用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 D官又有新野攪出黎.............
go

D官又有新野攪出黎............. [複製鏈接]

原帖由 hogwarts 於 09-1-9 04:02 發表
支持。

最好行埋教育券,得番個考試局,由市场经济行為决定學校生死。

更可简化教育官僚体制。

非常讚成,每個學生有12張免費學券,如果留班而又要完成到中六,咁家長要補貼學費,教育局每年會少好多支出!

原帖由 小鹿斑比 於 09-1-9 12:56 發表
非常讚成。升中派位關師兄師姐什麼事,要用佢地D成績作準則,考入學試係最好,做人最好係靠自己。

其實最好係所有學校自己全部招生,好似中六咁,收唔到先至報大抽獎!

原帖由 hogwarts 於 09-1-11 18:47 發表
hi bkfriend,

非常同意你的意見, 我也聽了不少小六生特意考壞,或無心機考分班試的故事,因為与個人利益沒太關係。而且学年都完了,重要考什么勞什子試?俾人放暑假好唔好!

官腦袋真不是常人可以猜度。 ...

咁就慘la,D師弟妹真係多得呢班友唔少,俾佢累死!

原帖由 EChing 於 09-1-12 00:03 發表

兜兜轉轉, 說不定十年後又重回 升中試 之路!!

說回分班試, 你們的小朋友所讀之中學不會按 分班試成績來分班的嗎?? 哪按什麼來編班?? 似乎分班試也關乎小朋友本身吧?? ...

分班試通常用來編輔導班,照顧會好D。如果學生本身想入這種小班教學,咁可能會放軟手腳!

原帖由 davidmimi 於 09-1-13 17:03 發表
我都贊成回歸廿年前,攪番升中試,不過.....一定唔掂!!!

實有D麻煩家長話一試定生死,大壓力.....d議員又撈政治本錢,幫手推波助瀾,....政府就怕事...你話點改就點改.

記得幾年前,有d家長話自行面試1間太少,要求見多1 ...

任何政策都係順得哥情失嫂意,回歸到自己決定自己命運條氣會順D!

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-1-14 06:13 發表

就算係隨機號碼,都要公開和透明,被獨立審核,才能確保客觀公正。否則就有可能像多年前平機會對升中機制的調查一樣,家長到時才會發覺可能存在不公平現像。

同樣的,用學兄學姐成績去比較各學校的畢業生,也應每兩、三年就檢 ...

我寫包單教育局唔敢公布隨機號碼,一出就會引起一連串上訴出現。
‹ 上一主題|下一主題