用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41NET GIRL 2nd choice in Part B
go

41NET GIRL 2nd choice in Part B [複製鏈接]

有. 去年小女同班幼稚園同學有兩位是以第二和第三志願入聖家的.

去年派位中心是九龍塘聖家, 所以變得比較熱門.

請問今年派位中心是那一所學校??

原帖由 CHP 於 09-1-8 13:28 發表
41網女仔, part b第二位放"聖家"有否機會? 九龍城聖家與九龍塘聖家..那一家熱門, 還是差不多?

因為九龍塘聖家的校舍是千禧校舍, 好鬼靚.

通常41網女仔, 如果一心一意讀女校, 第二同第三志願都會填聖家二校. 家長心中兩間聖家都係差唔多(問心講, 我無咁好心機去分析邊間聖家好d). 但佢地眼前見到九龍個間既校舍咁靚, 而佢地一係未去過九龍城校舍, 一係知道九龍城校舍的確好舊. 自自然然會填九龍塘第二, 九龍城第三.

原帖由 jywbb 於 09-1-10 11:46 發表

有關係架咩 ?

如果今年派位中心是基華, 基華校舍是以前英華校舍, 附近是dps, mcs, 何官等學校, 都係好鬼靚. 我估計今年如果第二第三志願唔填齋校(男校或女校), 基華都會變得幾熱門.

我都想在派位申請日去看看該校舍. 以便幾年後亞仔報學校...

原帖由 nicolemummy 於 09-1-10 14:38 發表
因為九龍塘聖家的校舍是千禧校舍, 好鬼靚.

通常41網女仔, 如果一心一意讀女校, 第二同第三志願都會填聖家二校. 家長心中兩間聖家都係差唔多(問心講, 我無咁好心機去分析邊間聖家好d). 但佢地眼前見到九龍個間既校 ...

9成9啦. 餘下0.1成可能報DPS.

原帖由 kcityma 於 09-1-12 17:04 發表

第二和第三志願揀聖家都有機?
係唔係住41網嘅女仔大部份都揀mcs第一
‹ 上一主題|下一主題