有個香港菲殖朋友(Architect 建築師)個仔在加道里到讀, 3年級D英文已經等於鬼仔, international school D相同, 如果你buyD亦可選來買個保險.

醒目開學勳章 王國長老

華仁, 以我所知係無分上下午校, 所以無得揀完下晝再揀上晝的(呢個如意算盤我曾經想打過)
軒官有分上下午, 校長教法完全唔同, 有興趣可再研究下(上午活動d下午谷d仲有精英班), 2012年斷龍, 唔係指軒官, 係全港中小學都受影響, 由於官校而家既聯繫中學, 一係男一係女, 無一間係男女, 所以暫時未有具體接龍安排........我自己有個朋友個仔, 今年軒官上p6, 不嬲成績都唔錯(考第幾我就唔清楚喇, 不過keep住d分都有9字頭), 老師都advise佢揀band one尾band two頭中學, 軒官係咪真係傳說中升中派得咁好, 我自己就有d疑問喇
另外, 嘉道理好唔好我就唔知, 我就住附近, 只係我見親都係印巴藉小朋友(same as大坑李陞), d disipline真係
原帖由 joey_lee14 於 09-1-12 12:11 PM 發表
我個仔(男仔)現在係灣仔某小學讀緊1年級, 等我已過來人比少少意見及分析等大家參考一下.

華小: 大概有8-9成多學生可直升上華仁(由於華仁差不多全收,所以外面D人要考入港華仁中學重難過入皇仁), 學校功課量一般, ...

以下是我所知的
1.  華仁無分上下午班
2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個
3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-12 13:54 發表
華仁, 以我所知係無分上下午校, 所以無得揀完下晝再揀上晝的(呢個如意算盤我曾經想打過)
軒官有分上下午, 校長教法完全唔同, 有興趣可再研究下(上午活動d下午谷d仲有精英班), 2012年斷龍, 唔係指軒官, 係全港中小學 ...

我吾知點解老師會有甘既advise, 但我自己識一個, 上年派位(2008年9月讀中一)的男生, 係學校成績一般, 起碼吾係band one group, 都入到皇仁

2012年脫龍, 呵, 真係吾講都吾知, 因為皇仁都吾係我果一杯茶 明知阿仔都無甘既能力, 無謂大家幸苦

據知華仁上午同下午是不同編號, 上午是1206, 下午是1207, 所以可以當兩間黎填。

今年去聽講座, 軒小都是話會5間官立中學包括 QC / 聖公會鄧肇堅 / 庇利羅士 / 金文泰 / George V 都預留d 位比軒小, 所以佢地入官校機會亦高。

嘉道理就好似地利亞咁, 多國人士聚集, 比較雜, 一般本地小朋友都唔會揀, 我見佢地英文好掂, 但中文就只會講一種說話, 仲好流利添, 個人覺得近殊者赤, 想小朋友健康成長, 朋輩好緊要...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 14:06 發表
以下是我所知的
3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學 ...

醒目開學勳章 王國長老

哈哈, 我又未聽過佢地講"廣東話"wor
想知間學校多d, 可以放學時去學校附近等下, 包保大開眼界!
原帖由 ahpei 於 09-1-12 04:37 PM 發表
嘉道理就好似地利亞咁, 多國人士聚集, 比較雜, 一般本地小朋友都唔會揀, 我見佢地英文好掂, 但中文就只會講一種說話, 仲好流利添, 個人覺得近殊者赤, 想小朋友健康成長, 朋輩好緊要...

咁華仁係咪已經實施"全日制"呢?  St. Joseph係咪仲係返半日?  點解大抽獎只得下午校?  呢2間邊間比較無咁"谷"?

華仁就分2 個 Stream, Stream A 同 stream B, 梅花間竹咁返上下午, 但 St joseph p1-p3 是下午班, p.4-p.6 是上午班, st. joseph 應該會辛苦d, 話晒都是英小, 華仁是中小。

全部都係男仔,有無女仔?女仔會點揀?

原帖由 ahpei 於 09-1-12 16:37 發表
據知華仁上午同下午是不同編號, 上午是1206, 下午是1207, 所以可以當兩間黎填。

今年去聽講座, 軒小都是話會5間官立中學包括 QC / 聖公會鄧肇堅 / 庇利羅士 / 金文泰 / George V 都預留d 位比軒小, 所以佢地入官校 ...

