用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑優資 (2歲8個月)
go

懷疑優資 (2歲8個月) [複製鏈接]

其實都係架...e家普遍黎講大部份bb都叻左好多...2歲可以記到好多生字...所以真係要好平常心啊...資优兒上到小学if太大壓力的話都可以考試考得好差..(heard of some examples before)所以都係有佢地自由發展好d...

原帖由 gigi82008 於 09-1-14 16:36 發表

我認同你講的。我仔仔依家24mth,我俾佢學嘅嘢,佢如果專心,可以好快學識,同埋記憶力都好好,同佢去咗一次的地方,隔幾日再去,佢都記得,但佢唔留心學,就要教好多次,所以話,個個幼兒都係天才,你教幾多, 佢會吸收幾多.......我認同:平 ...

SY_Mom....
好agree with你嘅viewpoint...雖然我都有随波逐流地比阿囡上過d playgroups and 玩flashcards...hehe...

但係我發覺佢好憎畫線and 做功課...學跳舞&唱歌班同埋去Disneyland就最開心...所以我都adjust梗自己唔比功課壓力佢...怕佢第日好討厭讀書寫字...讀傳統學校係有喺好early stage已要識字嘅壓力..都幾矛盾...

原帖由 SY_Mom 於 09-2-16 09:28 發表
agree.  i don't understand why the parents in these days like to "push (teach)" the kids things as early as they were babies - flashcards, videos, books, paid playgroup, etc.  i always think it's unne ...
‹ 上一主題|下一主題