用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑優資 (2歲8個月)
go

懷疑優資 (2歲8個月) [複製鏈接]

0    0    0    0

淋雨       
請問您的小朋友是否資優?

係咪資優都當佢資優咁教先囉!

如果佢識野多,因為佢聰明+父母用心培育,多數不是資優。

如果佢識野多,學得快到出奇+成日激到妳暈低。咁就有幾會係資優。

天才是不能訓練,也不容易給你訓練。

your kid should be a 優資.  congralulation!

香港好多商業化左既所謂CHECK IQ既機構,一日都黑都話你小朋友係資優,谷你讀多啲COURSE。
響OXBRIDGE讀書既人,好多人既IQ 都起碼130,但教授從來唔會當佢地係咩資優,只會覺係最低入學標準。響學校一樣比人話蠢,學得慢。

sorry, but i am not trying to pour cold water on you.......!

yes. bacially , most of the things that u mentioned, my son can also do , and something more too...my son is 3, he knows jan -dec, and he also knows spelling , he self taught it, we never teach...he can read P2 or P3 books, whole page full of words , no prob. if u see from disney cd,or baby can read,  many kids also know many many words, that we used to learn in primary school but they are only 2 or 3 years old. i think that kids nowadays in general are all very bright and gifted. My son is a very active boy, i need to work on his spoken language, his manners and learning how to behave well even without my present. Even he knows so much words, so what, still, we , as parents have so many things to teach them...literal knowledge isn't everything...add oil....i am trying to  pour cold water, but i think that's not special and even if u are special, gum yau dim.....! They are kids, need our guidiance, despite they have IQ 150...

醒目開學勳章

原帖由 yinsinmama 於 09-2-21 20:30 發表
各位家長, 我大仔今年7歲2個月在英小讀P2, 他於K2時幼園老師拿英文版基本法給他讀,他可以讀到但完全唔知點解,只是很細個巳經完全明白及運用到phonic, 不過記性就真係幾好例如聽CD亂點一首播都知第幾首(中英文歌都OK) ...

Thanks for sharing..

在我而言~ 資優與否, 都係長路漫漫! 性格培養.. 又係另一個重要課題!

每一個孩子, 每一個家庭都係獨特的~ 就算同卵雙生兒, 放在不同境環長大, 就會變成兩個完全不同的人! 作為父母, 我只希望孩子健康成長, 他日能獨立生活! 而我~ 正為此努力!

醒目開學勳章

原帖由 ottomum 於 09-2-12 13:25 發表
Sorry, I don't understand what do you mean "早教".  Would you mind tell me more about this?

早期教育.. 即刻0-3歲嘅教育
你可以search一吓 Glenn Doman, Montesorri etc.

Very meaningful !  Thanks for sharing.

我都曾經睇過一些有關於資優o既書,正如yinsinmama所講,要培育一個o既資優而又品格行為良好o既小朋友並不容易,因家長,老師,同學往往唔知道佢o地諗乜,脾氣會差D...睇完本書,就寧願阿仔做個開開心心o既小朋友...  自己係在職媽媽,恐怕無時間去教佢...

原帖由 yinsinmama 於 09-2-21 08:30 PM 發表
各位家長, 我大仔今年7歲2個月在英小讀P2, 他於K2時幼園老師拿英文版基本法給他讀,他可以讀到但完全唔知點解,只是很細個巳經完全明白及運用到phonic, 不過記性就真係幾好例如聽CD亂點一首播都知第幾首(中英文歌都OK) ...

各位家長, 我大仔今年7歲2個月在英小讀P2, 他於K2時幼園老師拿英文版基本法給他讀,他可以讀到但完全唔知點解,只是很細個巳經完全明白及運用到phonic, 不過記性就真係幾好例如聽CD亂點一首播都知第幾首(中英文歌都OK)等....,唔多用說話主動表達自己(只用中英文單字),只喜歡看書(1歲多已書不離手)但我並沒有早教,只是bb時任由他們看phonic等英文VCD,結果5歲多忍唔住去check IQ, 130分..但係..我完全沒有開心,Why?? 因為我知道他的路還有很多問題要面對,當我越看得這方面的書多就會越担心, 要知道又資優又思想、性格正面積極的比例唔大囉!!大部份都擁有資優但又附送一些難處理的行為問題,那種壓力並不是其他家長能明白的,如果可以的話,注意小朋友行為、與人相處等問題比任何都重要,知識水平相對變得微不足道!!係叻就往後都叻, 唔叻都可以努力變叻, 5歲前行為觀察先最重要, 我唔係因為有細仔作觀察比較都唔知大仔有行為偏差, 以前只覺得好乖好乖....希望大家不要太着重看某方面的能力有幾高而忘了最重要的"部份"..
Sorry! 太長氣啦! 只是有感而發...純個人意見分亨...

agree! HK好多parents唔知道自己咁"教"法,個小朋友會愈'教'愈蠢. 你就不斷努力'教'/灌輸,佢就不斷硬吞,係就係好細個就識好多字/常識咁,但亦只此而已,再大d,高階思維,分析能力/創意等....就欠奉. 此類自小比人"structure"左學習模式的小朋友,天賦的求知慾亦慢慢被削弱,連free play的時間都唔多,何來創意?
我小朋友都係自小愛書,同齢好多朋友仔識串好多字,我就從來不叫他串字,佢亦無對串字表現出任何興趣,而家初小,佢寫d野用字都幾豐富,我問佢點識,佢話見過,咪就係平日睇書睇返黎lor. 最搞笑的是,有些家長有見及此,就問我個仔睇咩書,我咪返去看看佢最追睇緊咩書,介紹一下. 轉頭佢地當正果幾本係"考試天書"咁迫自己個仔睇.哎!可否讓孩子選擇一下自己愛看的書,愛做的事,愛学的東西呢! 可否給他們一些空間去探索世界呢?

