用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑優資 (2歲8個月)
go

懷疑優資 (2歲8個月) [複製鏈接]

醒目開學勳章

我响BB16-18mth 時都有咁嘅疑問.. 好怕自己浪費咗佢..
e+~作為一個早教信徒, 我覺得幼兒係無天才, 只有家人俾咗幾多佢! 你教幾多, 佢會吸幾多! 呢d唔係天才, 呢d係小朋友嘅天性!
亦都証明媽媽你好俾心機教佢!

看多一点關於早教嘅書可以幫到你!

我BB 21mth, 幾個月前已經認到超過100個英文生字.. 數數.. Sun to Sat 啱啱識.. 我已經唔覺得係奇事, 雖然街上不停有人問: 讀緊書喇?  
平常心~ 輕鬆愉快咁去教啦!

醒目開學勳章

我有上playgroup.. 經常帶佢行公園, 就係行咗4季喇! 所以見到佢識winter, 無乜surprise..

平常心~ 如果家長覺得小朋友好特別, 好叻, 我怕會影響佢對自己or 其他人嘅睇法, 態度...
路遙知馬力, e+小朋友仲細, 太早下判決喇.. 不如裝備自己, 陪小朋友走好呢條路..

醒目開學勳章

原帖由 ottomum 於 09-2-12 13:25 發表
Sorry, I don't understand what do you mean "早教".  Would you mind tell me more about this?

早期教育.. 即刻0-3歲嘅教育
你可以search一吓 Glenn Doman, Montesorri etc.

醒目開學勳章

原帖由 yinsinmama 於 09-2-21 20:30 發表
各位家長, 我大仔今年7歲2個月在英小讀P2, 他於K2時幼園老師拿英文版基本法給他讀,他可以讀到但完全唔知點解,只是很細個巳經完全明白及運用到phonic, 不過記性就真係幾好例如聽CD亂點一首播都知第幾首(中英文歌都OK) ...

Thanks for sharing..

在我而言~ 資優與否, 都係長路漫漫! 性格培養.. 又係另一個重要課題!

每一個孩子, 每一個家庭都係獨特的~ 就算同卵雙生兒, 放在不同境環長大, 就會變成兩個完全不同的人! 作為父母, 我只希望孩子健康成長, 他日能獨立生活! 而我~ 正為此努力!
‹ 上一主題|下一主題