用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無 45 網的媽咪、DADDY 可分享下選校的心得呀? ...
go

有無 45 網的媽咪、DADDY 可分享下選校的心得呀? [複製鏈接]

有無 45 網的媽咪、DADDY 可分享下選校的心得呀?
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

各位媽媽真有心,不如先挑5間自己心目中的頭5位先?

排名不分先後:
基華
真鐸
錦泰
天主教
嘉諾撒

45 NET

CWAISUM

First round .. i pick "Merryknoll father's school" but it's fail 我都 ng 知今次好 ng 好再 put 佢係甲部第一選擇,競爭實在太激烈!如再填以便有個敲門保,但依你所說又會減低我中45網內頭三個志願的機會 wor 所以好煩呀!我想請教下,靜山、日修這兩校,好像較為冷門,你為什麼會選這兩校呢?或是課程上有吸引之處?

Thank you so much!

原帖由 cwaisum 於 09-1-13 17:25 發表
我會這樣揀

真鐸
基華
靜山
日修
基慈

ethanmama
真鐸、嘉諾撒、錦泰如果不放在第一志願, 機會應該很微吧!三者只能擇取其一。
你自行時報了那間學校?

...

45 net

Cwaisum,

好多謝你詳盡的分析, 我現在有點眉目了!  其實我矛盾的地方係....我個仔係細仔 ( DEC ) 他現時就讀的 KG 已是出名谷考 CERT. 便是為了他可較輕鬆上小一! 但選D較二線既又驚佢升英中追 NG 上! 真有點船頭驚鬼船尾驚賊!  Anyways, thank you so much for your comment!

原帖由 cwaisum 於 09-1-15 12:36 發表
除非你真是想入瑪利諾神父學校, 就在甲部填為第一志願萬一抽不到, 都可以在叩門時給人一個好的印象分。
否則我則建議你將45網的學校放在甲乙部第一志願了。

45網最hit的幾間, 不外乎是嘉諾撒, 錦泰與真鐸。

嘉諾撒 ...
‹ 上一主題|下一主題