用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. CAT. 定 HKPS好呢? 煩請各有經驗家長提供意見 ...
go

ST. CAT. 定 HKPS好呢? 煩請各有經驗家長提供意見 [複製鏈接]

小女有得到ST. CAT. HKPS既取錄, ST. CAT.就係中英上午班, HKPS就係英普下午班, 真係唔知點揀其實自己完全對各幼稚園沒有甚麼認識, 只是從BK及同事口中知道KLN TONG的名校名單, 再跟著大家去報讀就是如此

自己都有諗過究竟想鋪一條點樣既路比囡囡, 聽好多人既意見係你想小朋友入讀邊間中學, 再由中學推算相關既小學同幼稚園…OMG, 真係一步一驚心, 機關算盡

黎到依家, 以我所知既, ST. CAT. 係比較COMMERCIAL, 學生多, 老師對小朋友既照顧會相對較少, 但派位較好, 名氣大, 較適合傳統小學

HKPS就學生少D, 老師對小朋友既照顧足D, 類似活動教學, 但派位一般, 較適合國際小學

我所知既就係咁少, 希望各位可比多D資料及意見我

我自己較傾向HKPS, 但我老公話ST. CAT. 出名D穩陣D, 向我施加左D壓力

又有D家長話ST. CAT. 適合女仔多D, 我真係頭都大埋

0    0    0    0

Thanks for all your advice!

咁知唔知有關既%? THANKS~
原帖由 kyliema2006 於 09-1-9 09:17 發表
St Cat每屆學生有500-600人,實會有考得好及無咁好,睇業績,除了睇absolute figure, 仲有%。

有家長話30人一班
原帖由 alwaysbear 於 09-1-9 11:08 發表
HKPS is small class..teacher have more time to take care of each child

謝謝你們的資料~

Radiomama,

先多謝你既分析同資料呀!

1)
係呀, 上午定下午班唔係我既concern, 無咩所謂, 可以自己調節小朋友既時間, 問題不大
2)
law, 就係有幸入到英普班, 唔想咁易放棄, 如果st. cat都係英普班, 我都會揀st. cat
3)
我都有聽過hkps行政好混亂, 但這不是我最care, 應該可以忍受

4)
原來大家都係30人一班, hkps就一班3個老師, st.cat一班幾多個老師呢?
5)
就係搵唔到有關數據, 唔知有無mami知呢?
6)
嘻嘻, 如果hubby有道理, 我當然聽啦, 但唔可以一句話st.cat出名d就要揀law, 根本佢都係咩都唔知….咁你係咪都覺得揀st.catd?

點解呀, 可唔可以講多d...thanks~
原帖由 LilaHui 於 09-1-11 21:54 發表
本人子女两間也讀過, 会選st. cat.

Hong Kong Pre-school
原帖由 Pkceddie 於 09-1-13 01:00 發表

請問HKPS係邊間呢

Bobo1 mami,

先謝謝你的分享!
但我不明白為何你將會讓細女讀hkps, 而不讓她讀sc?

原帖由 BoBo1 於 09-1-15 23:37 發表
pingbaby,

我個細女都係讀HK Preschool英普下午班,咁你個女應該同我個一班,我覺得名氣對考小學好重要.

我大女讀緊St. CatK2, 真係讀得好好,初初我都擔心英文小些,不過我覺得全面係好緊要,我覺得St. cat老師好好,好細心,我 ...

原來如此….如果我揀hkps, 我個女係099月先會入讀k1, 所以而家頭痛緊揀hkpssc…
嘻嘻, 其實我同你都好似, 因為我個係大女(0602), 我而家都比佢讀緊其他international kindyk1(2nd semester), 做細女插班, 岩岩由091月先開始, 都讀得幾好, 佢好鍾意返學, 3歲未夠就自己搭校車, 唔會扭計, 見到佢開心返學自己覺得好安慰, 其實都有考慮比佢繼續讀, 小學就考英基, 等佢行國際
原帖由 BoBo1 於 09-1-16 11:54 發表
pingbaby,

我細女在HK Preshool讀的是兩歲班, St. Cat無兩歲班,我細女今年9月先轉去St. Cat讀K1.

我大女K1個時想操左英文先,所以入左國際學校,點解轉去St. Cat讀K2, 因為我開始覺得我個女唔鍾意講中文,中文講得好差,所 ...

EFM,

Thanks so much for your detailed information. It really helps a lot.

According to your analysis, how about if my kid is a girl but with extroverted personality?
‹ 上一主題|下一主題