SY_Mom....
好agree with你嘅viewpoint...雖然我都有随波逐流地比阿囡上過d playgroups and 玩flashcards...hehe...

但係我發覺佢好憎畫線and 做功課...學跳舞&唱歌班同埋去Disneyland就最開心...所以我都adjust梗自己唔比功課壓力佢...怕佢第日好討厭讀書寫字...讀傳統學校係有喺好early stage已要識字嘅壓力..都幾矛盾...

原帖由 SY_Mom 於 09-2-16 09:28 發表
agree.  i don't understand why the parents in these days like to "push (teach)" the kids things as early as they were babies - flashcards, videos, books, paid playgroup, etc.  i always think it's unne ...

agree.  i don't understand why the parents in these days like to "push (teach)" the kids things as early as they were babies - flashcards, videos, books, paid playgroup, etc.  i always think it's unnecessary.  

i also got flashcards and books from some of our relatives when my kid was a baby.  however, i never tried to use the flashcards or books to teach him.  instead, we took him to the park, talked to him and let him play with toys and sports.  he never read a book until he started going to school.  but since he started to read at school, he fell in love to read by himself.  so, why need to be so "pushy"?  they still have a long way to learn.  give them a break!

原帖由 colourful 於 09-2-16 01:04 發表

同意. 早教的確可以令一般幼兒加速學會很多東西, 但'資優'是一種先天的狀況, 而不是父母努力教+孩子肯學便變成資優. 我和一些資優兒(9-13歲)父母都發現自己小朋友從1-2歲起便書不離手, 他們很渴求看各類型的書,  ...

原帖由 isak 於 09-1-17 06:48 發表
香港地普遍有很多媽媽進行早教,玩閃咭,看dvd,聽cd...
所以小朋友基本想比未入學前己經識了很多很多東西...
除非無進行早教的.

同意. 早教的確可以令一般幼兒加速學會很多東西, 但'資優'是一種先天的狀況, 而不是父母努力教+孩子肯學便變成資優. 我和一些資優兒(9-13歲)父母都發現自己小朋友從1-2歲起便書不離手, 他們很渴求看各類型的書, 同齡的書, 超越本身年齡的書都愛看. 巧合地, 大家都很早有近視.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3

其實都係架...e家普遍黎講大部份bb都叻左好多...2歲可以記到好多生字...所以真係要好平常心啊...資优兒上到小学if太大壓力的話都可以考試考得好差..(heard of some examples before)所以都係有佢地自由發展好d...

原帖由 gigi82008 於 09-1-14 16:36 發表

我認同你講的。我仔仔依家24mth,我俾佢學嘅嘢,佢如果專心,可以好快學識,同埋記憶力都好好,同佢去咗一次的地方,隔幾日再去,佢都記得,但佢唔留心學,就要教好多次,所以話,個個幼兒都係天才,你教幾多, 佢會吸收幾多.......我認同:平 ...

好同意kerkermui o既見解,我覺得兩歲小朋友D身體機能,情緒都未可以自我控制,去評估佢o係唔o係資優好似早o左D...

我個仔2.5歲,同埋我係在職媽媽,唔係好多時間同阿仔玩同教佢,但佢已經認識你仔仔所識o既o野,我都有想過係唔係資優,後來我睇完一本有關兩歲小朋友o既書後,原來大多數兩歲小朋友都有這天份,只你做父母o既識唔識去把握同利用這段時間去教他們,仲有我覺得阿仔如在開心的環境下會學得多些,我就被免在他眼瞓同不願意情況下要他認字...幾work 嫁...

Sorry, I don't understand what do you mean "早教".  Would you mind tell me more about this?

原帖由 kerkermui 於 09-1-8 18:09 發表
我响BB16-18mth 時都有咁嘅疑問.. 好怕自己浪費咗佢..
e+~作為一個早教信徒, 我覺得幼兒係無天才, 只有家人俾咗幾多佢! 你教幾多, 佢會吸幾多! 呢d唔係天才, 呢d係小朋友嘅天性!
亦都証明媽媽你好俾心機教佢!

看多 ...

現時這個表面的情況,專家都答不到你。第一,資優有很多方面。第二,要確定是否資優,最早要等到6歲,才可帶他做評估。

不過,不論是否資優,你仍是必須讓他有足夠的發揮空間。這不但是為了不浪費他的才華,也是為了避免問題行為的出現。
元朗錦田導師(私人/小組補習及小組興趣班)---工商管理碩士﹑珠心算導師證書﹑健腦操(Brain Gym®)專業證書﹑兒童心理學證書及LCCI高級會計證書

香港地普遍有很多媽媽進行早教,玩閃咭,看dvd,聽cd...
所以小朋友基本想比未入學前己經識了很多很多東西...
除非無進行早教的.

原帖由 awah112 於 09-1-17 05:42 發表
其實香港d細佬仔好醒,大部份都識好多嘢。
‹ 上一主題|下一主題