我諗你攪錯啦, 你講果間鄧肇堅應該係講緊維多利亞鄧肇堅官立中學, 而吾係聖公會鄧肇堅中學, 兩間中學差好遠..............

還有何東亦是軒小其中一間聯繫的中學, 但就是中中

至於嘉道理, 校長話吾係我們'揀'的學校, 今年軒小就同嘉道理的學生交換penpal

非常感謝咁多位'過來人'的意見 .
你地的分析, 令我完全明白應該點選了 .
thanks
http://hk.myblog.yahoo.com/

講緊維多利亞鄧肇堅官立中學(中中), 而吾係聖公會鄧肇堅中學(英中)

5間官立中學除QC 同庇利羅士外, 全是中中

原帖由 ahpei 於 09-1-12 16:37 發表

今年去聽講座, 軒小都是話會5間官立中學包括 QC / 聖公會鄧肇堅 / 庇利羅士 / 金文泰 / George V 都預留d 位比軒小, 所以佢地入官校 ...

1.  華仁無分上下午班  (選學校時是2個號碼, 報一年級有分的)

2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個 (官方公布的是2年合計資料, 非1年. 前年應派皇仁和庇利羅氏比上年多, 即最小於16個及7個)

3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學 ... (有多於4成學生是中國國藉, 點會沒香港的小朋友. 當然呢間不是英基啦)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 14:06 發表
以下是我所知的
3. 嘉道理係一間非'華語'的中學, 所以吾會有香港的小朋友去揀呢間中學 ...

原帖由 ahpei 於 09-1-12 17:15 發表
華仁就分2 個 Stream, Stream A 同 stream B, 梅花間竹咁返上下午, 但 St joseph p1-p3 是下午班, p.4-p.6 是上午班, st. joseph 應該會辛苦d, 話晒都是英小, 華仁是中小。 ...

華仁到五六年班,係同晝架好似,唔駛轉晝

原帖由 BBR 於 09-1-12 17:20 發表
全部都係男仔,有無女仔?女仔會點揀?

女仔好易搞,只要唔係瑪利曼第一,機會多的是

2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個 (官方公布的是2年合計資料, 非1年. 前年應派皇仁和庇利羅氏比上年多, 即最小於16個及7個)

http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708

我吾係想爭論d 乜野, 但佢學校個網係甘寫, 我係甘up, 如果佢地的網比既料係錯既, 甘都無話可說, 但我識得一個學生, 08年9月入皇仁, 佢一直都吾係band one 的學生............

點都好啦, 佢每年幾多個學生派左入皇仁都吾關我事, 因為皇仁真係吾係我杯茶, 無諗過比個仔去讀皇仁, 佢升中派位的分佈係聽講座時聽返黎+係佢學校個web 見到, 如果是錯的話, 對吾住啦, 可能呢個新國民, 係在學校./教統局入邊做, 有內幕消息, 所以先知, 官方係網上邊公佈的同實際派位的數字係吾同, 官方的公內原來是夾埋兩年的數字一齊公佈, 甘既做法就真係太可恥啦(如果是真的話)

中學學位分配結果(二零零八年七月)

學校類別

人數

百分率

官立中學

52.33%

資助中學

41.86%

按額買位中學

0%

直接資助計劃學校

5.81%

與考人數合計

100.00%

聯繫中學

人數

百分率

皇仁書院

30.28%

庇理羅士女子中學

22.22%

鄧肇堅維多利亞中學

12.79%

何東官立女子中學

22.22%

金文泰中學

4.07%

合計

52.33%

男生共109人,女生共63人

3. 嘉道理係 ...

嘉道理, 明知係一間吾係用華語的學校, 而印巴籍的學生又多, 要揀的香港人會有佢的原因

我的資料都係去軒小聽講座時講的, 如果錯的話, 都無辦法, 我只係盡我所知的去分享返出黎

每間學校都有佢地的特別之處, 華仁, st jo 亦有佢地的好處, 當然要看個家長buy d 乜野, 要升中保証定係開心愉快的童年

原帖由 Sindy 於 09-1-12 22:35 發表

女仔好易搞,只要唔係瑪利曼第一,機會多的是

但女仔黎講, 12區, 真係除左mary mount 之外, 有乜好選擇?

係,所以個個都揀佢第一

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:40 發表

但女仔黎講, 12區, 真係除左mary mount 之外, 有乜好選擇?
‹ 上一主題|下一主題